Med namn som sidenört, gudaträd, parkslide och gul skunkkalla låter de ju tämligen ofarliga, men invasiva främmande växter är faktiskt inget att leka med. Det är nämligen arter som med hjälp av oss människor har hamnat på fel plats och som inte passar in i ekosystemet där de hamnat. Effekten blir att de tränger ut inhemska växtarter som riskerar att slås ut.
– Invasiva arter är ett av de största hoten mot biologisk mångfald, konstaterar Pia Dosé, biträdande kyrkogårdschef i Trollhättans Församling och dessutom rutinerad trädgårdsodlare.
Närmare 30 av de nästan 90 invasiva växter som finns i EU-förteckningen över växter som inte får planteras, odlas, transporteras eller användas, förekommer i Sverige, enligt Naturvårdsverket.
Att förebygga att rådjur och harar ger sig på planteringarna tillhör vardagen för kyrkogårdspersonalen, liksom att hantera invasiva arter, även om begravningsplatserna
i Trollhättan varit relativt förskonade.
– Men vi har både lupiner och jättebalsamin. Det är inga mängder, men generellt sett är det viktigt att alla som besöker gravar och ska plantera tänker på vad det är för plantor och varifrån de kommer. Man får absolut inte ta med sig invasiva växter hit. Det kan skapa stora bekymmer och innebär också mycket merarbete, så här måste vi alla ta ett gemensamt ansvar, säger Pia Dosé.