Lyssna

Vårt hållbarhetsarbete

I december 2024 diplomerades Trelleborgs församling enligt steg 1 i Svenska kyrkans miljödiplomering.

Nu kan vi glädjande meddela att Trelleborgs församling är miljödiplomerade för steg 1.

Såhär skrev Mimmis Bissmont, miljö -och klimatstrateg från Lunds stift,  i sin slutgiltiga miljödiplomeringsrapport:

”Trelleborgs församling har genomfört ett imponerande miljöarbete. Ni har uppfyllt alla krav för steg 1 och dessutom flera delar av steg 2 i Svenska kyrkans miljödiplomering. Den mängd aktiviteter ni har genomfört visar att församlingen har gjort stora framsteg mot ökad hållbarhet. Det är tydligt att ni har nått målet att skapa en struktur för miljöarbetet, vilket var syftet med att anställa en miljöstrateg. Ni har nu en stark grund att bygga vidare på i det fortsatta arbetet.

Församlingens beslut att bli miljödiplomerade är ett viktigt steg mot hållbar utveckling. Detta arbete visar inte bara er ambition att bli mer hållbara inom er egen verksamhet, utan stärker också er trovärdigheten utåt i samhället. Den stora omställningen till ett hållbart, rättvist och gott samhälle består av många små, men viktiga åtgärder. Det är avgörande att vi som kyrka bidrar till att hitta vägar för förändringar som ger hopp om att en ljus och hållbar framtid, där alla kan leva ett gott liv. Det går att göra skillnad och det gör ni!

Församlingen får med beröm godkänt enligt Svenska kyrkans miljödiplomering steg 1.”

Klimat- och miljöfrågorna tillhör vår tids absolut största utmaningar. Ett förändrat klimat och överutnyttjade ekosystem påverkar hela skapelsen, men allra mest påverkas redan utsatta människor och livsmiljöer. Därför är miljöfrågorna också rättvisefrågor.

Svenska kyrkan ska verka för den värderingsförändring som vi som mänsklighet behöver åstadkomma och lyfta andliga och existentiella aspekter av klimatkrisen. Där har vi som församling en unik möjlighet att inom gudstjänstlivet och i arbetet med barn och unga inbjuda till reflektion över just detta.

Under sommaren 2022 påbörjade vi resan mot en miljödiplomering, vars syfte är att hjälpa församlingen att leva och verka långsiktigt hållbart och ekologiskt och socialt rättvist. Vi vill med vårt miljöarbete också inspirera och vara en god förebild i samhället och för medlemmarna i församlingen så att vi tillsammans kan arbeta för en hållbar värld. En Miljögrupp bestående av Angelica Kilander, kyrkoherde, Anitha Ljung, förtroendevald, Ingrid Trollås, Kyrkogård- och Fastighetschef, och Helena Holmberg, Miljöstrateg, är utsedd att driva arbetet framåt.

Vi arbetar just nu bland annat med

  • Hållbar konsumtion med fokus på återbruk av möbler och cirkulära lösningar med lågt klimatavtryck. För resurseffektivitet och ekonomisk hållbarhet.
  • Solceller på Norra kyrkogården
  • Laddstolpar för elfordon vid Församlingshemmet och Norra kyrkogården
  • Energimyndigheten har beviljat Trelleborgs församling preliminärt 50 000 kr i bidrag för att byta ut vår fossildrivna skåpbil till en eldriven variant, till Norra kyrkogården.
  • Naturvårdsverket, och det så kallade Klimatklivet, har beviljat församlingens ansökan om stöd till att byta ut en gaspanna till en luft-värmepump. Förhoppningen är att vi ska installera en luft-värmepump som drivs med solceller på taket i Norra kyrkogårdens servicebyggnad. Bidraget är 50 procent av kostnaden och högst 100 000 kronor.
     
  • Bin och humlor minskar i antal på grund av miljögifter och allt färre blommande ängsmarker. Lunds stift har därför tagit fram en speciell fröblandning med blommande örter som gynnar de viktiga pollinerande insekterna. Denna fröblandning har vi använt som bas när vi nu förvandlar gräsmattan framför församlingshemmet till en blomsteråker. Även i kyrkparken skapar vi några mindre öar av liknande fröblandning. På Norra kyrkogården har vi ytterligare ängsprojekt, läs mer om våra olika ängar här ”blommande ängar”
  •  På kyrkogårdsförvaltningen arbetar vi med insatser som ökar den biologiska mångfalden. Vi driver bigård och skapar förutsättningar för boplater samt mat för pollinerare.  Vi fortsätter med vårt lyckade projekt från förra året med egenproducerade altarblommor.
  •  En viktig del i arbetet är utbildning i miljö- och hållbarhet för personal och förtroendevalda.
  •  Vi arbetar kontinuerligt med att skapa en effektivare fastighetsavdelning, vilket redan har resulterat i en minskad energianvändning.

Svenska kyrkans miljödiplomering

Att vara kyrka och samfund är att verka utifrån ett ansvar för skapelsen i alla dess former. Därför skapade Svenska kyrkan ett eget diplomeringssystem som utgår från den kristna tron, ett tydligt och välstrukturerat redskap att arbeta efter. Strukturen förenklar också genomförandet av Svenska kyrkans klimatmål, lokalförsörjningsplanering och hjälper oss att förstå och arbeta med de globala målen i FN:s Agenda 2030.

Ett biskopsbrev om klimatet

Klimatkrisen är både en existentiell och andlig kris. Många känner oro, skuld och ångest. Hur ser vår framtid på jorden ut Nu är tid för hopp och handling.

Vårt arbete för klimatet

Svenska kyrkans färdplan för klimatet innebär att vi ska minska vår egen klimatpåverkan och bidra till mänsklighetens gemensamma arbete för att bromsa effekterna av klimatförändringarna.

Agenda 2030

Hösten 2015 förhandlade FN fram Agenda 2030 med 17 globala mål för hållbar utveckling. I en hållbar värld värnas alla människors lika värde, ekosystemen skyddas och ekonomin respekterar planetens integritet och gränser. Som kristna kallar vi detta för att ta ansvar för skapelsen.

Miljödiplomering

Kyrkans miljödiplomering möjliggör ett systematiskt och strukturerat arbete för att bidra till hållbar utveckling och minskad miljöbelastning. Strukturen stödjer måluppfyllnad relaterat till Agenda 2030 och Svenska kyrkans färdplan för klimatet.