Llewellyn Lloyd
Llewellyn föds den 27 juli 1792 i London, i en av Londons mer välbärgade aristokratfamiljer, död i Vänersborg den 17 februari 1876.
(Av någon anledning har inskriptionen på stenen blivit fel med 1 år, gravvården restes 1903)
Han var det 8:e av 10 barn, han var lite av det svarta fåret i familjen, pappan försökte sätta honom i praktik på bank och annat, han hade inga intentioner att följa familjetraditionen med en framtid inom Londons bank- och finansvärld. Hans största intresse var djur och natur så han gav sig ut på jakter så ofta han bara kunde.
Men allt gick väl kanske inte så lagligt till, vid 1819, då är den unge Lloyd 27 år gammal och han jagar sig runt i England. Både på ställen där han har fullt tillstånd att jaga och på ställen där han inte har tillstånd, han jagar där det behagar honom. Men så sker det en tjuvjakt, en jaktvårdare kommer och kommer på Lloyd och hans betjänt, det blir ett tumult och ett vådaskott går av och jaktvårdaren faller död ner.
Han tar sig då från England till Sverige 1819 hamnar i trakterna av Värmland. Ni kan tänka er, en ung adelsman från London, visserligen varit runt i den engelska naturen men, kommer över till Sverige med oändliga vidder, vildmark, vinter djup snö, stor vilt – björn, varg och lo. Han kom ju egentligen till ett drömland.
Han åkte en kort period tillbaka till England något år eller så, lite osäkert om det var runt 1820, men är strax tillbaka igen.
Han vistas knappt ett 10-tal år i Värmland innan han flyttar till Vänersborg 1830, 38 år gammal. Det som lockar honom då är ju framför allt laxfisket i Göta Älv, han är ju känd som björnjägare, för det är ju det dramatiska. Men nu tar fisket över, man kallar honom ibland Sveriges förste sportfiskare.
Han hyr Ronnums Herrgård i 7-8 år ungefär, Ronnums herrgård har ju fiskevatten i älven.
Han var ju lite av en kvinnokarl, totalt fick han ca 8 barn med lite olika kvinnor. Men han var aldrig gift, det lilla ovanliga var ju att han faktiskt tog till sig barnen. Så barnen växte upp med pappa, bodde hos honom, han såg till att de fick en hyfsad utbildning och start i livet.
På denna tid finns det ju björn i Vänersborg, sista björn han sköt i trakterna här var 1838 i trakterna kring Väne-Ryr. Men framför allt gjorde ju detta honom känd i bygderna, då blev han legenden Lloyd. Björnjakt var ju inte helt ofarligt, det finns ju en del dramatiska historier om hans björnjakt.
Han har en berömd son Karl Johan eller som pappan kallade honom Charles John Andersson med efternamn från mamman, men han skriver sina skildringar från sydvästra Afrika. Denne son har fått en minnestavla i Västra Tunhems kyrka.
Llewellyn Lloyd skrev flera böcker, bl.a.
· Jagt-nöjen i Sverige och Norrige : berättelser om en resa i dessa riken åren 1827-28. Stockholm: Hjertas, Wiborgs & Comp. 1830.
· Scandinavian adventures, during a residence of upwards of twenty years ... : with some account of the northern fauna. London. 1854
/Sammanställt av Maria Lindskog