Kyrkböcker - en guldgruva för släktforskare
Det var ärkebiskop Olaus Martini som bestämde att prästerna skulle föra register på barn som döptes, vilka som gifte sig och på andra viktiga förrättningar. Det var av stor vikt att notera om ett barn var fött utom äktenskapet eller om en brud före äktenskapet ”sig försett haver”. Dessa uppgifter var av stor vikt även av andra skäl t.ex. ”äkta börd” var avgörande i ett arvsmål och för skråtillträde och ett barn behövde veta namnen på sina faddrar.
Men det var inte förrän 1686 som kyrkolagen kom och därmed gällde det hela landet. De längder som skulle föras var födelse- och dopböcker, lysning- och vigselböcker samt död- och begravningsböcker.
Även flyttningsböcker över de som flyttade in- eller ut i församlingen samt en förteckning över de som bodde i socknen, kallas senare för ”husförhörslängd”.
Det är nu man kan följa befolkningen socken för socken, familj för familj under ibland mer än 200 år. Vid 1800-talets början kom även konfirmationsböckerna.
Kyrkoboken för Västra Tunhems pastorat från 1688 innehåller förutom det som tidigare nämnts även kyrkans räkenskaper, penninggåva till kyrkan, inventarieförteckningar, bänkindelningar, prästgårdens ägor och det finns en anteckning om danska härens härjningar i Västra Tunhem.
Tidigare gjordes inte släktforskningen på samma sätt som vi gör idag. De noteringar man kan hitta är oftast i pärmen i familjebibeln där det kan stå namn, födelsedatum och även en notering när personen dog. Även deras barn och andra nära släktingar kan finnas nedskrivna.
Det är inte så ofta man hittar var personen var begravd förr i tiden, det var sällan graven var markerad på samma sätt som idag. Alla visste ju var hemmanet hade sin gravplats.
Tidigare var släktforskare tvungna att fysiskt besöka arkiv runt om i Sverige. Men den tekniska utvecklingen har gjort livet lättare: det som inte finns digitalt finns
oftast på mikrofilm eller mikrokort. Vi kan till exempel ladda hem bouppteckningar och uppgifter ur kyrkoböcker och vi har tillgång till personregister på nätet. Idag har man även en sökfunktion så att man kan söka på namn och födelsedata på den personen som man släktforskar om.