Peter Hagsér
Lyssna

Patos - Konstprofil som sänker trösklar

Genom historien har här varvats hjul till ryska ånglok och varit designstudio för Saab. Idag är det en träffpunkt för konsten, som varje år lockar 10 000 besökare till Innovatum District. Och den årliga satsningen på Öppen salong lockar närmare 250 bidrag från alla som vill utforska konstens kraft och möjligheter.

– Det är ett av flera initiativ för att sänka trösklarna och erbjuda en öppen mötesplats för konst och kultur, säger Konsthallen Trollhättans intendent Peter Hagsér.

Öppen salong hölls första gången 1999 efter ett initiativ av konsthallens dåvarande verksamhetsansvarige Göran Vogel-Rödin.
I år arrangerades den 12 augusti–10 september och har precis avslutats. Temat 2023 var Spänning.
– Öppen salong är en av våra sex stora årliga utställningar. Här får alla som vill bidra med ett verk var med. Vi har genom åren haft deltagare från tre år upp till 97, så det är ett stort åldersspann. Här möts alla möjliga tekniker och ingångar
till temat som vi bestämmer. Det är en spännande öppen form som bygger på idén om att alla har en kreativ och skapande potential, säger Peter Hagsér när vi träffar honom tidigare under sommaren.

Peter tar gärna avstamp i den tyske allkonstnären och samhällsvisionären Joseph Beuys tankar om att "Varje människa är en konstnär". Han hade en övertygelse  om att den skapande människan och konsten är avgörande för vår existens. 2001 var Trollhättan en av fyra städer i hela världen som var värd för en av  Beuys utställningar.
– Det betydde mycket för oss. Konsten i sig kan ha en helande och läkande  effekt och en möjlighet att se människan i sin helhet. Och just med vår öppna salong  bejakas verkligen allas kreativa och skapande förmåga, säger Peter Hagsér.

Efter studier i bland annat filosofi och screentryck i Lund, Norrköping och Skövde återkom han flera år senare till Konsthallen Trollhättan. Och blev kvar.

Konsten i sig kan ha en helande och läkande effekt

2024 firar han 20-årsjubileum i rollen som huvudansvarig. Pendlandet från Göteborg har han vant sig vid och han gillar kulturklimatet i sin hemstad.
– Här finns en öppenhet och nyfikenhet kring konstens och kulturens roll.

Konsthallen byggdes ursprungligen 1896. Det var här som hjulen svarvades till loken som tillverkades på NOHAB för vidare transport till Ryssland. Under Saabs storhetstid var det i många år designstudio och fortfarande bär konsthallen den kände arkitekten Gert Wingårds signum. Det var han som på Saabs uppdrag förvandlade lokalen med hjälp av mycket glas, stål och ett helvitt innertak. Sedan 2012 är det konsthallen som drar nytta av det generösa ljusinsläppet och de stora ytorna, där flyttbara väggar justeras inför varje utställning för att optimera upplevelsen och lyfta fram verken på bästa sätt.

Tidigare fanns Konsthallen i Folkets Hus Kulturhuset, men när biografverksamheten
byggdes ut där behövdes en ny hemvist. Det var inte helt okontroversiellt med flytten till Innovatum, men med tanke på N3:s etablering där så fanns det starka skäl, ansåg förespråkarna. Med facit i hand har det blivit bra och Peter Hagsér trivs både med sin roll och med lokalen.
– Vi försöker erbjuda ett brett utbud och i vårt uppdrag från Trollhättans Stad ingår att visa såväl lokal som nationell och internationell samtidskonst. Utöver våra sex stora utställningar varje år har vi också en rad mindre utställningar med lokala konstnärer, berättar Peter Hagsér.

Peter Hagsér och en medarbetare flyttar ett konstverk

Foto: Jerry Lövberg

Vi har en öppen ateljé för de som vill prova på

Han är en av tre heltidsanställda "som gör allt". Från att planera, arrangera och ta olika nya grepp för att nå ut till så många som möjligt. Vårens initiativ då sju  inbjudna träskulptörer från Skandinavien och norra Europa skapade varsitt träverk i Gamle Dal är bara ett av flera lyckade exempel på hur man tar ut konsten till Trollhätteborna. Landart - Songs from the woods i slussområdet i augusti är ett annat, där fem inbjudna konstnärer deltog.
– Vi vill sprida kunskap om konst och kultur och det gör vi genom att försöka erbjuda en stor bredd och även arrangera gruppvisningar och workshops för exempelvis skolelever, företag och seniorer. Det är bara att höra av sig. Och vi har också en öppen ateljé för de som vill prova på. Det handlar om att inspirera och reflektera och bidra till det vi kallar för visuell läskunnighet, som gör att du kan se olika saker och berättelser i en bild och få en känsla för vad konstnären  känt och faktiskt vill förmedla.

I en tid då digitaliseringen skapar nya möjligheter även för konsten och när de visuella intrycken sköljer över oss i mobilen, ser Peter Hagsér ett extra stort  värde av en fysisk mötesplats som konsthallen.
– Det behövs platser där vi kan samtala och undersöka tillsammans. Det gör att du hittar nya infallsvinklar. Vi samarbetar dessutom med många andra arrangörer som har ingångar till kulturen genom exempelvis poesi, animation och musik.

Just konstens förmåga att öppna sinnet och ge perspektiv på tillvaron är något  som inte minst Skara Stifts biskop Åke Bonnier vittnat om. Hans pappa var konstsamlare och introducerade Åke i att lära känna och uppleva konstens  storhet. I sitt Herdabrev, där Åke Bonnier 2014 presenterade sig för stiftets alla medarbetare, berör han bland annat hur han kan uppleva ett andligt tilltal som öppnar upp nya dimensioner.
– I mötet med modern konst kan jag, när det är som bäst, ana Guds storhet, konstaterar han.
Peter Hagsér menar att konsten många gånger kan vara existentiell.
– Den undersöker vad det är att vara människa. Vilka vi är och vart vi är på väg.

Konsthallen Trollhättan

Konsthallen drivs av Trollhättans Stad med uppdrag att visa ett brett urval av lokal, nationell och internationell samtidskonst. Varje år visas ett tiotal  utställningar och det är alltid fri entré. När en utställning öppnas finns konstnärerna på plats för att berätta om utställningen och sitt konstnärskap.

Alla som vill kan boka kostnadsfria gruppvisningar eller workshops med olika inriktning.

Telefon: 0520- 49 64 53
E-post: konsthallen@trollhattan.se

Öppettider:
Tis–sön: 11–16
Ons: 11–19
Mån: Stängt

Läs mer på trollhattan.se/konsthallen

Foto: Jerry Lövberg