Anita Glemring och Helene Berglund uppmanar till engagemang i demokratin i kyrkan
Lyssna

Patos - I kyrkans tjänst, del 8

Ett aktivt val som engagerar. För att en demokratisk medlemsorganisation som Svenska kyrkan ska fungera i vardagen behövs förtroendevalda som vill vara med och styra verksamheten både nationellt, på stiftsnivå och lokalt i församlingarna.

– För mig ger det energi och jag ser ju vilken viktig roll Svenska kyrkan har i samhället, säger specialpedagogen Heléne Berglund, som efter många år som ideell medarbetare i Skoghöjdens kyrka också tog klivet in i kyrkopolitiken.

TROLLHÄTTAN FÖRSAMLING LEDS av ett kyrkofullmäktige, som i sin tur har ett kyrkoråd med ett arbetsutskott. Strukturen påminner om kommunens politiska organisation och även inom kyrkan finns regionens motsvarighet i stiftet och riksdagens motsvarighet i Kyrkomötet. Det är val var fjärde år, men i valen kallas partierna nomineringsgrupper. Sveriges etablerade politiska partier finns dock i regel med även som nomineringsgrupper runt om i landet, men inom Svenska kyrkan finns också ett stort antal nomineringsgrupper som enbart har just kyrkans verksamhet i fokus och är frikopplade från partipolitik.

Heléne Berglund har parallellt med sitt lärarjobb i många år också haft ett engagemang i kyrkan. Hon tjänstgör bland annat som kyrkvärd i Skogshöjdens kyrka och har ett starkt engagemang i Act Svenska kyrkan, som är Svenska kyrkans internationella bistånds- och utvecklingsverksamhet. Inför förra kyrkovalet 2021 fick hon frågan om hon också ville ingå i nomineringsgruppen Öppen kyrka - en kyrka för alla. Nu har hon snart en mandatperiods erfarenhet av kyrkofullmäktige, kyrkorådet och dess arbetsutskott.

 – Under ungdomsåren var jag väldigt engagerad i Metodistkyrkan, som är en frikyrka, men jag har alltid varit medlem i Svenska kyrkan. Nu kände jag att tiden fanns för att engagera mig mer. Kyrkan har en viktig roll i samhället och betyder så mycket för många människor. Engagemanget i Öppen kyrka ger mig energi, säger Heléne.

Kyrkan har en viktig roll och gör så många bra saker

JUST ATT UTVECKLA en kyrka som är närvarande där människor finns, är en stark drivkraft.

– Många vet inte vilken bred verksamhet Svenska kyrkan har. Gudstjänsten är central och viktig, men kyrkans många olika verksamheter pågår i olika kyrkor och på olika platser varje dag för barn, ungdomar, vuxna och äldre. Inte minst kyrkans sociala verksamhet genom diakonin betyder mycket för många, påpekar Heléne.

INFÖR FÖRRA KYRKOVALET samlades Trollhättans fyra kyrkor Lextorp, Skogshöjden, Götalunden och Trollhättans kyrka i en och samma församling. Det tidigare pastoratets församlingsråd, med representanter för nomineringsgrupperna, har från och med innevarande mandatperiod ersatts av verksamhetsråd där alla är välkomna att vara med, utan att du behöver vara med i en nomineringsgrupp. Det har öppnat upp för ett bredare engagemang kring varje kyrka.

– Jag tycker att det är bra att vi nu är en församling. Det stärker samarbetet mellan de olika kyrkorna i Trollhättan, på samma gång som varje kyrka kan ha sin profil utifrån den lokala kontext kyrkan befinner sig i. Vi har under det senaste året jobbat med att ta fram en ny församlingsinstruktion, som är vår riktlinje för församlingens fortsatta arbete. I det arbetet upplever jag att alla nomineringsgrupper i dialog har kommit fram till en samsyn kring hur vi som kyrka ska ha låga trösklar och också finnas närvarande ute bland Trollhätteborna, säger Heléne.

Snittåldern bland de förtroendevalda är relativt hög. Det är ganska naturligt på ett sätt, eftersom det kan vara svårt att hinna med ett politiskt engagemang när du är mitt uppe i arbetslivet och kanske redan har andra familjeaktiviteter på kvällar och helger.

– Att se över hur man underlättar engagemanget för oss som är yrkesverksamma kan vara ett sätt att få fler förtroendevalda. Samtidigt är det roligt att se att vi har flera yngre som nu sitter med i vårt kyrkofullmäktige. Det är viktigt att vi har en mix av olika åldrar, kön och bakgrund, säger Heléne.

SOM LÄRARE OCH nu som specialpedagog har Heléne mött många barn och ungdomar i sitt yrkesliv. Att möta dem är en central uppgift även för kyrkan, anser hon.

– Vi ska vara en inkluderande kyrka, både lokalt och globalt. Vi lever idag i ett ganska hårt samhälle och det finns mycket orättvisor. Kyrkan kan vara en röst för de svaga och genom olika insatser kan vi tillsammans med samhällets många andra verksamheter förebygga att barn och ungdomar hamnar snett. Det är en viktig drivkraft för mig, säger Heléne i en paus från kyrkorådets aprilsammanträde i Kyrkan hus.

Inför varje möte är det en hel del handlingar som ska läsas igenom och diskuteras inom nomineringsgruppen.

– Det är många stora frågor som vi hanterar. Bland annat kring fastigheter och investeringar. Som ny ledamot tog det ett tag att komma in i arbetet, men det finns flera rutinerade som kan ge stöd och vara som mentorer åt oss nya förtroendevalda. Det är en trygghet, säger Heléne.

Ett öppet diskussionsklimat och stor respekt präglar kyrkopolitiken, understryker hon och får medhåll av Anita Glemring som representerar nomineringsgruppen POSK. Anita är nu inne på sin femte mandatperiod. Efter att ha gått i pension från jobbet som privatrådgivare på Swedbank har hon mer tid över.

– Det tar en del tid att både sitta i kyrkorådet och arbetsutskottet, men jag har alltid varit intresserad av att kyrkan ska finnas för alla i vårt samhälle. I kyrkorådet har jag ett särskilt ansvarsområde när det gäller fastighets- och begravningsfrågor, vilket jag har också har ett stort intresse för, berättar Anita.

KYRKAN HAR ALLTID betytt mycket för henne och när hon flyttade till Trollhättan för 20 år sedan var det naturligt för Anita att engagera sig.

– När jag växte upp i Göteborg var jag bland annat med i kyrkans scouter och jag engagerade mig sedan som ledare i olika barn- och vuxengrupper. Den typen av verksamheter är väldigt viktig ännu idag. Kyrkan behövs kanske mer än någonsin. Och här finns plats både för både troende och tvivlare, säger Anita.

JUST ATT NÅ ut med kyrkans roll i vardagen är centralt i hennes engagemang.

– Det är en mötesplats för alla och kyrkan har funnits i vårt land i mer än tusen år. Den har format den etik och den moral som vi bygger samhället på. Samtidigt vill jag att människor ska få chansen att lära känna Gud. Jag har själv fått många bönesvar när jag stått inför olika vägval. Det ger en trygghet, säger hon.

Anita vill uppmuntra fler som intresserar sig för kyrkans verksamhet att också våga ta steget och engagera sig som förtroendevald.

- En åldersmässig blandning är viktig säger Vilhelm Yngvesson, 25

Foto: Jerry Lövberg

– Det är fantastiskt att vara med och på påverka i en demokratisk organisation och när du engagerar dig så får du också en inblick i hur saker fungerar.  Trots att POSK bara funnits i snart en mandatperiod, så har gruppen redan lyckats få med flera yngre representanter. Just en blandning av åldrar är viktig, påpekar också kyrkofullmäktiges just nu yngste ledamot; Vilhelm Yngvesson, 25, Öppen kyrka.

– Det är viktigt att visa att även yngre är med, eftersom ungdomar lockar ungdomar, säger den blivande prästen.

JUST NU LÄSER han sista året till präst på distans i Lund. Han är Trollhättebo sedan 2017, efter att ha flyttat hit som 18-åring från Växjö för att jobba som ”Ung resurs” inom Svenska kyrkan. Med Trollhättan som bas har han därefter läst teologi vid Göteborgs Universitet. Sista året i präststudierna är knutet till antingen Lund eller Uppsala. Inför förra kyrkovalet 2021 fick han frågan från Öppen kyrka om han ville engagera sig även i kyrkopolitiken. Han tackade ja och är nu ledamot i kyrkofullmäktige och andre ersättare i Skara stiftsfullmäktige.

– Jag hade inte funderat så mycket på att engagera mig som förtroendevald, men när frågan kom så tänkte jag ”varför inte"?  Det är en väldigt bra erfarenhet för mig som blivande präst att se hur beslutsprocessen fungerar i praktiken. Tyvärr har jobb och studier gjort att jag inte riktigt kunnat engagera mig så mycket som jag önskat, säger Vilhelm, som haft flera olika timanställningar inom församlingen under åren i Trollhättan.

VILHELM ÄR NU dubbelt eftertraktad. Både yngre förtroendevalda och nyutbildade präster är lite av en bristvara runt om i landets församlingar. Hur det blir med det kyrkopolitiska engagemanget nästa mandatperiod återstår att se.

– Reglerna säger att du inte får vara präst och ha förtroendeuppdrag i samma församling. Så det beror lite på var jag hamnar när jag är färdigutbildad, konstaterar Vilhelm.