En minne för livet
Det finns goda möjligheter att sätta en personlig prägel på vigselgudstjänsten. Grundläggande är att det ska vara en gudstjänst i glädje och tacksamhet över livets och kärlekens gåva för både brudparet och gästerna. En högtidlig och fridfull stund att minnas hela livet-
Vissa brudpar vill skriva sina egna löften, sjunga en sång till varandra eller göra något annat personligt. Lägg vigseln på en nivå som känns äkta och avslappnat, som låter ord och toner smälta in hos alla närvarande och ger utrymme för er att tänka på varför ni är där.
Av kärlek till varandra och med resten av livet framför er.
Vigselsamtal
En kyrklig vigsel föregås alltid av ett vigselsamtal. Det kan äga rum antingen i kyrkan eller hemma hos brudparet. I det senare fallet brukar man se till att ha ett extra möte i kyrkan för att gå igenom ceremonin på plats.
Under vigselsamtalet planerar präst och brudpar vigseln. Vilka texter ska man välja, hur ska löftena låta, vem gör vad och när?
Normalt brukar prästen också ställa frågor till brudparet om hur och när de träffades, vad de tycker särskilt om hos varandra, vad de brukar göra tillsammans.
För prästen är det ett sätt att lära känna personerna bättre och utgör en bra grund för vigseltalet.
Olika traditioner
I Sverige är det tradition att brudparet går fram tillsammans, som en symbol för att kvinnan själv väljer sin man och mannen själv väljer sin kvinna och att de frivilligt och jämställda vandrar till vigseln. Att reflektera över symboliken i de olika delarna i av ceremonin är också ett sätt att bli mera närvarande i vigseln.
Välkomna att kontakta Tingsryds pastorat