Rångedala kyrka är en salkyrka i empirestil, byggd 1848 och ritad av byggmästare Peter Pettersson från Sandhult. Kyrkan har plats för 325 personer. Byggnationen påbörjades 1846 och två år senare stod kyrkan färdig, även om den då varken var målad invändigt eller utvändigt och saknade både altarprydnader och orgel. Vid en renovering 1980–1981 återställdes interiören till sin ursprungliga rosa färg, medan fönstersmygarna målades vita. Under denna renovering tillkom även utrymmen för andakt, väntrum och förvaring.
Altartavlan
Altartavlan, som skildrar Kristi förklaring, är en gåva från J.A. Pettersson, en handlare från Göteborg med rötter i Finnekumla by i Rångedala. Tavlan visar Moses till vänster om Kristus, bärande lagens tavlor, och till höger knäböjer Petrus, Jakob och Johannes.
Predikstolen och dopfunten
Predikstolen, tillverkad av Lars Hansson från Holmen i Rångedala, är prydd med symboler för dopet, lagen, lidandet och försoningen. Dopfunten, som härstammar från slutet av 1100-talet, tillhör den så kallade ”Finnekumlagruppen” och tros ha använts i den gamla kyrkan. Efter rivningen av den gamla kyrkan användes dopfunten som dekoration på portstolparna, men flyttades tillbaka till kyrkan omkring 1906.
Målningar på läktarbröstet
På läktarbröstet finns målningar av Kristus, de tolv apostlarna samt de fyra evangelisterna, var och en med sin symbol. En målning av Paulus finns också, placerad ovanför dörren till sakristian. Dessa tavlor, som tidigare prydde den gamla kyrkan, förvarades mellan 1847 och 1933 i kommunsalen på den gamla skolan, som låg intill kyrkan innan den brann ner 1940. Tavlorna sattes upp på läktarbröstet 1933.
Kyrkorgeln och klockorna
Kyrkorgeln, byggd 1970 av Tostareds kyrkorgelfabrik, har 17 stämmor, medan kororgeln, tillverkad av Robert Gustavssons Orgelbyggeri i Härnösand, har sex stämmor och togs i bruk i samband med kyrkans återinvigning 1981. Dopängeln, som hänger ovanför dopfunten, är skulpterad i trä och ett arv från den gamla kyrkan. Kyrkan har även två mycket gamla klockor, en storklocka och en lillklocka.
Den tidigare kyrkan
En tidigare romansk stenkyrka av okänd ålder fanns på platsen men revs för att ge plats åt den nuvarande byggnaden. Sydportalens sandstenskolonner från den tidigare kyrkan har återanvänts i den nya kyrkan.
Arkitektur och placering
Vid nordöstra kortsidan finns ett rundat kor med ljusinsläpp från stora rundbågsfönster, medan tornet med ingång och lanternin pryder den sydvästra kortsidan. Nordväst om koret finns en vidbyggd sakristia.