Kyrkvärdarna Amanda och Dennis framför altartavlan i Trollhättans kyrka
Lyssna

Patos - I kyrkans tjänst, del 6

Värdarna som får dig att trivas

Julen närmar sig och det är en extra intensiv tid även för alla kyrkvärdar i Trollhättans församling. – Det är extra roligt när kyrkorna är välfyllda, men för mig är det viktigast att besökarna känner sig välkomna, säger 22-åriga Amanda Laine, som själv bestämt sig för att bli präst. Även för värdkollegan Dennis Haglund, 68, är känslan av att verkligen möta sina medmänniskor centralt.

Amanda läser nu upp sina gymnasiebetyg på folkhögskola för att kunna förverkliga sin yrkesdröm. Att vara kyrkvärd ser hon som ett bra sätt att lära känna kyrkan ännu bättre.

– Jag har känt ända sedan jag konfirmerades att präst är något för mig. Det var i samband med en kvällsandakt som jag kände en trygghet och att ”här tillhör du”. Men det dröjde tills för tre år sedan då jag verkligen bestämde mig för att våga försöka och nu är jag på väg. På gymnasiet utbildade jag mig till bagare, men jag kände efter skolåren att det inte var rätt yrke för mig berättar hon.

Vi träffas i Trollhättans kyrka, där Amanda oftast tjänstgör som kyrkvärd i samband med gudstjänster och mässor. Här möter vi samtidigt en betydligt mer rutinerad kyrkvärd. Dennis Haglund, som tjänstgjort i Lextorpskyrkan i över tio år, men som ofta är i Trollhättans kyrka som medlem i kyrkokören, där han ingått sedan 1989. Han har även sjungit i flera av kyrkans andra körer och är också med i Sångsällskapet Harmoni. När han drabbades av en stroke för snart 22 år sedan blev sången ännu viktigare.

– Läkaren ordinerade bland annat sång och musik för att träna upp den vänstra hjärnhalvan, berättar Dennis, som efter att ha tvingats sluta sitt jobb på dåvarande Volvo Flygmotor, så småningom också tog klivet till att bli kyrkvärd.

– Jag trodde att jag skulle vara tillbaka i arbetslivet redan efter en månad, men så blev det inte och jag blev ofrivillig pensionär. Men jag är glad och tacksam varje morgon jag får vakna. Jag är sedan länge så gott som återställd, sånär som på viss motorik och att jag har lite svårt med närminnet, berättar Dennis, som förutom körsång och kyrkvärd är engagerad i flera olika föreningar.

– Nu har jag lämnat många andra uppdrag i såväl kommun som kyrkan.

Kyrkvärden Dennis förbereder textläsning i ambon.

Foto: Jerry Lövberg

Dennis är född och uppvuxen i Trollhättan, medan Amanda flyttade hit för två år sedan från Västerås för att tjänstgöra som Ung resurs inom Svenska kyrkan. Här träffade hon sin sambo Martin, som vid sidan av jobbet som säkerhetstekniker också tjänstgör som volontär i rollen som kyrkvärd.

Som kyrkvärd hjälper du, i samspel med vaktmästare och präst, till med att förbereda allt inför gudstjänsterna. Ljus ska tändas, psalmböcker delas ut och numren på dagens aktuella psalmer ska hängas upp. Ibland behöver prästen hjälp med sina kläder och ibland ska kyrkkaffet ordnas. Vid mässor förbereds nattvarden, plus att kyrkvärdarna också läser bibeltexter och ber förbön. Den fysiska kollekten har däremot delvis ersatts av Swish.

– Ibland står vi vid utgången så att de som inte har swish också kan bidra, påpekar Dennis. Fast det viktigaste i rollen är kanske ändå själva välkomnandet, tycker Amanda.

– Du ska känna dig sedd och välkommen när du kommer till kyrkan och det tycker jag att vi är bra på i Trollhättan. För mig handlar mycket om att hjälpa till och bygga relationer mellan människor. Runt jul brukar det alltid vara fler besökare och då ser du hela församlingen på ett annat sätt och det är lite fler obekanta ansikten, berättar Amanda. Församlingens kyrkvärdsgrupper vid de fyra olika kyrkorna har återkommande träffar med fortbildning, utvärdering och planering. Det är kyrkorådet som formellt utser kyrkvärdarna i församlingen och värdarna har också gemensamma utbildningsdagar på församlingsnivå.

– Det är ett roligt uppdrag och vi brukar vara två-tre kyrkvärdar vid varje gudstjänst. För mig är det ett sätt att samtidigt växa som person och i min tro. Du lär dig väldigt mycket om kyrkans liturgi; varför gör vi det vi gör under gudstjänsten. Att högläsa inför alla åhörarna är också en helt annan sak än att läsa tyst för sig själv. Det är klart att det är lite nervöst ibland, men det är helt okej att göra fel. Det gör vi alla ibland.

Det är väldigt trevligt och vi behöver bli fler

Amanda trivs med och värnar extra mycket om kyrkans demokrati. Fram tills nyligen var hon också, under ett års tid, med i förbundsstyrelsen för Svenska Kyrkans Unga. Dennis Haglund vill uppmana fler att bli en del av kyrkvärdarnas gemenskap.

– Det är väldigt trevligt och vi behöver bli fler. Idag är vi omkring tio kyrkvärdar i Lextorp och det är lite för få, säger han.

Vad är då den viktigaste egenskapen för att bli en bra kyrkvärd?

– Intresset för människan och viljan att ställa upp för varandra oavsett vad vi drabbats av. Det är mycket elände i världen och då är omtanke och att möta sin medmänniska viktigare än någonsin. Som kyrkvärd är du en kontakt med församlingsborna både i och utanför kyrkan, säger Dennis. Tron har han haft runt sig i alla år.

– Jag växte upp i en religiös familj och vi bodde dessutom nära Götalundens kyrka, så kyrkklockan väckte mig varje söndag, berättar Dennis och skrattar. När han var 27 år dog hans pappa.

– Innan det var jag inte en så trogen kyrkobesökare, men då började jag söka mer för att kunna möta sorgen och engagerade mig bland annat i Götalundens kyrkokör. Genom studiecirklar lärde jag mig mer om vad söndagens texter handlar om och det var mycket givande.

Amanda hänger upp psalmnumren på tavlan

Foto: Jerry Lövberg

Så blir du kyrkvärd

Att vara kyrkvärd är ett ideellt hedersuppdrag med en lång historia. Redan på 400-talet nämns kyrkvärdar som en viktig funktion i den tidiga kyrkan i det romerska riket, då man började bygga kyrkor och fick egendom och ägodelar att förvalta.

I Sverige finns detaljerade beskrivningar av kyrkvärdarnas uppgift i de svenska landskapslagarna och så fort en kyrka byggdes, fanns också kyrkvärdar på plats som arbetade tillsammans med prästen.

I Trollhättans församling är det kyrkorådet som formellt utser kyrkvärdar i församlingens fyra kyrkor efter förslag från kyrkoherden, som också har det formella ansvaret för kyrkvärdarna. För att bli kyrkvärd behöver du vara döpt och medlem i Svenska kyrkan, ha fyllt 16 år och vara bosatt inom församlingen. Som kyrkvärd medverkar du i regel vid gudstjänster 1-2 gånger i månaden, med det varierar beroende på hur ofta du själv kan och vill.