Lyssna

Dannike kyrka

Församlingens äldsta kyrka som enligt sägnen återfanns i en bokskogsdunge på 1500-talet.

Dannike kyrka är en medeltida kyrkobyggnad med anor från 1200-talet. Enligt sägnen var kyrkan länge bortglömd och dold i en tät bokskog, tills den återupptäcktes av jägare på 1500-talet. Dess långa historia och unika berättelser gör den till en viktig del av bygdens kulturarv.

Historik och arkitektur

Dannike kyrka uppfördes på 1200-talet, och dess äldsta bevarade del är långskeppet. Under århundradena har kyrkan genomgått flera renoveringar och utbyggnader. På 1600-talet utvidgades den mot väster, och vid en större renovering 1909 tillkom både kyrktornet och sakristian. Samtidigt flyttades kyrkklockan från den gamla klockstapeln till det nya tornet.

Kyrkogårdens klockstapel härstammar från 1700-talet och stod ursprungligen vid vägen på andra sidan kyrkan. Under perioden 1829–1917 var den brädfodrad och helt inklädd, men vid en flytt 1917 återställdes den till sitt ursprungliga utseende.

Interiör och inventarier

Dannike kyrka har en rik interiör där flera äldre föremål vittnar om dess långa historia. Den mest anmärkningsvärda är sandstensdopfunten från 1200-talet, tillverkad av Mäster Andreas, en stenhuggare verksam på slutet av 1100-talet.

Altaruppsatsen, från 1656, kommer ursprungligen från Länghems gamla kyrka och köptes till Dannike för 60 riksdaler på 1800-talet. Under en period, från mitten av 1890-talet till 1932, ersattes den av en målning, "Den förlorade sonen", av Berta Ahlgren. Målningen är idag placerad på kyrkans norra vägg.

Predikstolen tillkom under 1600-talet och är rikt utsmyckad med målningar föreställande de fyra evangelisterna. Över predikstolen hänger ett ljudtak, vars duva är tillverkad av Bröderna Claesson Rosenlund, Länghem, 1951.

I kyrkans långskepp finns tre ljuskronor, varav den äldsta är från 1700-talet. Den är tillverkad i malm och har 12 armar samt en dubbelörn i sin utsmyckning.

Kyrkans fönster och orgel

Korfönstren, målade 1951 av Erik Abrahamsson från Göteborg, symboliserar de tre trosartiklarna:

  • Norra fönstret föreställer skapelsen (Fadern)
  • Södra fönstret visar duvan och de heligas samfund (den Helige Ande)
  • I mitten står altaruppsatsen med Jesus på korset (Sonen)

Den nuvarande orgeln är en av kyrkans nyare inventarier. Den byggdes 2005–2006 av Sven-Anders Torstensson i Lidköping. Orgelfasaden, som tidigare tillhörde instrumenten från 1926 och 1957, finns nu uppsatt på väggen ovanför trappan till läktaren.

Kyrkklockor och Präststenen

Dannike kyrka har två klockor. Storklockan göts om 1795 och senast 1952. Lillklockan, som köptes in 1952 från M & E Olssons klockgjuteri i Ystad, väger 325 kg och kostade vid inköpet 5 500 kronor.

Vid vägen in vid Forsa står den så kallade Präststenen, rest till minne av prosten Lidell som sköts under sin resa mellan Länghem och Dannike. Berättelsen säger att han blev mördad av en församlingsbo som ansåg att prosten lade sig i dennes äktenskap för mycket. Denna dramatiska händelse är en del av kyrkans rika historia, fråga gärna någon i kyrkan så kan du kanske få höra hela historien.

Gammal är kyrkan, Herrens hus, står om än torn måste falla murar så höga blir till grus, ändå skall klockorna kalla, kalla på gammal och ung, kalla på själ som trött och tung drömt om den eviga vilan

Sv. Ps. 56