Julhelgen
På julnatten firar vi Jesus födelse, tillsammans med dem som var med i de bibliska berättelserna: herdarna, änglarna, Maria och Josef. Huruvida Jesus föddes i en stall, eller en grotta, eller på någon helt annan plats är och förblir oklart. Bibeln nämner stallet och lyfter därmed fram Jesus enkelhet – det som inte är omgivet av konungars prakt, dyra platser och vackra saker. Det är också herdar, inte kungar, som först får budskapet av änglarna och skyndar till stallet för att glädjas åt underverket.
I många församlingar är det julbön eller samling vid julkrubban för barnen på julafton. Natten mellan julafton och juldagen kan du fira midnattsmässa – den kallas också änglarnas mässa eftersom julevangeliet berättar att änglarna sjöng av glädje när de lämnade bud till herdarna om Jesu födelse.
Tidigt på juldagens morgon firas julotta, som även kallas också morgonrodnadens mässa eller herdarnas mässa. Annandag jul handlar bibeltexterna om den heliga Stefanos. Han var den första martyren, alltså den första kristna som dödades för sin tro.
Julklappen har sitt ursprung i de tre vise männens gåvor till Jesus
Vi talar ofta om de tre vise männen under julen. De var österländska stjärntydare som hade sett en stjärna, som var ett tecken på att ett kungabarn hade fötts.
Stjärntydarna följde stjärnan, som ledde dem till Betlehem. Först gick de till palatset och träffade Herodes. Han blev upprörd över att en annan kung skulle ha fötts, och beslutade därför att låta döda det nyfödda barnet. Han försökte lura de vise männen att komma till honom efter besöket hos Jesus, för att avslöja var barnet fanns. Stjärntydarna fick dock en uppenbarelse i en dröm och valde en annan väg hem. I en dröm fick också Josef reda på att det fanns ett hot mot Jesus, och familjen tvingades fly.
Stjärntydarna fann Jesusbarnet och gav honom gåvor – guld, rökelse och myrra. På trettondagen, 13 dagar efter jul, firar vi att stjärntydarna kom till familjen i stallet. I vissa traditioner firas presentutdelning på trettondagen.
Jultomten – en givmild ärkebiskop
Jultomten i Sverige är en blandning av den gamla gårdstomten och en ärkebiskop som levde i slutet av 200-talet och som var känd för sin givmildhet. Efter sin död helgonförklarades han och blev känd som Sankt Nikolaus. Hans namnsdag är 6 december.
Adventsstjärnan påminner om Betlehemsstjärnan
Nu för tiden tänder vi adventsstjärnor, som påminner om stjärnan som lyste över Betlehem, där Jesus föddes. Traditionen att pynta med en adventsstjärna härstammar från herrnhutismen, en religiös kristen rörelse från Tyskland. Vid stora firanden, som första advent, satte man upp en lysande stjärna för att fira.
Efter ett tag blev tillverkningen av stjärnorna en del av det årliga julpysslet. Stjärnan spreds med herrnhutismens missionärer och nådde Sverige under 1910-talet.