Johan Frendberg
Foto: Jerry Lövberg

Patos - Johan har öppnat LeMarcs låtskatt

Han har blivit mest känd för sina utsålda Peter LeMarc-konserter, men Johan Frendberg har ännu fler strängar på sin lyra. Och kanske är höjdpunkten fortfarande när han får stå på visscenen tillsammans med pappa Lars-Eric.

– Det är helt magiskt, säger Johan, som fick en musikalisk ögonöppnare när han gick Nordiska Visskolan i Kungälv för snart 30 år sedan.

 

KLOCKAN HAR JUST passerat fyra på eftermiddagen i mitten av april. Johan kliver av tåget i

Trollhättan. Han tar plats i passagerarsätet och vi styr mot villan i Skoftebyn efter att han gjort ännu en dag som musiklärare och musikdramapedagog på Rytmus Musikgymnasium i Göteborg. Efter att ha varit med och byggt upp, och sedan i 14 år jobbat på LBS Kreativa Gymnasiet Trollhättan på Innovatumområdet, tog han för två år sedan klivet tillbaka till Göteborg, där han tidigare bott och jobbat med musikundervisning i många år. Vi passerar Nysätra IP och kliver snart in i det röda trähuset, där Johan och hans fru Cecilia har nya små projekt i gång. Nu är det hallen i det tidigare tvåfamiljshuset som får sig en förvandling. Johan stortrivs och i det öppna köks- och vardagsrummet finns både piano och en kontrabas.

Bättre supporter än pappa kan jag inte få

– Cecilia och jag hade väl egentligen inga planer på att flytta till Trollhättan, men när vi hade fått barn så insåg vi snart att du inte fick mycket hus för pengarna i Göteborg. Med facit i hand så är det nog det bästa vi gjort, även om Cecilia, som är från Orust, inte tänkt sig att flytta hit. Men det var faktiskt hon som hittade huset på Hemnet, berättar Johan. Cecilia är lärare i sin nya hemstad Trollhättan, medan Johan vant sig vid att pendla.

– Trollhättan ligger bra med närhet till mycket. Dessutom är det en väldigt bra stad för musik och kultur. Folket som jobbar eller har jobbat med de frågorna inom Trollhättans Stad genom åren med har antingen egen erfarenhet eller är genuint intresserade. Här finns många olika scener, berömmer Johan.

Han är själv i allra högsta grad en del av det lokala kulturutbudet. Och han har varit det länge, på olika sätt. Redan som 18-åring började han och kompisen Magnus Griwall ”trubadura” på bland annat anrika Restaurang Gransäter och Minerva, som så småningom blev Butlers. Det var lärorika år som gav erfarenhet, men Johan längtar inte tillbaka till krogscenen.

– Jag har en oerhört stor respekt för alla rocktrubadurer och coverband, men själv har jag insett att jag numer trivs bäst med att spela inför en sittande och fullt ut lyssnande publik. Och jag saknar definitivt inte att rigga ner och packa prylar till långt in på natten, konstaterar han.

EFTER GYMNASIEÅREN I Trollhättan, där det då inte fanns något estetiskt musikprogram, flyttade Johan till Uddevalla för att gå en 2-årig eftergymnasial musikutbildning på Sinclair. Det musikaliska utbildningståget rullade vidare söderut 1996 till Kungälv och Nordiska Visskolan, där sångtexten och det personliga uttrycket stod i fokus. Johan mötte både skådespelare och vissångare som verkligen fick honom att upptäcka dramaturgin och möjligheten att lyfta fram olika dimensioner i texten genom framförandet.

– Jag fick höra andra göra sina tolkningar av låtar som funnits med länge i mitt liv, och plötsligt fick de en annan betydelse. Det gav mig ståpäls. Just att förmedla texten är något jag än idag har med mig när jag jobbar med mina gymnasieelever, säger Johan.

ATT ORDET OCH visan fortfarande är central för honom vet inte minst alla ni som hört Johan tolka Taube och Cornelis. Ofta gör han det tillsammans med sin pappa Lars-Eric Frendberg. Han är en känd estradör som bland annat under 37 år var allsångskung på Forngården, fram till den sista allsångskvällen 2017. Idag har pappa fyllt 80 år, men tillsammans med Johan är Lars-Eric fortfarande flitigt bokad till olika förenings- och visträffar. Duon Frendberg bjuder på en blandning av  musik, anekdoter, eftertanke och skratt.

– Pappa är ju helt otrolig med sitt underhållande mellansnack. Jag har ju hört honom spela sedan jag var barn och vi började spela tillsammans 1997. Om man tänker efter så är det ju helt magiskt hur mycket vi gjort tillsammans genom åren. Och hur många tusentals mil vi tillbringat i bil till och från spelningar. Idag har vi en stor musikalisk bredd att stå på. Jag uppskattar verkligen det vi har tillsammans och vill ta vara på det så länge det är möjligt. Pappa är samtidigt enormt stöttande. Bättre supporter kan jag inte få, säger Johan när vi tagit plats i hemmastudion i källaren som tidigare var garage. Här har Johan spenderat åtskilliga timmar genom åren.

Pappa Lars-Eric, som också var lärare, hade även han i sin tur föregångare i familjen som visade honom vägen till musiken. Nu tar Johan stafettpinnen vidare. Även den äldste sonen Walter har gått i musikens bana, medan yngste sonen Theo lägger sin tid på fotboll. Precis som Johan gjorde på Torsbovallen i Trollhättans Bois när han själv var grabb.

Pappa Lars-Eric är en rutinerad estradör. Tillsammans med Johan har han i över 25 år varit en eftertraktad duo på Västsveriges visscener. Foto: Jerry Lövberg

JOHAN FRENDBERGS FÖRSTA musikhjältar som prydde pojkrummet hemma i Torsered var Bruce Springsteen och Paul Simon.

– Då var det mest musiken i fokus, men sedan insåg jag det där med att berätta en historia.

En stor förebild blev sakta men säkert Trollhättans stolthet Peter LeMarc, som tidigare i år hyllades med en stor konsert i Tele 2 Arena i Stockholm. En rad kända artister tolkade då Peters låtar. Men faktum är att Johan Frendberg var först på den bollen, då han tillsammans med Jessica Andersson satte upp sin första LeMarc-konsert i Trollhättan 2021. I februari 2024 gjorde Johan det för tredje gången inför en utsåld Hebeteater. Och i början av 2025 tar Johan med sitt band och spelar LeMarc i teatersalonger på ytterligare sju orter. Biljetterna släpptes den 19 mars till konserterna i Ystad, Kristianstad, Malmö, Växjö, Varberg, Karlstad, Örebro – och turnéstarten i Trollhättan.

– Biljettförsäljningen rullar på riktigt bra även utanför Trollhättan. Hemmapremiären i Trollhättan den 21 februari är faktiskt redan utsåld, så där gör vi en extrakonsert. Det känns ju väldigt bra. Jag är trygg med mitt band och konceptet och det ska bli så spännande att göra det här. Jag gör det med stor ödmjukhet, säger Johan och konstaterar att just LeMarcs texter har så många olika innebörder beroende på var i livet du befinner dig.

– Nu när jag växt upp inser jag att Peters texter skulle kunnat handla om mig. Han har en fantastisk vardagslyrik.

I hemmastudion spelar Johan varje vecka in en Peter LeMarc-låt med enbart sång och gitarr. Han tar dem i bokstavsordning och släpper dem på sin Facebook-sida. Foto: Jerry Lövberg

DE SENASTE ÅREN har Johan dessutom fått möjligheten att jobba tillsammans med sin förebild från hemstaden. De lärde känna varandra när ttelas nöjesjournalist Mia Thornberg under pandemin sommaren 2020 föreslog för Peter LeMarc att han och Johan skulle kunna göra en distansduett, som en del i en digital musikfestival. Peter nappade och när Johan var på väg att slå ut på Kobergs golfbana ringde det från dolt nummer.

– Jag trodde det var barnens tandläkare och tänkte att det var viktigt att svara. I andra änden hörde jag: ”Tjena Johan, det är Peter från Bagarmossen”. Jag kan säga att den golfrundan inte var min bästa, jag hade tankarna på helt annat håll.

Samma kväll skickade Peter en inspelning med sång och tramporgel av låten "Bra dagar", som Johan kompletterade med gitarr och stämsång. På samma sätt kompletterade LeMarc sedan Johans låt "Tiden". Det blev starten på ett utbyte, där Peter LeMarc, som själv klev av scenen 2014, peppade Johan att spela in och släppa ett album med sina egna låtar.

– Han sa; ”Jag hjälper dig”. Så han var mitt bollplank genom hela produktionen. Det kändes ju helt fantastiskt, säger Johan när han tänker på processen kring "Fullmåne och stjärnfall" som släpptes 2021.

SITT FÖRSTA ALBUM spelade han in tillsammans med sin vän från åren på Musikhögskolan i Göteborg, Dan Lindén. Det var en visinspirerad skiva där duon tonsatte dikter skrivna av Johans bandkollega från Cirkus Miramar, Pär Mauritzson.

– Det var oerhört roligt, även om publiken på konserterna då kanske hellre lyssnade på Taube och Cornelis. Men jag spelar en del av de låtarna än idag och Pär och jag har fortsatt vårt samarbete med Cirkus Miramar. Vi har faktiskt spelat in sex nya låtar, avslöjar Johan och ger ett smakprov från slutmixen i sin hemmastudio.

– Tanken är att låtarna släpps nu under våren och så spelar vi live under Fallens dagar, berättar Johan.

Cirkus Miramar, som blandade av ”folkvisepunk” och Pärs litterära texter, grundades ur bandet Hyacint Huset. De första åren var Johan trummis.

– Pär och jag träffades på musikhuset Magasin 15 och Cirkus Miramar släppte första skivan 1994. Det är 30 år sedan nu. Bandet har verkligen följt med oss genom livets olika skeden. Johan själv har stått på ett otal scener och även sjungit i många västsvenska kyrkor. Bröllop, dop och begravningar är återkommande uppdrag och senast i slutet av mars spelade han LeMarc i en fullsatt Skogshöjdens kyrka. Nu i sommar återvänder han bland annat till Grebbestads kyrka.

– Det är alltid speciellt att spela i kyrkor och det känns gott att Svenska kyrkan är öppen för att ge plats för så många olika sorters musik och så många olika typer av konserter, säger Johan, vars mamma Anita sjunger i Sociala kören i Trollhättan.

MED FLERA UTSÅLDA Hebeteatrar i ryggen är nog ändå den hittills största publiken i karriären när Johan var en av huvudsångarna då LeMarc hyllades med en jätteinspelning av ”Little Willie John” i Nova Arena den 20 augusti 2017. Allt dirigerat av initiativtagaren Ulf Wadenbrandt som lyckades samla över 1000 musiker och sångare till en historisk produktion, som också finns att se på Youtube.

– Det var mäktigt att få vara med om det. Att kliva in i den bubblan på Nova Arena den dagen och sedan när du kom ut därifrån, så kändes det bara: ”Ok, det finns en värld kvar här utanför".

Namn: Johan Frendberg
Född: Trollhättan 7 februari 1975
Familj: Gift med Cecilia och två söner; Theo, 15 och Walter, 19 år.
Gör: Musiker samt musiklärare och musikdramapedagog på Rytmus Musikgymnasium i Göteborg, där han undervisar i estetisk kommunikation, musikproduktion, sång, entreprenörskap och ensemble.
Aktuell: Ständigt med visframträdanden som solist och med pappa Lars-Eric, släpper denna vår också ny musik med sitt gamla band Cirkus Miramar och laddar för Sverigeturnén ”Ett av dom sätt – En hyllning till Peter LeMarc” i början av 2025.