Lyssna

Älvsåkers klockstapel

Ta chansen att ta en närmare titt på storklockan och lillklockan i klockstapeln vid Älvsåkers kyrka! Under 2021-2022 renoverades klockstapeln i Älvsåker pga. avsevärda rötskador på fasaden. Eftersom stapeln är kulturminnesmärkt var det viktigt att renoveringen gjordes varsamt och med antikvarisk medverkan.

Klockstapeln står sydost om Älvsåkers kyrka. Den har en vindflöjel i toppen med årtalen 1905 och 1779. Det är troligt att klockstapeln uppfördes 1779 och fick sitt nuvarande utseende vid renovering 1905.

Under 2021 påbörjades en större renovering då fasadpanelen på den undre delen och entrédörrarna var rötskadade. I den övre delen var både ljudluckor och fönster rötskadade och fasaden hade spjälkande färgskikt. Taket var i behov av underhållsmålning och hängrännor och stuprör i behov av reparation.

Arbetet utfördes på ett mycket fint sätt och med tydlig vilja att resultatet skulle bli långsiktigt bra. Både snickarna och målarna var vana att arbeta med äldre och skyddad bebyggelse vilket underlättade arbetet. För allt arbete användes traditionella hantverksmetoder och material. Hela klockstapeln är nu målad med linoljefärg och i gott skick. 

Ta del av hela den antikvariska slutrapporten här.

Foto: Henrik Ogsted

 

 

Följ med in i klockstapeln och kika på klockorna!

 

Lillklockan och storklockan

I klockstapeln hänger två klockor: lillklockan och storklockan. På lillklockan står att läsa: Soli Deo Gloria, vilket skulle kunna översättas ”åt Gud allena äran”. Storklockan är gjuten 1782 och prydd med en bild av Gustav III och hans gemål.

 

Byggnadsbeskrivning

Stapeln har en åttasidig med fasad uppdelad i två delar. Den övre delen har en svagt konisk form och är klädd med stående hyvlad lockpanel i fina dimensioner som avslutas uppåt mot en lockstöt och nedåt med avrundad form på lockbrädorna. Fasaden är täckmålad med linoljefärg i bruten vit kulör.

Klockstapelns övre del har sex dubbla ljudluckor samt två fönster i ljudluckornas nivå. I nedkant på den övre fasaddelen finns två ytterligare fönster. 

Klockstapelns nedre del är utförd som ett skört med konisk form. Fasaden är utförd med lockpanel av ramsågad panel. 

Entrén sker i bottenvåningen från norr. Dörren är en beklädnadspardörr med smal pärlspont i fyllningen. Klockstapelns fönsterbågar, ljudluckor och dörrar är täckmålade i röd kulör. Taket är täckt med skivlagd plåt och i toppen sitter en kula och en vindflöjel. Taket avvattnas med moderna vitmålade hängrännor samt stuprör.

Visste du att klockstapeln inte alltid har varit vit?

Gamla fotografier visar att den troligtvis har varit målad i röd alternativt brun nyans!

Gamla fotografier visar att klockstapeln inte alltid har varit vit.