Tanken med studiecirkeln var att väcka liv i det som idag mest består av en stor gräsmatta och skapa en trädgård som kan bli ett föredöme i ekologisk balans; där träd, buskar och växter attraherar fåglar, bin och insekter till en fin biologisk mångfald.
Förhoppningen är också att trädgården ska bli en mötesplats för barn, ungdomar, vuxna och äldre. Där ska finnas olika rum som ger möjligheter till lek, samvaro, vila, meditation osv.
Närmare 20 personer har deltagit i studiecirkeln och fina förslag har presenterats av olika personer. Diskussionerna har varit livliga om vad som bör göras, hur det kan göras och 100-tals förslag på blommor, växter, buskar och träd finns som man vill ha planterade i olika rum i trädgården.
I det färdiga förslaget som studiecirkeln tagit fram ingår bland annat skapande av olika trädgårdsrum för en mångdimensionell upplevelse för besökare. Parken välkomnar alla åldrar och kategorier av människor för lek, samtal eller tyst kontemplation med den biologiska mångfalden. I planförslaget ingår kompletterande planteringar med blommande buskar och perenner vid befintlig damm. En vattentrappa gynnar insekter och det porlande ljudet är avstressande. Kring lekplatsen planteras ytterligare fruktträd och bärbuskar. En örtagård med traditionella krydd- och medicinalväxter planeras med struktur som en klosterträdgård. Odling av altarblommor och av kyrkbukettväxter planeras. Lieslåtter planeras på ytor där det idag växer kungsängsliljor, nya sittplatser och bänkar.
Prästgårdsträdgården är stor, att färdigställa den kommer att ta flera år, men nu har arbetet fått en fin start och redan sommaren 2024 har arbetet med ett par rum påbörjats.
Cirkeln är ett samarbete mellan Torsby pastorat, Omställning Kungälv och Sensus. Cirkelledare har varit Gunilla Almered Olsson, professor i humanekologi och ordförande Omställning Kungälv.
Du kan läsa mer om projektet på Omställning Kungälvs webbplats.