Mer om utbildningen ”Civilkurage Online”
Det går också att boka en exklusiv utbildningsdag för medarbetare i Svenska kyrkans stift och församlingar/pastorat. Utbildningarna är ett samarbete med Svenska kyrkans program ”Social Hållbarhet - fokus tillit och demokrati” i samarbete med föreningen #jagärhär.
Bakgrund: För många människor, inte minst för barn och unga, kan internet vara en hotfull plats. Utsatta områden finns även på de digitala torgen. Som medarbetare i Svenska kyrkan kan vi inte checka ut från en plats bara för att den känns ”bråkig” eller hotfull.
Vi har tvärtom ett ansvar för våra medmänniskor även på sociala medier och vi behöver bidra till mer tillitsfulla platser även på internet.
Utbildningen ”Civilkurage online” ger ökad förståelse för vikten av närvaro på sociala medier. Genom att öva civilkurage online kan vi som medarbetare i Svenska kyrkan bidra till att stärka demokratin, värna mänskliga rättigheter och öka tilliten på sociala medier.
Exempel på vad utbildningen kan innehålla
Föreläsning: Post-truth och sociala mediers makt. Hatets kretslopp. Trollfabriker. Vad är Civilkurage online och varför behövs det?
Workshop: Agera! Prova-på-situationer på nätet där vi prövas i civilkurage.
Tillfälle ges också för reflektion kring uppdraget att vara kyrka på nätet.
Syfte: Efter genomförd utbildning har deltagarna:
- fått ökad förståelse för vad hot och hat på nätet är och hur det kan bemötas.
- fått ökad kunskap om hur Svenska kyrkan kan agera proaktivt istället för reaktivt och hur vi kan bidra till en mer respektfull ton på internet.
Målgrupp: Medarbetare i Svenska kyrkan som arbetar med kommunikation, pedagogik, barn och ungdomar, som är ledare och/eller arbetar med frågor om social hållbarhet. Församlingar, pastorat, stift, inomkyrkliga nätverk och organisationer.