Klockorna ringer oss samman än idag

Hon står där mitt i byn och hennes klockor ringer oss samman. Kyrkan talar om för oss att vi är här tillsammans. Samhället vi lever i är på så många sätt utvecklat och högteknologiskt, men vad händer om vi drabbas av en kris?

Kanske kommer det ett rejält regnoväder, en storm, ett snöfall eller så blir det störningar i våra IT-system som påverkar vår elförsörjning och som gör oss strömlösa i flera dygn. Det förändrade klimatet kan leda till stora översvämningar eller katastrofala skogsbränder. Vi pratar alltmer om kris och krig. Kan vi tillsammans rusta oss bättre?

Jag satte mig ner med Ellinor, Sanna och Magnus för att prata om krisberedskap. Finns det en rädsla och en känsla av maktlöshet hos oss som tar över och gör oss att bli lamslagna?

Sanna berättar att hon och Ellinor lyssnar på podden ”I väntan på katastrofen” med Patrick Sellman och Kalle Zackari Wahlström och de har även varit på en föreläsning med Patrik Sellman om krisberedskap.

I podden pratas det om att det är viktigt att man fortsätter att få samhället att fungera så bra som möjligt under kris. Ellinor ger exempel på varför vi inte bara kan sluta med våra samhällsviktiga resurser.

 – Läkare och vårdspersonal måste kunna arbeta under de krävande förhållanden som råder i krissituation. Därför behövs också en fungerande skola och barnomsorg. 

– Likaså behövs det lokalvårdare för att ge vården de bästa förutsättningarna att ta hand om sjuka och skadade. Vi behöver människor som tömmer och tar hand om våra sopor och så vidare. Vi måste alla hjälpas åt att få samhället att fungera även under kris, säger hon.

– I vårt samhälle idag är vi väldigt individualistiska. För ett tag sedan kom det mycket reklam och information om hur vi skulle förbereda oss för kris. 

– Vi skulle köpa en massa prylar och se till att ha lådor och väskor packade och redo, flikar Magnus in.

– Var och en ska lösa klimatkrisen ensam, vi ska öka den biologiska mångfalden själva och vi ska alla ha vår egen krislåda.

– Det kom helt plötsligt upp massa reklam om att köpa prylar för att du ska klara just dig i kris. Alla ska förbereda sig genom att ha en väska när krisen eller kriget kommer.

– Krisberedskap handlar inte bara om att jag köper saker som är bra att ha, utan även om mental förberedelse och här kommer även tron in, säger Magnus och fortsätter. 

– Ensam är inte stark, ensam är död! Det räcker inte att vi var och en sitter och vevar på varsin nödradio, vi behöver veva tillsammans.

– Vi tror att det är oerhört viktigt att vi alla ser oss själva som en mycket värdefull del i att finnas till hands och att hjälpa till där det behövs. Det är viktigt att vi inte tror att andra ska lösa allt åt oss. Vi måste tänka att vi ska göra det tillsammans, fortsätter Sanna och Ellinor.

– Jag har funderat på vart jag ska ta vägen och vad som ska packas med om det blir krig, säger Sanna.

– Men efter att ha lyssnat på podden tänker du ju lite annorlunda, säger Ellinor och tittar på Sanna.

– Vi behöver nog ta hjälp av varandra. Vi kanske inte vet vad våra grannar heter idag men det kan vara så att våra grannar blir våra viktigaste livlinor i en kris. Så kanske är det dags att börja säga hej till varandra, säger Sanna och fortsätter.

– Förr hade var och en stora kunskaper om överlevnad. Idag är det inte så. Vi köper halvfabrikat i affären, vi googlar fram allt som vi behöver veta snabbt för att lösa problem som uppstår.

Magnus, Sanna och Ellinor funderar vidare på att kyrkan behöver vara tydligare med att kyrkan är ett alternativ. Kyrkan behöver vara saltet som inte tappar sin sälta, kyrkan måste visa på att det finns andra värden när rädsla och oro knackar på. Det handlar om gemenskap och om kärlekens kraft, meningen med våra liv, hopp att våga hoppas i mörk tid.

– Vi kanske rustar oss för kris och krig helt i onödan, menar Sanna och fortsätter.

– Förhoppningsvis kommer vi inte drabbas. Men om vi ser förberedelsen som något som berikar oss och ger oss mer mod och livslust kan det vara värt att vi förbereder oss.

– Att förbereda sig både mentalt och praktisk genererar att vi bidrar till ett bättre samhälle, vi övar vår tanke i att hjälpa andra och ta emot hjälp, öppnar upp så att vi ser varandra som ovärdeliga resurser. Vi får en bättre gemenskap och blir mindre ensamma oavsett. Det är ju fint, avslutar de.

Text: Lisa Öhgren

Tre vuxna sitter vid ett runt bord, alla tre tittar mot kameran.
Foto: Tone Westerlund

Fortsättning

- Vi kan ju fråga oss själva hur våra hem ser ut, om vi klarar oss utan el och vatten hemma där vi bor idag,  menar Sanna.

- Vårt hus är så kört, säger Ellinor och skrattar. Hon förklarar att hon bor i ett hus byggt 2017 och att de har förberett för att sätta in en vedspis.

- Med den nya kunskapen som vi skaffat oss så kan jag idag göra medvetna val som jag inte gjorde för några år sedan, menar hon.

Om man planerar att renovera eller bygga ett hus, kan man planera för överlevnad istället för lyx och design. Det kan förstås gå att kombinera överlevnad och lyx ibland. Skaffar man sig kunskap kanske man tänker till och prioriterar annorlunda mot vad man annars skulle gjort.

Ellinor berättar att när de byggde sitt hus för några år sedan hade de ett helt annat tankesätt än de har idag.

- Det är många val som inte skulle gjorts om vi skulle byggt huset idag. På vår tomt finns det en gammal ladugård och där finns ett utedass som jag inte ska ta bort. Det ska jag renovera, säger Ellinor.

Har ni funderat på var ni ska göra era behov om inte toaletterna fungerar eller var ni ska laga mat om vi kommer att sakna el under en längre period?

- Vi kan  inte bara gå ut och göra våra behov på gemensamma platser eller göra upp eld lite här och var.

Var ska vi få tag i vår mat om transporter som brukar komma med leveranser uteblir till våra matbutiker?

Vårt sätt att leva nu är inte gjort för att överleva. Vi handlar vår mat när vi är hungriga, vi väljer att köpa det vi är sugna på. Inte vad som innehåller mest näring och energi. Matbutikerna är inte först och främst till för att vi ska överleva utan för att de ska gå med vinst idag. Vi betalar med våra telefoner och betalkort. Det finns inte mycket kontanter att tillgå i dag.

Vad händer med oss människor om våra pengar blir värdelösa? Kommer vi att bli vilsna när statusen inte ligger i pengar och i att äga?

Vi bor på ett bra ställe utifrån klimatkrisen. Men vi har idag redan flyktingar på grund av klimatkrisen i vår värld. Människor kan inte bo kvar för att klimatet gör det omöjligt. Hur tänker vi runt det? Välkomnar vi de flyktingarna till oss här i norr?

- Många av oss i Sverige har haft det väldigt bra väldigt länge. Våra barn är idag inte vana att hjälpa till hemma med uppgifter som gäller överlevnad, säger Magnus.

- Vi vill väl generellt sett skydda våra barn från allt som är jobbigt. Vi låter dem inte hjälpa till på samma sätt som man gjorde förr, säger Sanna och fortsätter.

- Då tror jag att det var tydligare för barnen att se nyttan med att hjälpa till. Det de sådde på våren och skördade på hösten var det de åt sig mätta på under resen av året. Träden de tog ner i skogen och sågade upp var det som gjorde att de hade det varmt inne under den kalla tiden på året.

- Idag har vi våra olika skärmar som ger oss en trygghet och tillfredställelse. Det är svårare att se sig själv som en del i helheten idag. Det kan vara en stor brist som vi ser i samhället idag, bristen av att se en helhet. Vi är våra egna små universum. Vi blir då lätt manipulerade, känner oss rotlösa och då blir det lättare att bli deprimerad, säger Magnus.

Men nu ska vi inte deppa ner oss, utan nu ska vi lyfta att vi har möjlighet att vända på mycket. Vi behöver hjälpas åt, vi behöver se möjligheterna i varandras olika kunskaper.

Tillsammans kommer vi långt!

Frågor att fundera på hemma vid köksbordet

  • Vad skulle du göra för att utföra dina behov om inga toaletter fungerade?
  • Var och hur skulle du laga mat om samhället blir utan tillgång till el en längre period?
  • Var kan du få tag i mat om vanliga matvaruleveranser inte kan leverera varor till matbutikerna?
  • Vad händer med oss människor om pengar blir värdelösa och det inte längre har någon status?
  • Vad händer om du tvingas fly på grund av en kris?
  • Hur tänker du kring att det redan idag finns människor på flykt och hur välkomnar vi dem tilll oss i norr?

Vill du fortsätta diskutera frågor som dessa, tillsammans med andra? Hör av dig till expeditionen i Kyrkans hus, 0502-197 70.

Tips för att förbereda sig mentalt och praktiskt

  • Gör en telefonlista med nummer för att kunna nå nära även om just din telefon inte går att använda.
  • Öva på ett göra upp en eld, gärna när det blåser och regnar.
  • Packa en krislåda.
  • Säg hej till dina grannar.
  • Fundera över vilka kunskaper du har som kan vara bra i en kris.
  • Öva på att använda det du har i din krislåda
  • Lägg telefonnumret 113 13 på minnet och skriv det i din telefonlista. När du ringer 113 13 får du information om olyckor och större kriser i Sverige.

Viktig och bra information hittar du på Krisskydds webbplats www.krisskydd.se