är inte bara fyllda av nystan, virknålar och stickor. Utan lika mycket av skratt och gemenskap. Resultatet blir massor av Tröstemöss till barn på sjukhus.
Lyssna

Patos - Mössen som både tröstar och bygger gemenskap

Att få krama något mjukt och gosigt kan betyda mycket för ett barn på sjukhus. Det ligger också mycket hjärta och omtanke i ”Tröstemössen” som virkas, sys och stickas i tusental runt om i Sverige varje år.

– Eftersom jag själv tillbringat mycket tid på sjukhus med ett av mina barn, så vet hur mycket det kan betyda, säger Susanne Thorbjörn, som samlar in och levererar mjuk tröst till Näl och Uddevalla sjukhus.

DET VAR NÄR Susanne var på ett av många sjukhusbesök med sin son Nils som personalen såg henne sitta och sticka i väntrummet.

– De undrade om jag inte hade lust att vara med och virka Tröstemöss. Då visste jag inte vad det var, men sedan i somras är jag ambassadör här i området och tar emot och levererar till både NÄL och Uddevalla sjukhus.

Hittills har det under ett knappt år blivit över 3000 Tröstemöss-figurer till de två sjukhusen.

– Vi har byggt upp en bra organisation och de skickas till mig från frivilliga från Skåne i söder till Östersund i norr. Det känns som julafton när det kommer ett nytt paket på posten, eftersom jag vet att figurerna verkligen gör skillnad för barnen som får dem, säger Susanne.

INNAN DE ÖVERLÄMNAS till sjukhusens kontaktpersoner så tvättar hon Tröstemössen och gör en säkerhetskontroll, så att bland annat materialet är okej och de anvisade måtten stämmer.

– Varje liten figur ska få plats i fickan om man vill ha den lite för sig själv, men får inte heller vara för små, eftersom det är barn som ska ha dem. Personalen vid sjukhusen delar ut dem till barn som de känner behöver lite extra tröst. Det finns inte så att alla kan få, även om väldigt många frivilliga redan engagerar sig i detta. Även sjukhuspersonalen som jobbar med barn kan få en särskild tröstemus att fästa på kläderna. Det skapar en liten extra trygghet och relation i mötet med barnen. Ibland kommer det särskilda önskemål om hjärtfigurer till hjärtsjuka barn. För föräldrar som mist sitt barn innan eller kort efter födseln, finns speciellt virkade ”Elefanter för Änglabarn”, som också tillverkas av frivilliga runt om i landet för att visa omtanke och påminna om att man som förälder inte är ensam i sin sorg över att ha mist sitt barn.

– Elefanterna tillverkar inte vi, men det är också en väldigt fin och behjärtansvärd insats som betyder mycket, säger Susanne.

PÅ SAMMA SÄTT som de handgjorda och mjuka Tröstemössen skänker tröst och lugn, så betyder arbetet med dem också mycket för många av alla stickande och virkande volontärer.

– För mig har det blivit en form av terapi efter flera jobbiga år efter att Nils blev sjuk. Hans vardag har varit fylld av tuffa behandlingar. Jag är fortfarande sjukskriven från jobbet som lärare och handarbetet har en läkande och lugnande effekt, konstaterar Susanne.

För mig har det blivit en form av terapi

Vi träffas i Skogshöjdens kyrka en lördagsförmiddag i mitten av april. Här samlas en lördag i månaden 15–20 hängivna stickare och virkare. Mellan träffarna jobbas det på hemma och på bordet ligger närmare ett hundratal små fina figurer i alla världens vackra färger och former.

– Det är ett underbart gäng att träffa och vi har väldigt trevligt tillsammans. Det är många skratt. För en del som till vardags är ganska ensamma blir detta en höjdpunkt som både betyder mycket för dem och för barnen, konstaterar Susanne.

PÅ SAMMA SÄTT samlar hon en Tröstemöss-grupp hemma i Brålanda. Pedagogen Roos-Marie Oskarsson är på plats i Skogshöjdens kyrka och förbereder för lördagsgänget.

– Vi har även andra stickcaféer här på veckorna och det är väldigt uppskattat, berättar hon.

Garnet skänks från olika håll och mönster och figurer att välja mellan finns det gott om.

– Vi har pärmar fyllda med ett hundratal olika mönster och för ett tag sedan fick vi tillstånd att tillverka Babblarna som Tröstemöss. Det känns väldigt roligt.

Alla Tröstemöss behöver således inte se ut som möss. Det kan även vara bilar, solar, blommor – ja, allt möjligt.

– Men alla ska ha sydda ögon, så att det blir en lite mer personlig kontakt för barnen. Det är viktigt.

Sjukhuskyrkan använder sig ibland också av Tröstemössen i sina många möten med barn. Det kan ibland vara barn vars syskon eller föräldrar är svårt sjuka, som behöver extra omtanke och tröst.

– Vi får berättelser från personalen som berör väldigt mycket, säger Susanne, medan hon förbereder kaffet till gänget som samlats i Skogshöjdens kyrka. Du som vill vara med, men som inte handarbetat så mycket tidigare eller kanske är lite ringrostig, är också hjärtlig välkommen.

– Det finns alla svårighetsgrader och jag var själv ringrostig när jag började. Man lär sig snart.

På ett knappt år har Susanne Thorbjörn förmedlat över 3000 Tröstemöss till Näl och Uddevalla sjukhus. Personalen delar ut dem till barn som behöver lite extra omtanke.

Foto: Jerry Lövberg

Tröstemöss

är små virkade, stickade eller sydda möss och andra figurer, som ges till den svenska sjukvården för att ge tröst till barn och underlätta sjukvårdspersonalens arbete. De ges inte till alla barn, utan till dem som av någon anledning är ledsna eller oroliga när de kommer för exempelvis en undersökning eller blodprov.

Tröstemöss Sverige grundades i juni 2019 av Mette Martensen Kjelgaard i Malmö. Idag finns Tröstemöss vid 166 olika avdelningar på 53 sjukhus runt om i Sverige. Facebook-gruppen Tröstemöss Sverige samlar idag över 8500 medlemmar. Efterfrågan på Tröstemöss blir allt större från sjukvården, så det behövs alltid fler medlemmar som kan bidra med att virka, sticka eller sy.

Mer information finns i Facebookgruppen ”Tröstemöss Sverige”.

Idén kommer ursprungligen från Trøstemus Danmark som grundades i januari 2017 av Maj Richter Petersen.

Det finns hundratals mönster och varianter av Tröstemöss, men alla ska ha ögon. Alla figurer genomgår också en säkerhetskontroll innan de lämnas vidare till sjukhusen.

Foto: Jerry Lövberg