Lyssna

Unga ledare trendspanar om Jesus

Det märks att de gillar det. Att bli ung ledare efter konfirmandtiden var ett lätt val för alla fyra. De tror att ungdomar behöver kyrkans gemenskap och kanske också att trendspaningen stämmer: Jesus blir årets influencer 2025.

– För mig var det självklart att bli ledare, säger Lilly. Jag har under flera år varit ledare för barn i Kungsbacka-Hanhals församling och tycker att det är roligt.

– Det känns bra att kunna hjälpa till och känna sig behövd, tycker Jasmina. 

Tyra Wiberg, Jasmina Malmborgoch Lilly Aderby konfirmerades förra året, i år är de unga ledare. Jakob Lagergren provade på redan förra året och blir kvar även i år.

– Efter konfirmationen fick alla frågan om att bli ledare. Vi var ett gäng som hängde på, vi tyckte konfaåret var kul och ville uppleva det igen, säger Jakob.

– Det har faktiskt gjort att jag tänkt tanken på att börja jobba i kyrkan nån gång, säger Tyra. Det hade jag aldrig trott att jag skulle säga.

Viktiga uppgifter

Som ung ledare tar man ansvar för praktiska uppgifter som att leda lekar, bre mackor, hålla andakt eller hjälpa till vid gudstjänster. Men ännu viktigare är uppdraget att inspirera och vara förebilder, att se och inkludera alla ungdomar i gruppen. Alla får också en ledarutbildning. Vissa kursdelar hålls i Kungbacka, andra på Helsjöns folkhögskola. Där pratade de bland annat om hur man gör när man håller i en andakt.

– Jag tycker inte om att prata inför människor, men det kommer säkert gå bra, säger Jasmina.

– Jag kanske inte är så bra på det, men jag kan babbla på, skrattar Tyra.

Förutom att vara ledare träffas gänget varje vecka på ungdomsgruppen i Varlakyrkan.

– Jag känner mig hemma där. Vi chillar och gör lite grejer ihop, förra gången bakade vi, berättar Tyra.

– Kyrkan är nåt helt annat än skolan, säger Jasmina. Till skolan måste jag gå, hit kommer jag för att jag vill. Alla i gruppen blir ens kompisar, det är en gemenskap på riktigt. Här är det ingen som dömer en,så känns det inte i skolan. Och här behöver jag inte plugga och prestera.

Kyrkan är nåt helt annat än skolan. Dit måste jag gå, hit kommer jag för att jag vill.

Trendigt att tro

I december släpptes analysföretaget Ungdomsbarometerns årliga trendrapport. Enligt den anser unga 15-24 år att Jesus kommer att bli trendig 2025, kanske årets influencer, och nästan dubbelt så många beskriver sig som religiösa än för några år sedan. Tyra, Jamina, Lilly och Jakob tror att trendspaningen stämmer.

– Det har länge funnits en norm att man som ung kanske inte följer en religion, men det är mer trendigt nu, säger Jakob. På sociala medier skriver både kändisar och andra mer om tro, inte bara i USA utan även på svenska konton.

– Absolut. Det märks på TikTok, tycker Lilly. Många skriver kristna citat och hashtags. I folks bio (där den som äger kontot presenterar sig) är det inte ovanligt att se kors-emojis och nån beskrivning om att man tror på Gud.

– Många verkar söka något djupare och mer meningsfullt i vår tid där stress och osäkerhet är vanligt. Sociala medier har också bidragit till att fler vågar prata öppet om sin tro, säger Tyra.

IRL bättre än digitalt

De är alla fyra överens om att många söker efter gemenskap, ställen där man kan hitta nya vänner. Och att det i kyrkan finns plats för olika sorters människor, att man får vara som man är.

– Många unga spenderar mycket tid ensamma, ofta med att skrolla på mobilen eller spela tv-spel. Då blir kyrkan en skön plats, särskilt i den ålder då många letar efter en identitet och en plats att höra hemma.

– Man vill träffa folk IRL, det är en helt annan sak än att hänga på nätet. Efter corona-pandemin är vi färdiga med det digitala, säger Jakob.

– Jag märker också att fler ungdomar tar sig till kyrkan och väljer att konfirmera sig, säger Lilly. Människor söker gemenskap nu med allt det hemska som händer i världen, ett sammanhang där de kan känna sig trygga. Jag tycker att kyrkan är en sådan plats.

– Att det erbjuds roliga konfirmationsgrupper tror jag leder till att fler unga vågar ta steget. Det blir något man pratar om i skolan och på träningen och därmed sprids det till fler och fler, säger Jasmina och Jakob håller med.

– Kanske blir det med tiden mer normalt att konfirmera sig när fler av ens kompisar gör det.

Faktiskt intressant

Gänget berättar om hur deras eget intresse för tron väckts under konfirmandåret och fortsatt utvecklas i ungdomsgruppen.

– När jag började gå till kyrkan tyckte jag inte det, men nu tycker jag faktiskt att det är rätt intressant, säger Tyra. På ungdomsgruppen brukar vi läsa en kort bibeltext och diskutera vad den innebär. Vi pratar bland annat om att man inte ska döma andra och lär oss förstå hur situationer kan kännas ur andras perspektiv. Att man kanske inte bara ska tänka på hur det känns för sig själv.

– Det existentiella är alltid intressant eftersom det handlar om hur man själv vill tro. Det finns inget som säger att jag måste tro på just detta, det bestämmer jag själv, säger Jakob.

– Ja, det är intressant att få lära sig om något som inte bara handlar om fakta utan vad man själv tror. Alla religioner är intressanta, att förstå hur olika människor lever. Hur tro kan förändra så mycket hos en människa tycker jag är fint på nåt sätt, säger Jasmina.

– Jag vill och väljer att tro på Gud för att det ger mig en känsla av trygghet, säger Lilly. Det är också intressant att människor i hela världen tror på samma saker som jag gör, att miljarder människor tillhör ett sammanhang där de kan finna gemenskap och hjälpa varandra.

– En fråga jag försöker ha med mig i vardagen är WWJD – What Would Jesus Do. Att alltså ställa mig den frågan och sen handla utifrån vad Jesus skulle göra, säger Tyra.

Jesus på TikTok

Men den där trendspaningen om att Jesus kommer att bli en viktig influencer 2025, stämmer den?

– Jag vet faktiskt inte, säger Tyra. Jag tror att ”vanliga” influencers kommer att ta större plats på nätet än Jesus. De flesta unga är på TikTok och där hänger ju inte Jesus, liksom. Eller vad vet jag? Jag skulle i alla fall inte tacka nej till att få se Jesus sminkrutin på TikTok.

– Jag tror det stämmer, med tanke på hur kristendomen sprids nu, säger Jakob. Det jag gillar med Jesus är att han inte dömer någon. Plus att det ju sägs att han gjorde en del häftiga grejer, får man la säga?

– Jesus kan tolkas som en influencer redan nu, tycker Jasmina. Människor ägnar sitt liv åt att följa honom. Han påverkar vad människor tycker, tänker och gör. Jag har egentligen svårt att se hur en person som har varit känd i 2025 år just i år skulle bli en större influencer än vad han redan är.

– Jag söker själv ofta någon slags förklaring kring allt som händer och någon som visar att allt kommer bli bra till slut, vilket Jesus gör, säger Lilly. Jag tänker att Jesus budskap om att sprida kärlek istället för hat är mer aktuellt än någonsin. Jag tror att Jesus kan bli en viktig influencer 2025 eftersom han symboliserar kärlek, visdom, sårbarhet och trygghet, vilket verkligen kan behövas i tider som dessa.

 

Text: Ingrid Eliasson
Bild: John Eliasson

Jag skulle i alla fall inte tacka nej till att få se Jesus sminkrutin på TikTok.