– De allra flesta gör det, men den som vill kan också ta ett större ansvar för genomförandet av begravningsceremonin själv, säger Paula Gustafsson, som möter anhöriga vid Håjums begravningsplats.
Patos - Paula guidar anhöriga inför begravningen
Det kan vara mycket att tänka på för dig som anhörig kring en begravning. Då kan det vara skönt att ta hjälp av en begravningsentreprenör som tar hand om både formalia och allt det praktiska.
Paula vid fönstret med utsikt över dammen på Håjums begravningsplats
Foto: Jerry Lövberg
År 2000 skildes formellt Svenska kyrkan och staten åt. Svenska kyrkan är sedan dess en medlemsorganistation där du som är med betalar en medlemsavgift. Däremot betalar vi alla en obligatorisk begravningsavgift via skatten för att finansiera begravningsverksamheten, som regleras av begravningslagen.
Det är Svenska kyrkan som har statens uppdrag att hantera begravningsverksamheten.
Alla svenska medborgare har, oavsett religion eller etnicitet, tillgång till begravningslokal och en gravplats i 25 år. Om den avlidne var medlem i Svenska kyrkan tillhandahålls också, vaktmästare, präst och kyrkomusiker. Som anhörig avgör du själv om det ska vara en borgerlig eller kyrklig begravning. Önskas en begravningsgudtjänst följs kyrkans ordning. Vid borgerlig begravning är utformningen fri.
I Hoppets och Ljusets kapell vid Håjums begravningsplats förekommer båda.
En borgerlig begravning följer inga givna direktiv, medan en begravningsgudstjänst följer Svenska kyrkans ordning. Båda förekommer i Hoppets kapell.
Foto: Jerry Lövberg
PÅ PLATS FINNS Paula Gustafsson, som i rollen som inre vaktmästare i Trollhättans församling möter anhöriga och ser till att ta hand om allt det praktiska kring själva begravningen på plats. Oavsett om det är en borgerlig eller kyrklig begravning.
Oftast sker det i nära samspel med en begravningsentreprenör, som kan hjälpa till med
allt från annonsering, blommor, program, anmälan och arrangemang av minnestund på uppdrag av de anhöriga. Det är också begravningsentreprenörerna som tar hand om transporterna av den avlidne till bårhuset på Håjum.
– Som anhörig kan det vara mycket att tänka på mitt i sorgen. Inte minst i samband med själva begravningen. Då är det skönt att veta att det finns någon som hjälper dig med allt runt omkring så att du själv kan fokusera på att få sörja och känna, säger Paula Gustafsson.
SOM ANHÖRIG KAN du dock välja att ta hand om det mesta själv, i direkt samspel med Paula.
– Vi tillhandahåller lokalen och finns med kring det praktiska i samband med begravningen, men allt annat får då de anhöriga ta hand om.
Det händer ett par gånger per år att anhöriga inte tar hjälp av begravningsentreprenörer
och det är såklart helt valfritt. Paula har varje vecka kontakt med en rad etablerade begravningsbyråer och ger dem högt betyg.
– Precis som i min roll så har de också en viktig uppgift i att möta och stötta de anhöriga, utöver allt det praktiska.
PAULA STORTRIVS I sitt jobb, som fortfarande är relativt nytt för henne. Hon började sin tjänst i maj 2023.
– Jag har jobbat som säljare inom handeln i många år och kände att jag ville prova att göra
något annat, med en djupare innebörd. Jag har alltid haft en tro och att nu få jobba inom Svenska kyrkan känns fantastiskt. En del säger "Å fy va´ hemskt att jobba med begravningar". Men jag tycker att det är det finaste som finns och det bästa jag gjort. Jag är oerhört tacksam över att få göra det här. Tidigare har jag själv tyckt att det varit väldigt jobbigt att gå på begravningar, säger Paula.
Just att få möta anhöriga och vara ett stöd betyder mycket även för henne.
– Jag känner att jag har en viktig funktion och som i alla yrken så går du in i en professionell roll, även om du såklart blir berörd, säger Paula medan hon visar runt i Hoppets och Ljusets kapell på Håjums begravningsplats. Här finns också krematoriet och bårhuset, där de avlidna förvaras i väntan på begravningen.
Kyrkogårdförvaltningens chef Frank Thorén Hall och Paula Gustafsson vid entrén till Hoppets kapell.
Foto: Jerry Lövberg
SJÄLVA BEGRAVNINGEN KAN variera mycket, både i antalet deltagare och utformning med allt från musik till inramning.
– Men oavsett om det är ett fåtal deltagare eller om kapellet är fullsatt, så är det så viktig att både vi och begravningsentreprenörerna har samma engagemang. Vi har alla rätt till en fin och värdig begravning, understryker Paula.
När anhöriga väljer att sköta allt själva, så är det Paula och hennes kollegor som hjälper till
med att placera urnan eller kistan på plats i kapellet, utöver det praktiska i själva lokalen.
– Då har vi i god tid en kontakt med de anhöriga och går igenom vad som gäller. Det händer också att anhöriga själva vill tillverka kistan eller urnan, där stoftet läggs efter kremering. Det är formellt okej att göra det, men både material och konstruktion måste först godkännas av kyrkogårdsförvaltningen. Här finns tydliga instruktioner om vad som gäller. Det vanligaste felet med egentillverkade urnor är att de är för små. Askmängden från stoft och kista uppgår normalt till omkring fem liter.
– Reglerna för såväl egenbyggda kistor som urnor handlar både om säkerhet och arbetsmiljö och att den avlidne självklart ska hanteras på ett korrekt sätt, påpekar kyrkogårdsförvaltningens chef Frank Thorén Hall.
DEN AVLIDNE MÅSTE allltid transporteras till bårhuset av en begravningsentreprenör, men anhöriga får däremot på ett "hänsynsfullt och värdigt sätt" transportera kistan till kyrkogården. Urnan kan också hämtas av dig som anhörig inför urnsättningen. Ska askan spridas utanför begravningsplatsen krävs dock ett särskilt tillstånd från Länsstyrelsen. Du får inte heller förvara aska i hemmet. Inte heller dela den, om det inte finns mycket speciella omständigheter som godkänts av Länsstyrelsen. Att gravsätta utan gravsättningsintyg från Skatteverket och tillstånd från den formella gravrättsinnehavaren är också förbjudet, liksom att själv gräva ner eller strö aska i minneslund. Det görs enbart av kyrkogårdsförvaltningens personal. Finns det särskilda omständigheter för att flytta stoft eller aska, måste det också ansökas om tillstånd.
NÄR DET GÄLLER begravningsbyråer finns det sedan 2022 inget formellt hinder för församlingar inom Svenska kyrkan att också bedriva det, samtidigt som de är huvudmän för själva begravningsverksamheten. Det finns närmare 20 kyrkliga begravningsbyråer under franchisebolaget Kyrkans begravningsbyrå i Sverige AB. I Trollhättans församling är det inte aktuellt.
– Det kan kännas lite kluvet om vi också skulle bedriva begravningsbyrå, säger kyrkoherden Henrik Törnqvist.