Tunabergs församling är en församling i Nyköpings kontrakt. Den ligger i Nyköpings kommun och är egen församling.
Tunabergs socken bildades i slutet på 1580-talet genom en utbrytning ur Tuna socken efter att församlingen utbrutits därifrån som kapellförsamling 1538 och var till slutet av 1580-talet i pastorat med Tuna församling som moderförsamling, därefter till 1626 utgjorde församlingen ett eget pastorat. Från 1626 till 1 maj 1920 åter annexförsamling i pastoratet Tuna, Bergshammar och Tunaberg, för att sedan åter utgöra ett eget pastorat.
Vi kommunreformen 1862 övergick socknens ansvar för de kyrkliga frågorna till Tunabergs församling och för de borgliga frågorna till Tunabergs landskommun. Landskommunen uppgick 1971 i Nyköping kommun.
Socknen utgör en gammal bergslag där man bröt koppar, järn, kobolt, mangan, bly och zink.
Namnet betyder Tuna(sockens)bergslag.
Enligt traditionen är träkyrkan, som är Södermanlands enda träkyrka, uppförd år 1620. Stommen är liggande timmer som är knuttimrat. 1682 tillkom ett nytt vapenhus vid västra sidan. 1694 höjdes väggarna med tre stockvarv. Taket lades på igen och fick ny beläggning med spån. 1776 byggdes en korsarm mot norr till, och kallas för Nävekvarnsläktaren.
Tunabergs församling har 1844 innevånare varav 1138 är medlemmar (62%).
Församlingen består av tre tätbebyggda områden: Buskhyttan, Koppartorp och Nävekvarn, samt tre stora områden vid Bråviken bebyggda med fritidshus, där en del av fritidshusen har gjorts om till permanentboende.