Lyssna

När - och varför - ringer kyrkklockorna?

Kyrkklockorna har kallats medeltidens Facebook. De har i många hundra år förmedlat information vid glädje, sorg och fara i våra bygder.

Kyrkklockornas ringande ljud har sedan 1200-talet hörts i vår församling. Ljudet av kyrkklockor är ett av få ljud vi kan dela med tidigare generationer och som inte ersatts eller försvunnit. Klockljudet förenar oss också med en stor del av den kristna världen som använder klockor i sina gudstjänster.

Kyrkklockor, ibland kallade Guds basuner, används inom kristendomen för att sammankalla till gudstjänst, liksom vid begravningar, böner och bönetimmar, åminnelsehögtider med mera. Kyrkklockor har också spelat stor roll inom folktron som fördrivare av onda makter. Kyrkklockor har på grund av tyngd, form, ringningsmetod och legering ofta kraftig klang som kan höras på mycket långt avstånd. Att de kan höras på över en mils avstånd är inte ovanligt.

 
Klockorna i Sankt Nicolai kyrka ringer:
 
- En timme och en halvtimme före samt vid inledningen av söndagens och helgdagens huvudgudstjänst kl 10.00. Vid tacksägelse över en avliden; kort ringning under gudstjänsten

-Själaringning kl. 11.00 i 15 minuter när en person ur församlingen har avlidit. Kan bokas mån-fre.

-Som inledning till veckomässa torsdagar 18.00.

-I inledningen till vigsel, dop- och begravningsgudstjänster.

-På påsknatten omkring kl 00.00 ringer klockan och berättar om uppståndelse.

- en liten klocka slår också vid hel och halvtimme.

Foto: Johan Törnqvist Sandelius