Svenska kyrkan Tjörn omfattar Sveriges sjunde största ö och sammanfaller geografiskt med kommunen. Tjörn har ca.16.100 innevånare, varav ca.10.250 är tillhöriga Svenska kyrkan fördelade på fyra församlingar - Klövedal, Rönnäng, Stenkyrka och Valla. På Tjörn finns också EFS föreningar samt ett antal frikyrkor representerade med tydlig bas på öns sydvästra del inom Rönnängs församling.
Medelåldern på Tjörn är ungefär fem år högre än genomsnittet i Sverige, bl.a beroende på att Tjörn är en återflyttningsbygd. Medelinkomsten är högre än rikssnittet och märks bland annat i att 80 % äger sitt eget boende. Arbetslösheten på Tjörn är låg. På Tjörn finns ett rikt kultur- och föreningsliv både för barn och vuxna. Tjörn är en pendlarkommun, både till och från. Av de som arbetar på Tjörn har de flesta anställning inom vård, skola och omsorg – samtidigt är Tjörn en utpräglad småföretagarkommun med närmare 2 000 registrerade företag.
I kommunen finns fem F-5 skolor och två 6-9 skolor. Tjörn har ingen gymnasieskola, ungdomar från Tjörn väljer oftast skolor i Stenungsund, Kungälv eller Göteborg. Tjörn är inte förskonat från problem med missbruk och ökande psykisk ohälsa bland barn och ungdomar.
Andelen utrikesfödda är 50 % lägre än rikssnittet. Men Tjörn har tagit emot många nyanlända och Svenska kyrkan Tjörn är en viktig del i integrationsarbetet tillsammans med kommun och andra aktörer.
Något som är speciellt för Tjörn är att under sommarmånaderna flerdubblas befolkningen genom alla sommarboende och turister som bor på och gästar ön.
För framtiden förutser kommunens befolkningsprognos för år 2032 att antalet äldre personer kommer att öka kraftigt. Även antalet barn i kommunen kommer att öka i alla ålderskategorier. Totalt beräknas folkmängden år 2032 till 19 905 personer. Flyttnettot är då per år + 272 personer och födelsenettot -2 personer per år. Den största befolkningstillväxten kommer att ske i den nordöstra delen av ön, i Valla församling.
Miljö, klimat och frågor kring hållbar utveckling är något som blir allt mer påtagligt också på Tjörn.
Analys av omvärldsbeskrivning
På Tjörn finns en närhet och stor öppenhet för olika samarbeten mellan kommun, Svenska kyrkan och andra aktörer i civilsamhället. Det har bl.a fått positiva effekter i det gemensamma arbetet med integration, där inriktningen nu ändrats från akut mottagande till mer långsiktig integration. Svenska kyrkan Tjörn finns också i olika lokala ekumeniska samarbeten och vill hitta vägar att utveckla detta.
Det finns i många olika sammanhang en positiv förväntan på Svenska kyrkan Tjörn och vi vill vara en aktiv och självklar del i samhällsbygget. Vi menar att ett fortsatt samarbete med kommunen och andra aktörer är viktigt och ser att gemensamma satsningar i olika frågor sannolikt kommer att öka. Till exempel att utveckla och upprätthålla arbetet med utsatta barn och vuxna.
Samtidigt måste Svenska kyrkan Tjörn våga ifrågasätta beslut och vara en ”profetisk röst”, en röst som pekar på fel och brister i olika sammanhang som inte är förenliga med våra grundläggande värderingar som kyrka. Svenska kyrkan Tjörn ska värna alla människors lika värde och stå upp för den lilla människan. Det gäller inte minst i det vi ser som en ny sorts utsatthet med ett kallare och hårdare samhällsklimat än tidigare. Här har Svenska kyrkan Tjörn en viktig roll som ställer nya krav på organiserandet och inriktningen av vårt diakonala arbete.
Miljö och klimat är angelägna frågor där Svenska kyrkan Tjörn ska vara tydliga föregångare. Vi ser hur vårt skapelseansvar behöver få större utrymme. Svenska kyrkan Tjörn vill ta ett större ansvar genom bland annat investering i solel och miljödiplomering i en nära framtid.
Eftersom Tjörn är en utpräglad turistkommun sommartid har Svenska kyrkan Tjörn ett mycket stort utbud av aktiviteter under det vi kallar den ”tredje terminen”. Detta är en fantastisk möjlighet, men samtidigt en utmaning för organisationen att hitta en bra balans i verksamheterna.
Det är positivt att finnas i en tillväxtkommun med inflyttning, men det ställer krav på oss som kyrka. Störst befolkningstillväxt sker i Valla församling, Höviksnäs, vilket sannolikt kommer innebära omprioriteringar när det gäller personal och lokaler för att möta behoven på den delen av ön.
Svenska kyrkan Tjörn ser vidare kommunikation som en nyckelfråga för att nå ut med det kristna budskapet och kunna visa på goda sammanhang för människor. Det blir allt viktigare att rikta kommunikationen till rätt målgrupp med rätt kanaler samt analysera vad som faktiskt når fram och till vem. Svenska kyrkan Tjörn behöver tydligare berätta vad vi gör, vad vi är och vad vi står för då detta inte längre är självklart för alla.