Ronnie Levinsson är kock på Gräsviken
Lyssna

Patos - I kyrkans tjänst del 9

Köksmästaren som kom till Gräsviken. Han är den rutinerade kocken som är van att hålla ett högt tempo.

Nu ska han använda sitt driv och sin erfarenhet från att lyfta restauranger och
besökskoncept till att vara med och utveckla Gräsviken vid Öresjö.

– Det här är ett fantastiskt ställe, säger Ronnie Levinsson.
Han är van att hålla Formel 1-fart i livet, men har lovat sig själv att ta sig an sitt nya uppdrag i ett lagom tempo.

KANSKE ÄR DOPNAMNET Ronnie Pettersson, efter den svenske legendariske Formel 1-stjärnan, skälet till att han är van att hålla ett högt tempo.
– Pappa älskar Formel 1, så därför blev det Ronnie, berättar Gräsvikens nye kock och just nu; "allt-i-allo", när vi slår oss ner i den nyrenoverade anläggningens ljusa matsal. Sedan i juli lyssnar Ronnie däremot till efternamnet
Levinsson sedan han och kärleken Robert gifte sig på gården vid Vittene utanför Trollhättan.
– Vi bjöd in familj och nära vänner till min 50-årfest och överraskade dem med att även ställa till med bröllop. Det blev en härlig fest.

MAKARNA TRÄFFADES PÅ nätet och eftersom Robert inte ville lämna sitt Trollhättan så flyttade Ronnie hit i stället. Det är fyra år sedan och väl på plats kände han sig färdig med kockyrket och började jobba i livsmedelsbutik. När sedan kyrkogårdsförvaltningen på Håjum sökte personal, så sökte han tjänsten och fick den.
– Redan då fick jag frågan om jag var intresserad av att jobba här på Gräsviken, eftersom min företrädare flaggat för att hon skulle sluta. Jag var inte intresserad då, men när frågan dök upp igen tidigare i år så funderade jag ett varv till. På den vägen är det, berättar Ronnie, som började 2 maj.

ANLÄGGNINGEN, SOM ANVÄNDS flitigt för kyrkans konfirmandläger, kurser och konferenser, har ett smått unikt läge. 41 bäddar, kök, matsal, eget kapell, badplats och sjöstuga finns här. Plus fotbollsplan och en underbar omgivning.
– Anläggningen renoverades just innan pandemin och här finns nu bland annat ett väldigt modernt och bra kök, säger Ronnie nöjt.

INTRESSET FÖR MATLAGNING kommer från hans farmor Elsa hemma i lilla Klockrike, där Ronnie växte upp.
– Jag tillbringade mycket tid med farmor, så intresset för matlagning väcktes tidigt. Hon åkte ibland runt till gårdar och lagade mat vid större fester och ordnade alltid söndagsmiddag. Jag började jobba i restaurang på helgerna redan som 15-åring på Shells Tre Snäckor precis vid infarten till Motala. Det var en klassisk vägkrog med pyttipanna och ägg, berättar Ronnie, som tycker om restaurangpulsen och känslan i att mötas runt mat.
– Pappa har dessutom alltid haft ett stort odlingsintresse, så lokal mat är något jag brinner extra mycket för.

På gymnasiet i Linköping fortsatte han det tvååriga restaurangprogrammet och gjorde det så bra att han fick ett stipiendium. 
– En husmor på skolan sökte det i mitt namn utan att jag visste om det. Jag fick två månaders praktik på ett slott utanför Frankfurt i Tyskland, men fick sedan frågan om att vara kvar. Så jag stannade i två år och jobbade mycket med riddarmiddagar och tidstypisk matlagning för stora sällskap i slottets fesvåning. Det var rivstart direkt när jag kom dit och jag kunde inte ett ord tyska, men det gav mycket erfarenhet och jag ångrar det inte idag.

Lokal mat är något jag brinner extra mycket för

HEMMA I SVERIGE igen hamnade han på Långholmens Wärdshus i Stockholm, som sökte sommarpersonal inför Vattenfestivalen. Ronnie blev kvar i sex år. De sista två som köksmästare. Sedan ville han vidare och livet i köket  fortsatte hos mindre restauranger i Stockholm. Han hann också med en vända till Norge och ett anrikt högfjällshotell utanför Lillehammer. En försenad militärtjänst lyckades han också få till under åren på Långholmen och gick en så kallad förplägnadschefsutbildning på regementet S1 Enköping.
– Det var kanske inte så mycket utveckling för mig att koka 200 liter ärtsoppa, men jag tycker om ordning och reda så militärlivet funkade väldigt bra och gav nya erfarenheter. Jag fick också frågan om FN-tjänst utomlands, men tackade nej till det. Jag ville vara kvar i Sverige.

Kockyrket har tagit honom till flera svenska städer, däribland Heliga Birgittas vackra Vadstena, innan han så småningom bosatte sig i Örebro. Han blev kvar där i tio år innan flytten till Trollhättan.

NU ÄR DET mat och utveckling av Gräsviken som gäller. I erfarenhetsbagaget har Ronnie många års arbete i team där han som kökschef väckte liv i slumrande restauranganläggningar. Bland annat en gammal herrgård. Nu ser han  fram emot att vårda Gräsviken och ta en redan attraktiv och fin anläggning ett steg till.
– Att med bra mat i centrum skapa en positiv upplevelse för besökarna är inget nytt för mig, men just den här rollen som jag har nu är det, säger Ronnie och ursäktar sig när telefonen ringer och han måste stämma av detaljer  kring kommande uthyrning av sjöstugan med sina sex bäddar alldeles vid vattnet.

JUST GOD MAT och bakverk kommer med andra ord att bli ännu mer centralt på Gräsviken, där Ronnie i nuläget nu ansvarar för allt från bokningar till matlagning. Trädgård och grönytor tar kyrkogårdsförvaltningen hand om och  under sommaren har han också haft god hjälp av Amanda Laine, men när hon nu fortsätter sina studier så är det Ronnie som ett tag till håller i de flesta trådarna på egen hand. Meningen är att han ska få sällskap av någon mer verksamhetsansvarig när organisationen är satt och beslutad av kyrkorådet. Allt för att Gräsviken ska användas ännu mer.
– Detta är lite av en oslipad diamant. Här finns jättemycket förutsättningar och jag har personligen en vision och ett koncept klart hos mig, men det ska gå hand i hand med kyrkorådets beslut och i lagom takt. Klart är att det det ska vara en fortsatt kyrklig kurs- och lägergård, säger Ronnie.

Resterande av 2024 är redan fullbokat under de bokningsbara helgerna. En uttalad målsättning är också att få fler företag och föreningar att upptäcka Gräsviken, när det inte är uppbokat av Svenska kyrkans egen verksamhet.
– Lokala företag behöver inte åka så långt för att byta miljö. Här finns det mesta, påpekar Ronnie.

UNDER SOMMAREN SOM gått har Gräsviken fyllts av Göteborgs Stadsmissions sommarkollo för barn. Även Johanneskyrkan har gästat och Gräsviken har också besökts av gäster från Ukraina, som flytt kriget i sitt hemland.
– Under hösten väntar konfirmandläger, besök från andra församlingar, förtroendevalda och en del företag som bokat dagskonferenser, berättar Ronnie och sätter händerna i en stor skål med pasta för att röra ihop en god  middag.

Hembakat är också självklart på Gräsviken, förutom bra service och ett gott bemötande. En stilla paus från en stressig vardag finns också i det vackra lilla kapellet med sin mäktiga ljuskrona i taket 

Den natursköna omgivningen vid Gräsviken erbjuder en paus från vardagen.

Foto: Jerry Lövberg

Namn: Ronnie Levinsson
Född: 10 april 1974
Från: Klockrike mellan Linköping och Motala
Bor: På en tillbyggd torparstuga i Vittene utanför Trollhättan
Gör: Ny kock och just nu även "allt-i-allo" vid kyrkans kurs- och lägergård Gräsviken vid Öresjö
Familj: Maken Robert, hund, katt och höns
På fritiden: Fixar i trädgården, odlar i växthus och trivs hemma
Favoritmat: Husmanskosten och lokala produkter har alltid legat varmt om hjärtat

Köket är fortfarande hemma för Ronnie, som älskar lokala råvaror.

Foto: Jerry Lövberg