Ett barn ligger i sin pappas famn och ska döpas
Lyssna

Dop för alla

Dopet är en trygghet i livet och en tradition som är lika fin oavsett i vilken ålder du väljer att bli döpt.

I dopet uttrycks Guds kärleksfulla budskap på ett extra tydligt och personligt sätt. Prästen nämner den som döps högt och tydligt vid dess namn. Det påminner oss om att vi alla är älskade och att Gud alltid kommer att ha omsorg om oss, oavsett vad som händer i livet. En påminnelse om att vi alla är unika individer, men samtidigt en del av en större helhet.

Dopet är till för alla åldrar

För att döpas behöver en inte prestera eller förstå allting. Alla är lika välkomna att döpas oavsett ålder. När ett barn döps bjuds det längre fram in till konfirmation, när du konfirmeras är det en bekträftelse på dopet. 

Barn över 12 år måste själv vilja bli döpt. Utöver det behöver båda vårdnadshavarna – om det finns två - godkänna att barnet döps. 

En fest med nära och kära

Under dopet står personen som ska döpas i centrum. En fin stund att fira i gemenskap med nära och kära eller i enkelhet. Oavsett hur du väljer att fira är det en vacker fest fylld av Guds omsorg om oss människor.

Dopsamtal med prästen

Ett samtal med prästen som håller i dopet, i all enkelhet, bokas in när du besämt dig för dop. Då pratar ni om dopets innebörd, önskemål, vilka som ska vara dopfaddrar och hur det går till rent praktiskt. Kanske har du någon speciell låt eller psalm du vill ha med?

Här finns en Spotify-lista med förslag på psalmer till dop >>

Här finns en Spotify-lista med förslag på låtar till dop >>

Livets första fest

När ett spädbarn döps blir det en livets första fest oberoende av hur en väljer att lägga upp dagen. Kanske vill ni ha en stort kalas med nära och kära, eller inte ha något kalas alls. Under småbarnsåren kan många känna press av omgivningen och allt kan bli övermäktigt. Anpassa helt efter vad som känns bäst för er. Det enda som egentligen behövs för ett barndop är ett barn, en präst, en eller två vårdnadshavare. Själva dopgudstjänsten är en fest i sig självt. Ett löfte om att Gud är med hela livet, oavsett vilken väg vi vandrar.

När du döps blir du medlem i Svenska kyrkan, dopet är grunden till medlemskapet. Oavsett i vilket kristet samfund du döpts i tidigare är du välkommen som medlem, du behöver inte låta dig döpas på nytt. Ett kristet dop i Faderns, Sonens och den heliga Andens namn gäller för alltid.

En eller flera faddrar

När ett barn döps kan hen få en, två eller flera faddrar. Dessa kallas ibland även gudföräldrar. Ett ärofyllt uppdrag där en får stötta och finnas till för barnet under uppväxten. Uppdraget handlar också om att hjälpa barnet att utforska den kristna tron, kanske påminna om dopdagen och tända dopljuset tillsammans. Som fadder behöver en själv vara döpt.

Vad ska en ha på sig?

Av tradition döps de flesta spädbarn, barn och vuxna i vitt men du väljer själv om det passar dig eller om det hellre önskas vanliga kläder. 

Den vita dräkten är en symbol

I den kristna traditionen har de som döpts varit klädda i vit dräkt som en symbol för att alla som döps är jämlika. Den vita färgen påminner oss också om syndernas förlåtelse, att allt det gamla tvättas bort. När ett spädbarn döps är dopklänningen stor och bred, en symbol för att barnet ska kunna växa i sin tro.

Vill du låna en dopklänning?

Du kan främja både plånboken och klimatet genom att låna dopklänning. Meddela oss när du bokar dopet så hjälper vi dig. Du ser några av de dopklänningar som finns att låna nedan. 

Sally Persson från Sandryd i Toarp sydde och broderade denna dopklänningen som överlämnades till Toarps pastorat första advent 1999. Den är sydd i linne och broderad med Hardangersöm. Det tog cirka 80 timmar att göra den färdig.

Dopklänning med spets.

Virkad dopklänning.

Du kanske också är intresserad av nedan?

Kör & musik - barn och familj

Vi lär oss olika typer av sånger och har kul tillsammans. Häng på och träffa nya kompisar!

Barn & vuxna

Mötesplatser där du kan gemenskapa med andra barn och vuxna.