Foto: Kristian Johansson, Kungälvs-Posten

Artikel i Kungälvs-Posten: "Bara Torsbys präster ger svar om samkönade vigslar"

Nyhet Publicerad Ändrad

I en enkät som Kungälvs-Posten har gjort med prästerna i Kungälv är det nästan ingen som, ens anonymt, vill svara på frågan om de kan tänka sig att viga samkönade par. Men Torsby pastorat sticker ut. Läs Kristian Johansson och Benedikta Cavallins artikel här.

Frågan om samkönade vigslar i Svenska kyrkan har aktualiserades igen i vår i och med att Ulrica Fritzson valdes till ny biskop i Skara stift. Hon har uttalat sig om att inte godkänna präster som inte kan tänka sig att viga samkönade par. Samtidigt är båda förhållningssätten, att man kan tänka sig att viga, eller inte tänka sig att viga samkönade par, godkända av Svenska kyrkan.

I en enkät som KP har gjort med alla präster inom pastoraten i Kungälvs kommun om hur de ställer sig till att viga ett samkönat par är det bara två av 14 som har svarat. Båda hör hemma i Torsby pastorat. Kyrkoherde Anders Radix och prästen Annette Johansson har båda svarat att de kan viga samkönade par. Torsby har nyligen anställt en ny präst, som inte fanns med när enkäten skickades ut.

Så här säger Annette Johansson om sitt ställningstagande:
– Alla människor har rätt till kärlek, och Svenska kyrkan står för den linjen.

Det finns de som gör en annan tolkning?
– Båda förhållningssätten är okej inom Svenska kyrkan, och det finns bibelställen där det står att en man inte ska ligga med en man, till exempel. Men det finns också bibelställen som handlar om hur man ska behandla slavar. Bibeln är en komplicerad skrift som motsäger sig själv ibland. Vi väljer att tolka bibeln ur dagens kontext. Det finns inget skadligt i kärleken mellan två människor, och där går vi hand i hand med samhällsutvecklingen och forskningen.

Har man koll på vilken inriktning en församling eller pastorat har när man söker en tjänst?
– Ja. Här flaggar vi med regnbågsflaggan, det är vi ganska ensamma om i kontraktet. Jag hade aldrig sökt en tjänst i Kungälv, då de har en annan hållning där. Där finns heller inga kvinnliga präster. De enda två kvinnliga prästerna som finns i Kungälvs kommun är i Torsby. När det gäller synen på samkönade äktenskap och synen på kvinnliga präster så hänger ofta det ena ihop med det andra, så har jag upplevt det.

Annette Johansson tycker att attityder inom kyrka och församling förändras långsamt.

– Det finns vissa som inte kommer på gudstjänster där jag tjänstgör, men som kommer om det är en manlig kollega som håller i gudstjänsten. Men jag har sett att de har kommit på någon begravning jag har hållit i, så en förändring kanske är på gång.

I annonsen för den nya prästtjänsten i Torsby stod det att man söker någon som ”helt och fullt står bakom alla människors lika värde, i enlighet med Svenska kyrkans ordning.”

Är det kodord för att man ska kunna viga samkönade?
– Ja, det kan man säga att det är, säger Annette Johansson.

Torsby pastorat är sedan ett antal år öppet med att dess präster kan tänka sig att viga samkönade par. Mellan Kungälv-Ytterby församling samt pastoraten Romelanda, Solberga och Torsby finns det sedan länge en överenskommelse om att ställa upp för varandra om en församling inte har någon präst som kan ta en vigsel. När den slöts var det Lasse Alerås som var kyrkoherde i Torsby.

– Överenskommelsen när det gäller samkönade par var att vi som kan tänka oss att viga samkönade ställer upp, om de andra inte kan det. Sedan råkade det vara så att alla vi i Torsby kunde göra det. I kontraktet fanns det även andra präster som kunde tänka sig att göra det, men hur många det var eller vilka det var intresserade mig inte. För mig har det bara varit viktigt att ställa upp för paren, säger Lasse Alerås.

Kontraktet sträcker sig över ungefär motsvarande Kungälvs, Ales och Lilla Edets kommuner.

Sedan 2021 är det Anders Radix som är kyrkoherde i Torsby pastorat. Han fortsätter på den inslagna vägen.

Varför är ni alla öppna för samkönade vigslar?
– Vi följer Svenska kyrkans ordning att vi kan viga samkönade par. Jag kan inte svara för var och en men vi har sagt att vi kan viga. Inom Solberga, Romelanda och Kungälv är tveksamheten större och det är okej att de hör av sig till oss. Men det händer ytterst sällan.

Hur sällan?
– Vi har inte alls haft det många gånger. Jag tror att de flesta vänder sig till Göteborg.

Anders Radix pekar ut mot en mötesplats och lekplats utanför Torsby kyrka, där en regnbågsflagga vajar i vinden.

– Det är flera som har frågat varför vi har en pride-flagga där. Men regnbågen är en symbol som Gud använde efter syndafloden som ett tecken på att det inte skulle hända igen. Så det är både en symbol för Guds löfte och för att alla människor har lika värde.

Har flaggan varit ifrågasatt?
– Frågan har kommit upp, och någon gång har någon tagit bort den, men då har vi satt upp en ny.

Skulle du säga att det finns ett motstånd mot flaggan?
– Nej det skulle jag inte säga, jag vet inte om det är busstreck eller varför det har hänt.

Är Kungälv en konservativ trakt när det gäller kyrkan?
– Det finns en konservativ grundton. I hela kontraktet, med Kungälv, Ale och Lilla Edet finns det bara två, tre kvinnliga präster.

Snittet i landet är nu ungefär 50/50 mellan manliga och kvinnliga präster. I pastoraten i Kungälvs kommun finns det sammanlagt bara två kvinnliga präster av 15, båda verkar i Torsby.

Bryter ni av mot resterande delen av Kungälv?
– Det har nog varit så ganska länge. Lasse Alerås blev kyrkoherde här 2008. Innan dess fanns här flera utpräglat konservativa präster. Med Lasse Alerås kom ett nytt sätt att tänka gällande tro och tradition. Nu tror jag det är få som känner sig obekväma med den inriktning som vi har, men det är klart att jag möter dem jag möter. Jag vet att en del åker till Ytterby istället. Men man måste jobba med en profil.

Att Torsbys präster är öppna för att viga samkönade par gör det möjligt för dem att ha drop in-vigslar, som man har haft på Marstrand då och då.

– Det går inte att ha drop in-vigslar om man inte är öppen för alla. Det går inte att säga nej när de står där, säger Anders Radix.

I resterande Kungälv, det vill säga Kungälv-Ytterby, Romelanda och Solberga finns det alltså ingen präst som vill svara på frågan om de kan tänka sig att viga ett samkönat par.

”Det är ointressant vilken präst som gör vad. Det intressanta och viktiga är att alla par oavsett kön har rätt till och får bli vigda i Svenska kyrkans samtliga församlingar.” skriver Björn Gusmark, kyrkoherde i Solberga pastorat i ett mejl.

Han vill inte svara på fler frågor.

Även Joel Kalin, kyrkoherde i Romelanda pastorat, svarar via mejl:

”Svenska kyrkan viger samkönade par. Det betyder att alla par (där minst en är medlem) är välkomna att vigas i sin hemförsamling. Så också i Romelanda och Kareby församlingar. Vad en enskild präst har för hållning kring just detta är av mindre intresse eftersom den enskilde prästen enligt äktenskapsbalken inte har vigselplikt utan vigselrätt. Det viktiga är alltså att Svenska kyrkan viger, inte vad en enskild präst gör. Jag vill betona att alla par är välkomna till Romelanda och Kareby församlingar, både att dela församlingsgemenskapen och för vigsel.”

Han vill inte heller svara på fler frågor.

Mikael Isacson är kyrkoherde i Kungälv-Ytterby, samt kontraktsprost i Göta Älvdalens kontrakt. Han svarar så här via mejl om hur Kungälv-Ytterby hanterar eventuella förfrågningar om samkönade vigslar:

”Alla par oavsett kön vigs i Svenska kyrkan. Det är, tycker jag, det väsentliga. Och därmed ointressant vilken präst som gör vad. Vi har ingen särskild arbetsgång för samkönade vigslar. De bokas och genomförs på samma sätt som med ett par med olika kön. Svenska kyrkan för heller ingen statistik över samkönade vigslar.”

Han menar att frågan om att viga samkönade par inte är känslig.

”Jag uppfattar inte detta som en känslig fråga. Men jag tycker att fokus blir fel när det är enskilda prästers uppfattning som kommer i fokus. Det väsentliga är att Svenska kyrkans ordning är att alla par oavsett kön vigs.”

Mikael Isacson tycker inte att det finns något samband mellan motstånd mot att viga samkönade par och motstånd mot kvinnliga präster.

”Motstånd mot kvinnliga präster finns i princip inte i Svenska kyrkan idag. Så något sådant samband är nog svårt att se. Att vi bara har manliga präster just nu stämmer. Det är en tillfällighet. Vi anställer gärna kvinnliga präster.” skriver han.

_____________________________________________

Enkät om att viga samkönade par

En enkätfråga gick ut till alla präster inom Kungälv-Ytterby, Solberga, Romelanda och Torsby pastorat. Frågan vara huruvida prästerna kan tänka sig att viga samkönade par. I enkäten framhölls att båda synsätten är okej inom svenska kyrkan. Det gick bra att svara anonymt eller öppet om man ville det.

Endast två präster, Anders Radix och Annette Johansson i Torsby svarade ja på frågan.

Ingen annan ville svara alls.

Text och bild: Kristian Johansson och Benedikta Cavallin