ROGER VAR 11 år när hans bästa kompis tog med honom på hans första scoutmöte med Trollhättans Scoutkår.
– Kompisen skulle alltid gå dit, så för att kunna vara med honom så hängde jag med. Jag var helt såld från första stund. För mig som inte var så intresserad av idrott passade scouterna helt perfekt. Kompisen slutade så småningom, men jag har varit kvar sedan dess och det är 40 år sedan nu, säger Roger.
I dag är han vice ordförande i Trollhättans Scoutkår, som är en av flera lokala kårer som numera samlas under samma riksorganisation, oavsett inriktning. Trollhättans Scoutkår tillhör landets äldsta med 111 år på nacken. Scoutledare blev Roger när han var 18 år.
– Nu är vi omkring 210 medlemmar, men om vi hade tillräckligt med ledare skulle vi kunna vara hundra till, konstaterar Roger, som tillsammans med sina scoutkollegor märkt av ett ökat intresse för livet utomhus under det senaste året.
– Kan vi få igång fler ledare som vill vara med så kan vi slippa ha kölista, konstaterar han och skickar en generell vädjan till föräldrar "som inte har tid" för ideella engagemang.
ATT VISTAS I naturen är en helt central del i scouternas vardag. Men också gruppdynamik, respekt för varandra och att lära sig att vårda och ta vara på allt som naturen ger. Det är en värld fylld av små och stora äventyr.
– Det är fantastisk att i flera omgångar fått följa killar och tjejer från det att de börjar i scouterna när de går på lågstadiet upp tills att de är självständiga gymnasieungdomar, säger Roger.
Han upplever att det blivit allt mer okej att vara scout, även om man är äldre tonåring.
– Vi tappar fortfarande främst en hel del tjejer när de kommer upp mot gymnasieåldern, eftersom det fortfarande finns en liten töntstämpel att tvätta bort. En del tror att scouter bara sitter och täljer med kniv, men det är ju så mycket mer. Inte minst när vi åker på stora nationella eller internationella läger. Det är en fantastisk upplevelse som ger minnen och vänner för livet.
IDAG ÄR HAN mentor för en grupp gymnasieungdomar som bildar sin egen patrull inom kategorin Utmanarscouter.
– De är väldigt självständiga och min roll är att finnas där som bollplank och stöd inför deras olika uppdrag och projekt, förklarar Roger, som till vardags ansvarar för konferensverksamheten Konferera vid Folkets Hus Kulturhuset i Trollhättan.
Genom åren har han även jobbat inom tryckeribranschen och drivit egen resebyrå. Men oavsett faserna i livet har han aldrig släppt scouterna.
– Det är en fantastisk ventil. Här fyller jag på med energi och jag har fått uppleva så mycket roligt och lärt känna så många fantastiska människor, både här hemma och ute i världen.
HAN GILLAR ATT organisera och skapa fungerande logistik. Att ha ansvarat för logistik och incheckning för det nationella scoutlägret när det hölls i Kristianstad 2017 med omkring 10 000 deltagare, är självklart en bra erfarenhet när han under mer normala tider planerar för återkommande konferenser för 25–500 personer. Just nu planerar han dessutom för en utmaning för scouter från hela Sverige under namnet Blå hajken. Utifrån coronadirektiven ska man i mitten av juni genomföra en nio dagar lång strapats i gränslandet mellan Bohuslän, Dalsland och Norge. 32 scouter från hela Sverige får plats.
– Vi fick över 260 sökande. Det säger en del om hur mycket även vi scouter saknar att kunna ge oss ut på olika läger, konstaterar Roger.
VI MÖTER HONOM vid scoutkårens anläggning vid Liperedssjön mellan Trollhättan och Sjuntorp. Här finns kårstuga, eldstad, vindskydd, sovstugor och möjligheter att hitta på mycket roligt året om. Scoutkåren har också verksamhet på Lextorp och Dannebacken. Att vara utomhus är gott för alla och coronapandemin har gjort att vandringsleder och grillplatser utnyttjas flitigare än någonsin. Under Friluftslivets år 2021, som bland annat Naturvårdsverket står bakom, hoppas Roger Thurhagen att ännu fler ska skaffa sig naturvanor. Det nationella målet är att öka antalet svenskar som beger sig ut i skog och mark med tio procent.
– Vi kommer att jobba med det en hel del, på olika sätt, berättar Roger. Att inspirera många till en riktigt härlig påskutflykt är en bra början.
Rogers 10 scouttips för en lyckad påskutflykt.
1. Så fixar du elden
"Stoppa tändstickor i en vattentät påse eller burk, så det håller sig torrt. Förbered gärna hemma med att tälja till trästickor som är bra att få igång elden med. Torra och barrfria grankvistar, så kallat knaster, är också perfekt tändved. Samla ihop det och gör till en boll. Och hittar du nedfallna björkar så är även näver perfekt. Det brinner även om det är blött. En kniv och liten yxa är alltid bra att ha. Och kom ihåg att du bara eldar i eldstäder, aldrig på berghällar. Släck alltid noga efter dig med en hink vatten."
2. Lättlagad mat
"Ett bra tips inför dagsutflykten är att hacka, skära och blanda ingredienser hemma. Välj rätter som går snabbt att laga till. Pasta är bra, men undvik snabbmakaroner som lätt grötar ihop sig i små grytor. Fylld pasta är smidigt, precis som soppor. En mix av russin, nötter och choklad är alltid bra att ha i beredskap som energihöjare. Och när det gäller kaffet, så är kokkaffe över öppen eld oslagbart. Kom ihåg att alla förpackningar ska med hem. Inget lämnas i naturen."
3. Så sover du gott
"Att sova utomhus är supermysigt, bara du ser till att utrusta dig så du inte fryser. Det finns fasta vindskydd på många ställen. Ett bra liggunderlag är viktigt. De finns både i cellplast och uppblåsbara. Byt alltid om till torra sovkläder när du lägger dig och ta gärna med ett gammalt påslakan och ha som innerlakan i sovsäcken, så blir det varmare och sovsäcken håller dessutom längre. Mössa på! Det skyddar både mot mygg och kyla. Och för nattljus är pannlampa smidigare en ficklampa."
4. Varianter av Triangakök
"Det finns triangakök anpassade för både gas och t-sprit. En fördel med gas är att kastrullerna inte blir sotiga och att brinntiden blir längre med ett fyllt kök. Nackdelen är att gas är dyrare och att det lätt blir halvfyllda gasflaskor stående. Och att gas funkar lite sämre när det är kallt ute. Fördelen med t-sprit är att du kan fylla på flera kök och att det är relativt billigt om du köper en dunk som rymmer flera liter och sedan häller över i en mindre som du tar med dig ut. Men som sagt, t-sprit sotar mer, även om det finns sorter som nästan inte sotar alls. Dessutom måste du vänta tills brännaren svalnat innan du kan fylla på. Det kan störa pastakoket, om du inte fyllt på tillräckligt."
5. Anpassa utrustningen till köket
"Ta med en disksvamp och handduk. Och se till att stekspade och andra köksverktyg är lagom stora för triangaköket. Det finns smidiga små set på bland annat Ikea. En smart grej är att såga till en rund plywoodskiva som passar i stekpannan. Det skyddar teflonet från skav i packningen, men är framförallt en bra skärbräda och kan användas som lock."
6. Bära, sitta och fika
"En ryggsäck är alltid smidigast för ryggen och gör att du alltid har händerna fria. Välj hellre en med lite extra utrymme, så du inte måste lämna nödvändiga utflyktsprylar hemma. Och när du pausar så duger ett enkelt plastunderlägg bra att sitta på. En tidning i en plastpåse fungerar också. Sist men inte minst; en okej termos är gott så att drycken håller sig varm på vintern och kall under varma sommarutflykter."
7. Klädtips som gör upplevelsen roligare
"Själv föredrar jag ofodrade kängor. Fördelen är att om du blir blöt, så kan du byta både strumpor och sockar (ta alltid med extra!). Ett blött foder går däremot inte att byta ut. Goretex är bra, men lite känsligt. Gummistövlar? Ja, det funkar ofta jättebra och är ju vattentätt. Men de andas inte och blir snabbt kalla om det är lite kyligt väder. Och fryser du om fötterna, så fryser hela du. Har du köpt nya skor, gå allltid in dem ordentligt innan du ger dig ut! När det gäller regnkläder ska tätheten helst klara 20 000 så kallade "vattenpelare" om du ska kunna vara ute en hel regndag. På huvudet är sydväst min grej."
8. Om olyckan är framme
"Det är alltid bra att ha ett litet första förbandskit med sig, om något skulle hända ute i skogen."
9. Karta i papper
"Skriv ut eller skaffa en riktig karta istället för att förlita dig på telefonen. Det känns skönare ute i naturen och du får bättre överblick. Och så sparar du ju batteri. På Lantmäteriets webbplats finns en tjänst om heter Kartutskrift. Testa den, om det inte finns färdiga."
10. Börja med småutflykter
"Runt om i Trollhättan finns massor av fina utflyktsplatser. Är du ovan vid att göra utflykter, så börjar du enkelt i närheten. Testa sedan att våga söka dig lite utanför platserna dit alla går och utmana dig själv"