På uppdrag av Trollhättans Stad tar Göteborgs Stadsmission också över ansvar för akutlogier och den öppna mötesplatsen.
– Vi har ett nära samspel både med Trollhättans Stad och Svenska kyrkan och vi känner oss väldigt välkomna, säger Catarina Berndtsson, Områdeschef Boende och Behandling.
Patos - Ny matbutik och akutboende för hemlösa
Nu öppnar Göteborgs Stadsmission en social matbutik i Trollhättan. Här säljs livsmedel med kort datum, till en tredjedel av ordinarie pris, till Trollhättebor som har det extra tufft ekonomiskt.
Vi ger ekonomiskt utsatta bättre förutsättningar, samtidigt som vi minskar matsvinnet
Sedan tidigare finns det elva matmissionsbutiker runt om i landet. De flesta i Stockholmsområdet. Butiken på Håjumsområdet i Trollhättan blir den första som Göteborgs Stadsmission öppnar i egen regi.
– Butiken tillhör vårt koncept sociala matbutiker som Stadsmissionen startade i Stockholm 2015. Vi inom Göteborgs Stadsmission har under en längre tid haft en nära och bra dialog med både Trollhättans Stad och Svenska kyrkan Trollhättan om hur vi kan bidra till en mer socialt hållbar vardag för de som lever under knappa förhållanden i Trollhättan. Tidigare i år hittade vi lokalen, som vi nu ställt i ordning, berättar Elisabeth Andreas, som ansvarar för butiksetableringen tillsammans med projektledaren Pernilla Söder.
Båda har erfarenhet av dagligvaruhandel sedan tidigare och under hösten har medarbetare rekryterats. Under december är tanken att butiken ska slå upp portarna.
– Våra matmissionsbutiker handlar både om ekologisk och social hållbarhet. I samarbete med grossister och lokala butiker tar vi hand om livsmedel med korta utgångsdatum eller där datumet redan gått ut. Det säljer vi till kraftigt reducerat pris. Det gör att vi ger ekonomiskt utsatta bättre förutsättningar, samtidigt som vi minskar matsvinnet. Självklart är det inget av det vi säljer som är dåligt, utan enbart att det passerat branschens rekommenderade hållbarhetsdatum och i vanliga fall slängts, påpekar Elisabeth.
Hon understryker att butiken är ett komplement till Trollhättans övriga livsmedelsbutiker.
– Vår butik kan inte erbjuda allt, och vi kan inte garantera att det finns samma varor varje dag. Men genom att en del varor är väldigt billiga, så får våra kunder pengar över att handla andra matvaror i andra butiker.
Konceptet matmission bygger på ett samarbete med branschorganisationerna Svensk Dagligvaruhandel och Dagligvaruleverantörerna. Förutom centrala grossister kommer Göteborgs Stadsmission också att söka fler lokala och regionala samarbeten direkt med butiker. Allt för att minimera det lokala matsvinnet och samtidigt minimera transporterna. Matmissionsbutiken vänder sig enbart till kunder som lever på marginalen. Konkret går gränsen vid 13 274 kronor i månaden per person efter skatt.
– Då har du möjlighet att bli medlem i vår butik och boka en tid för att komma hit och handla. Vi har slottider på 15 minuter för varje kund och det gör vi för att kunna fördela ut varorna så rättvist som möjligt och för att det inte ska uppstå köer. Vi begränsar också hur mycket du får köpa av respektive vara. Via vår app går du som medlem in och bokar din butikstid inför ditt besök, förklarar Pernilla. Fem medarbetare har rekryterats för att driva butiken, där det också behövs volontärer.
Stadsmissionens butik har under hösten rekryterat medarbetare
Foto: Jerry Lövberg
– Vi erbjuder även arbetsträning för personer som stått utanför arbetslivet en längre tid. En viktig egenskap för att jobba i vår butik är att man ha ett bra bemötande gentemot kunderna. Det är viktigt att detta är just en matbutik, men det är också ofrånkomligt att mötet med våra medarbetare kan vara extra betydelsefullt om du har en tuff vardag, konstaterar Elisabeth.
Volontärer och bra medarbetare är också en förutsättning när Stadsmissionen efter årsskiftet fått i uppdrag av Trollhättans Stad att driva akutlogier för hemlösa. Det omfattar sex platser för kvinnor och tolv för män.
– Generellt är det fler män än kvinnor som lever i hemlöshet, säger Catarina Berndtsson,
Områdeschef Boende och Behandling inom Göteborgs Stadsmission.
Precis som med matmissionsbutiken så handlar det om att bidra till att ändra i människors liv. Egenmakt och en ökad förmåga att själv påverka sin livssituation är centralt i allt som Stadsmissionen gör inom alla sina olika verksamhetsområden. Förutom akutlogierna, som är öppna kvälls- och nattetid, så kommer Göteborgs Stadsmission också att öppna en allmän mötesplats.
– Det är en träffpunkt mitt i stan dit alla som vill är välkomna, men utgångspunkten är att vi vill erbjuda en plats för alla att få något att äta och en gemenskap för alla dem som inte har någonstans att ta vägen, säger Catarina. Hon hade önskat att behovet av akutboenden och den här typen av öppna mötesplatser var på väg att minska, men trenden går snarare åt motsatt håll runt om i Sverige.
- Vi har många utsatta grupper i samhället idag och det är också knutet till de senaste årens utmaningar med kostnadsökningar, utöver problem med missbruk och psykisk ohälsa. Mitt i allt är det ändå glädjande att det finns en solidaritet många som vill hjälpa till, både enskilda och företag, för att skapa förändring, säger Catarina.
Catarina Berndtsson ansvarar för Göteborgs Stadsmissions boenden och mötesplatser för hemlösa
Foto: Jerry Lövberg
Sveriges Stadsmissioner
Sveriges Stadsmissioner är en medlemsförening för den lokala Stadsmissionen – från Umeå Stadsmission i norr till Skåne Stadsmission i Söder. I dagsläget finns tio medlemmar med verksamheter på ett 30-tal orter, däribland Göteborg. Sveriges Stadsmissioner har omkring 1300 anställda och många fler volontärer, möter fler än 5000 människor i utsatthet och utanförskap varje dag. Göteborgs Stadsmission har omkring 450 anställda och bedriver verksamhet inom en rad områden. Läs mer på www.stadsmissionen.org