Efter tolv år som biskop i Skara stift lade biskop Åke Bonnier ner staven den 14 september 2024. Sin sista predikan i aktiv tjänst gjorde han veckan innan inför en fullsatt Trollhättans kyrka i samband med högmässan 8 september.
– Tack för dina böner för oss, och med oss. Du är en enkel människa med ett stort djup, sade Trollhättans kyrkoherde Henrik Törnqvist i sitt avslutande tal till Åke, som nu får mer tid för barn och barnbarn.
Patos - Biskop Åke satte punkt i Trollhättans kyrka
Åke Bonnier gjorde sitt sista församlingsbesök som biskop vid högmässan 8 september 2024.
Vi ska vara stolta och hjälpa människor i vår närhet
I tidigare Patos-reportage har Åke Bonnier beskrivit hur han verkligen brunnit för sin roll som kyrkans andlige ledare i Skara stift, som är ett av 13 stift i Sverige. Det grundades redan 1014 och omfattar idag 435 kyrkor. Av de 570 000 invånarna inom stiftets geografiska gräns är drygt 60 procent medlemmar i Svenska kyrkan, fördelade på drygt 100 församlingar.
ÅKE BONNIERS SISTA officiella framträdande i sin biskopstjänst blev en mäktig, festlig och mycket stämningsfull högmässa fylld av vacker körsång, eftertanke, gemenskap och glädje. Efter utgångsprocessionen bjöds alla på
kyrkkaffe och dagen till ära en specialdesignad och somrig bakelse. Många njöt av den tillsammans i septembersolskenet på kyrktrapporna. Vikten av just gemenskap och omtanke om varandra är något som Åke Bonnier ofta återkommit till under sina år som biskop. Att kyrkan ska vara tydlig, våga ta ställning för de utsatta och att kyrkan är något som vi alla är tillsammans, betonades även denna speciella söndag i Trollhättan.
– Vi ska våga komma ut som kyrka, vara stolta och hjälpa människor i vår närhet. Vi ska vara tydliga med vad det innebär att vara kristen och möta människor där människorna finns, underströk han i sin sista predikan i sin biskopsroll. Vikten av samarbetet med andra kristna samfund och dialogen mellan företrädare för olika religioner, är också något som Åke Bonnier lyfte fram. Det gladde honom därför särskilt att det på plats i kyrkan fanns representanter för Trollhättans Bosnisk-muslimska församling.
LUSTEN ATT MÖTA medarbetare och kyrkans medlemmar i Skara stift har varit en stark drivkraft för Åke Bonnier. Det var något som Trollhättans kyrkoherde Henrik Törnqvist också underströk i sitt avslutande tacktal.
– Biskop Åke, du är en enkel människa med stora djup. Så tack för det enkla, och tack för det djupa. Och tack för alla böner till oss och med oss. Många av dem har du lagt ut på Facebook. Och många gånger har det hänt att mina ord har varit slut på kvällen. Då har jag sett ditt inlägg: "Vill du be med mig?" Det har varit stort, berättade Henrik.
ÄVEN KYRKORÅDETS ORDFÖRANDE Bernt Berggren framförde sitt varma tack och från Trollhättans församling överlämnades också en gåva till den ideella organisationen Svenska bibelsällskapets verksamhet i Ukraina. Åke Bonnier, ordförande i sällskapet, gladdes extra mycket åt det. Med sig på vägen fick han också en stående inbjudan, med glimten i ögat:
– Vill du efter din pensionering vikariera som komminister här i Trollhättan, så är du naturligtvis hjärtligt välkommen, påpekade Henrik Törnqvist, innan applåderna fyllde kyrkan.
ÅKE BONNIER KRAMADE sedan kräklan lite extra hårt och i gick vidare mot nästa fas i livet. Biskopsstaven har nu tagits över av Ulrica Fritzson, som blivit stiftets första kvinnliga biskop. De senaste åren har hon varit stiftsteolog i Skara stift. Ulrica valdes till ny biskop med majoritet redan i den första valomgången tidigare i år.
Flera präster, diakoner, musiker, pedagoger, körer och vaktmästare från Trollhättans församling bidrog till högmässan.
Foto: Kent Eng
– Det är fantastiskt att vara med och på påverka i en demokratisk organisation och när du engagerar dig så får du också en inblick i hur saker fungerar. Trots att POSK bara funnits i snart en mandatperiod, så har gruppen redan lyckats få med flera yngre representanter. Just en blandning av åldrar är viktig, påpekar också kyrkofullmäktiges just nu yngste ledamot; Vilhelm Yngvesson, 25, Öppen kyrka.
– Det är viktigt att visa att även yngre är med, eftersom ungdomar lockar ungdomar, säger den blivande prästen.
JUST NU LÄSER han sista året till präst på distans i Lund. Han är Trollhättebo sedan 2017, efter att ha flyttat hit som 18-åring från Växjö för att jobba som ”Ung resurs” inom Svenska kyrkan. Med Trollhättan som bas har han därefter läst teologi vid Göteborgs Universitet. Sista året i präststudierna är knutet till antingen Lund eller Uppsala. Inför förra kyrkovalet 2021 fick han frågan från Öppen kyrka om han ville engagera sig även i kyrkopolitiken. Han tackade ja och är nu ledamot i kyrkofullmäktige och andre ersättare i Skara stiftsfullmäktige.
– Jag hade inte funderat så mycket på att engagera mig som förtroendevald, men när frågan kom så tänkte jag ”varför inte"? Det är en väldigt bra erfarenhet för mig som blivande präst att se hur beslutsprocessen fungerar i praktiken. Tyvärr har jobb och studier gjort att jag inte riktigt kunnat engagera mig så mycket som jag önskat, säger Vilhelm, som haft flera olika timanställningar inom församlingen under åren i Trollhättan.
VILHELM ÄR NU dubbelt eftertraktad. Både yngre förtroendevalda och nyutbildade präster är lite av en bristvara runt om i landets församlingar. Hur det blir med det kyrkopolitiska engagemanget nästa mandatperiod återstår att se.
– Reglerna säger att du inte får vara präst och ha förtroendeuppdrag i samma församling. Så det beror lite på var jag hamnar när jag är färdigutbildad, konstaterar Vilhelm.
Åke Bonnier har varit Skara Stifts biskop i tolv år, men har nu lämnat kräklan vidare till Ulrika Fritzson
Foto: Kent Eng