Någon tänder ett av ljusen vid en kista.
Lyssna

Begravning

Vi håller begravningsgudstjänst för att säga farväl, överlämna en människa till Gud och säga tack. Det är en akt av kärlek och respekt för den som avlidit, men också ett tillfälle att hämta kraft ur för den dödes anhöriga. Att samlas till begravningsgudstjänst; familj, släkt, vänner och andra nära, är ett sätt att gemensamt stötta varandra och minnas den som lämnat oss.

När någon har dött brukar man som anhörig ofta ta kontakt med en begravningsbyrå, som i sin tur tar hand om praktiska saker som att boka begravningsgudstjänst. Om en begravningsbyrå inte anlitas är det viktigt att du som anhörig snarast tar kontakt med den församling som den person som dött tillhörde och anmäla dödsfallet och önskan om begravning.

Själaringning

Det finns en gammal tradition att ringa i kyrkklockorna då någon dött, det kallas för själaringning. Vi försöker att ha ringning så snart som möjligt efter dödsfallet.

Här i Torsby pastorat är det själaringning på måndagar och torsdagar:

  • Lycke kyrka kl. 09.00
  • Marstrands kyrka kl. 11.00
  • Harestads kyrka kl. 13.00
  • Torsby kyrka kl. 15.00.

I samband med själaringningen är kyrkan öppen för den som vill sitta ner en stund.

Tacksägelse

Söndagen efter att vi fått meddelande om dödsfallet tackar vi Gud för den person som dött. Detta sker i en gudstjänst i den församling där personen var folkbokförd.

Begravningsgudstjänst

Alla som är medlemmar i Svenska kyrkan har rätt att få en begravningsgudstjänst. Det som ingår är kyrka, präst, kyrkomusiker och vaktmästare. Extra sång- eller instrumentalsolister ingår dock inte. I Torsby pastorat finns det möjlighet att ha begravning på onsdagar, torsdagar eller fredagar. När en präst blivit bokad tar hon eller han kontakt med de anhöriga och tillsammans pratar man om hur man vill utforma gudstjänsten.

Här kan du läsa om kostnader för en begravning

Borgerlig begravning

Alla avlidna, oavsett om man är med i något religiöst samfund eller ej, måste gravsättas. Men alla vill inte ha en begravning i kyrkan. Därför finns det också borgerliga begravningar.

Ceremonilokal för borgerliga begravningar är Koöns kapell på Koöns begravningsplats. Lokalen rymmer 30 personer. Om ni är ett större sällskap hänvisar vi till Bergsalen på Skogskyrkogården i Kungälv.

Begravningsombud 

När en församling är huvudman för begravningsverksamheten ska Länsstyrelsen förordna ett eller flera ombud att granska hur församlingen tar till vara de personers intressen som inte tillhör Svenska kyrkan. (Begravningslagen 10 kap. 1 §). 

Ombud i Kungälvs kommun

Thomas Alpner
Telefon: 070-546 55 76
E-post: thomas.alpner@kungalv.se

 

Bårtäcken

Den vanligaste dekorationen på en kista är en blomsteruppsättning. Men det finns alternativ, så kallade bårtäcken. Här i Torsby pastorat finns det två bårtäcken som kan lånas ut i samband med en begravning.

Första hjälpen vid sorg

Ingen människa ska behöva vara ensam i sin sorg. Därför har vi samlat konkreta tips som gör det lite lättare för oss som medmänniskor att finnas där för någon som sörjer.

Leva vidare-grupp

Varje människas sorg är unik, men det kan vara en hjälp att få dela sina tankar och erfarenheter med andra som är i en liknande situation. Här i Torsby pastorat finns det samtalsgrupper för dig som förlorat en livskamrat. Läs mer här.

Någon att prata med

Alla kan vi hamna i lägen då livet känns tufft och man är ledsen, orolig eller rädd. Då kan det göra skillnad att få prata med någon. Här hittar du flera olika sätt att komma i kontakt med någon som lyssnar.