Efter tolv år som chef för Trollhättans socialförvaltning blev Said 2021 Trollhättans Stads högste tjänsteman. Utifrån de politiska beslutens riktning är det hans formella ansvar att se till att kommunens alla verksamhetsområden fungerar. Det är komplext och en vardag styrd av såväl lokal som nationell politik, lagstiftning och regelverk. Han klev in i rollen med gott självförtroende, efter att av fackförbundet Vision tilldelats utmärkelsen Årets chef i Sverige. Det var personalen inom socialförvaltningen som nominerat honom.
– Det var verkligen en jättefin utmärkelse, men den var resultatet av ett lagarbete där vi hade ett sparbeting på 34 miljoner kronor, samtidigt som behovet av insatser inom den sociala sektorn ökade.
Said kallade alla sina 140 tjänstemän inom socialförvaltningen till stormöte, men i stället för besked om uppsägningar och nedläggningar så var hans budskap ett annat:
– Jag bad helt enkelt om hjälp för att vi tillsammans skulle kunna hitta en väg fram, utan uppsägningar och stora neddragningar. Jag vet fortfarande inte riktigt hur det gick till, men med gemensamma krafter klarade vi verksamheten. Några bytte jobb, men inga blev uppsagda. Framgångsfaktorn var, som i så många andra sammanhang, delaktighet, konstaterar Said när han tänker tillbaka på utmaningen.
Som stadsdirektör håller han delvis fortfarande på att identifiera och känna in i detalj vad som förväntas av honom. Med ett ledarskap byggt på öppenhet och inkludering gäller det att orientera sig i en större arena, med ett ännu mer övergripande ansvar.
– Under mitt första år var det pandemi så då ledde jag organisationen digitalt. Nu under det tredje året känner jag att jag börjar lära känna lednings- och styrningsmekanismerna.
Politiken vill få ut maximalt och med hög kvalitet och det gäller att hitta en balans mellan resurser och krav, där alla mina 5 000 tjänstemän förstår och fångar den önskade riktningen i verksamheterna. Samtidigt är det viktigt med återkoppling och att ge bekräftelse både från mig och från politiken. Jag försöker vara ute mycket i våra verksamheter och möta mina medarbetare för att ”lägga örat mot marken”. Vi lever i en tid som kräver ständig förändring och som samtidigt erbjuder nya möjligheter. Hans utgångspunkt är klar:
– Jag jobbar i en förtroendebransch som är finansierad av skattemedel. Det vi gör ska skapa det största möjliga mervärdet för Trollhätteborna. Och då krävs det mycket samverkan både inom Trollhättans Stad och med andra organisationer och verksamheter. För egen del försöker jag hela tiden tänka på att jag ska förtjäna min roll och det förtroende jag fått.