BOHLINS GLASS FIRAR tioårsjubileum 2022 och vem kunde tro att den då 20-årige Johan Bohlins idé om att återuppliva den klassiska Saabstruten lagom till Fallens dagar 2012, skulle bli början på ett nytt familjeföretag? Ett företag som idag levererar cirka 50 000 liter glass runt om i Västsverige varje år.
– Jag gick en jobbcoachningskurs för att hitta något att göra. Uppdraget var att fundera över att starta ett företag. Det var då jag kom på idén om att sälja Trollhätteglass forna Saabstrut på Fallens dagar. Det blev ett väldigt positivt mottagande, konstaterar Johan, som fick hjälp av Åseglass med tillverkning i Trollhättan.
Den omtalade Saabstruten specialtillverkades 1993 till invigningen av nya Saab 900. Idag går den under namnet Trollhättestruten, men smaken av mintchoklad finns kvar.
– Vi ser den som lite av en hyllning till Trollhätteglass som under 1940–1970-talet gjorde Sveriges godaste glass, konstaterar Johan.
Hans farfar Thore Bohlin var under många år glassmästare på Trollhätteglass, men jobbade också många år på just Åseglass i lilla dalsländska Åsebro söder om Mellerud. Idag ägs Åseglass av ECAB-koncernen med huvudkontor i Mjölby, men det är vid Åseglass stora glassfabrik i Trollhättan som Bohlins olika glassorter tillverkas.
BOHLINS HUVUDKONTOR LIGGER dock strax utanför stan i lilla Åsaka, hemma hos pappa Kent och mamma Maria. Det är hon som håller koll på bokföringen. Förutom skylten och glassbilen vittnar samlingen med gamla diskar, skyltar och reklammaterial från Trollhätteglassepoken om att det här är ett högkvarter för en anrik lokal tradition.
– Vi köpte in samlingen inför Trollhättans Stads 100-årsjubileum 2016 och det var första gången det ställes ut. Den består av mycket roliga grejer med anor ända till 1940-talet när Trollhätteglass grundades av Glass-Oskar, berättar Johan och visar runt tillsammans med pappa Kent.
– Vi fick lägga en rejäl summa för att köpa loss samlingen av tidigare ägaren, men det var det värt, säger Johan, som har VD-rollen i Bohlins Glass, där kärnmjölk och grädde är viktiga ingredienser.
– Det var centrala beståndsdelar även i Trollhätteglass och är en tradition vi tagit med oss.
JOHAN HAR GENOM åren försökt ta reda på så mycket han kunnat om sin farfars hantverk och om Trollhätteglass, där Thore var grundaren Oskar Olssons högra hand i många år.
– Tre av Oskars barn lever och har bland annat uppvaktat och lämnat över en kristallvas från Trollhätteglass. Det var väldigt uppskattat. Logotypen till Bohlins Glass är omsorgsfullt frammejslad och andas även den Trollhätteglass. Det är förstås ett medvetet val. Och det är inte utan stolthet Johan Bohlin ger sig ut på vägarna och levererar allt från den nya cappuccinosmaken från 2020 till de mer
klassiska smakerna. Åtta varianter i 1-litersformat kompletteras med fyra olika strutar.
– Man får prova sig fram med nya smaker och cappucinon har funkat väldigt bra, säger Johan.
FÖR INTE SÅ länge sedan fanns planer på expansion, som hade inneburit ett stort kliv för familjetrion.
– De skulle inneburit en helt ny fas i våra liv, men vi valde att tacka nej. Vi trivs med att ha det på den här nivån just nu och vi har möjlighet att hoppa in och jobba även med andra saker om det är så, förklarar Johan.
Pappa Kent har bland annat ryckt in och hjälpt till som plåtslagare under den gångna våren, men han har även tidigare lång erfarenhet från livsmedelsbranschen.
– Vi har format företaget i vår takt och det känns tryggt. En period när pappa inte hade jobb så drev han mer, medan jag parallellt jobbade som mekaniker på Toppfrys i Brålanda. Men nu är det fullt glassfokus för mig, påpekar Johan, som så smått börjat fundera på vilken jubileumsmak som kan bli aktuell när Bohlins Glass firar
10 år 2022.
Samtidigt är man lite varsamma med framtagandet av nya smaker.
– Det är självklart viktigt att följa utvecklingen och trenderna. Men mycket handlar
om tradition för vår del. Vi har en väldigt trofast kundgrupp som vill ha kvalitet och många köper helt enkelt ingen annan glass än vår. Salt karamell har blivit väldigt stor, men annars är vaniljen den som säljer bäst, konstaterar Johan.
JOHAN TROR ATT såväl farfar Thore, som dog redan som
59-åring, och framlidne Glass-Oskar skulle vara stolta över Bohlins Glass.
– Farfar kunde verkligen allt om glass och jag har hört att även Oskars släkt tycker det är roligt att den här traditionen lever vidare i Trollhättan.
Vår glass är på många sätt identiskt med hur Trollhätteglass tillverkade sina sorter, men samtidigt har vi förändrat lite. Exempelvis har vi lagt till jordgubbssylt i jordgubbsglassen för att lyxa till det lite.
CORONAPANDEMIN SATTE EN del käppar i hjulet förra sommaren. Alla soliga evenemang och olika sommarjippon är förstås tillfällen då det äts mycket glass.
– Men vi klarade oss ganska bra ändå tack vare att flera större lokala företag supportade och köpte in vår glass. Bland annat Nevs, vilket ju känns speciellt med tanke på hur allt började för oss med Sabb-struten, konstaterar Johan.
Nu hoppas han, pappa Kent och mamma Maria på en lång het sommar.
– Jag kör gärna några extra glassturer om det behövs. Och vi märker att vår marknad sträcker sig lite längre bort från Trollhättan för varje år.
Glasstaden Trollhättan
Trollhätteglass var en svensk glasstillverkare grundad 1933 i Trollhättan. Företaget startades i liten skala av Oskar Olsson, känd som "Glass-Oskar". Han tillverkade till en början glass för hand, men 1938 startade han en fabrik med sju anställda. 1962 hade verksamheten vuxit till 40 anställda och en omsättning av 14 miljoner kronor. 150 bilar körde ut Trollhätteglass över hela landet. 1959 hade fabriken kapacitet att tillverka 12 000 glasspinnar i timmen. 1963 köptes Trollhätteglass upp av Unilever och vid årsskiftet 1972–1973 fusionerades Trollhätteglass med GB Glace. Trollhätteglass försvann som varumärke 1972, men den klassiska glassen 88:an som lanserades av Trollhätteglass 1964, finns kvar än idag i GB:s sortiment.
På gågatan i Trollhättan finns idag en lekplats med en lekkiosk inspirerad av Trollhätteglass. Åseglass i Trollhättan, där Bohlins Glass tillverkar sin glass, ingår idag i den svenska livsmedelskoncernen ECAB, som bedriver försäljning och produktion inom området djupfrysta livsmedel. Åseglass startade verksamheten
1963 i dalsländska Åsebro och hjälpte även Trollhätteglass med tillverkning. När tillverkningen i Åsebro lades ner startades tillverkningen i Trollhättan. Där tillverkas årligen 7 miljoner liter glass, mest på uppdrag av andra varumärken, vilket gör anläggningen till en av Sveriges största glassproducenter.
Källa: Wikipedia, Ecab
7