Lyssna

Påskens gudstjänster 2025

Påsken är, tillsammans med jul, en av kyrkoårets två höjdpunkter och firas till minne av att Jesus led, dog och uppstod. Påsken är en påminnelse om att livet och kärleken vann över döden och ondskan.

Påskens gudstjänster

I gudstjänsterna från Palmsöndagen till Annandag påsk firas och gestaltas frälsningshistoriens mest avgörande skeende. 

Stilla veckan

Stilla veckan är den sista veckan i fastetiden och sträcker sig från Palmsöndag till Påskafton. Ett annat namn på veckan är passionstiden. Stilla veckan ska, som namnet säger, präglas av stillhet, eftertänksamhet och allvar. Vi följer Jesus väg från det glada intåget i Jerusalem mot korset, lidandet och döden. Under Påsknatten sker den förvandling som ska komma att bli kristendomens kärna: mörkret, döden och ondskan besegras. Ljuset, livet och kärleken segrar.  

Palmsöndagen 13 april

Tema: Vägen till korset

Palmsöndagen inleder Stilla veckan. Jesus rider in i Jerusalem på en åsna, människor står längs vägen, viftar med palmblad, lägger ut mantlar på vägen och ropar Hosianna/rädda oss. Jesus tas emot av folket som en kung. När han gör det förkroppsligar han en profetia som finns omnämnd i profetboken Sakarja (Sak 9:9): Se, din konung kommer till dig. Rättfärdig är han, seger är honom given. I ringhet kommer han, ridande på en åsna, på en ung åsnehingst. Vägen mot korset börjar med intåget i Jerusalem. Än är det smärtsamma i dramat inte synligt, men berättelsen rör sig i den riktningen. 

11.00 Mässa med After Church  

Bollmoradalens kyrka
Präst: Lotta Fång
Musiker: Ann Adolfsson Eiderfors

Tyresö Vocalis medverkar. 

Måndag 14 april

12.00 Passionsandakt

Bollmoradalens kyrka
Musiker: Ann Adolfsson Eiderfors 

Skärtorsdagen 17 april

Tema: Det nya förbundet

Skärtorsdagen är den dag då Jesus äter den sista måltiden tillsammans med sina tolv lärjungar. Jesus ber lärjungarna att de ska fortsätta att äta bröd och dricka vin tillsammans, även när han inte finns ibland dem. Senare under kvällen grips Jesus av romerska soldater, förrådd av lärjungen Judas Iskariot. Den sista måltiden är ursprunget till att vi firar nattvard. När vi firar nattvard blir vi en del av Jesus död och uppståndelse. Prästen säger: Kristi kropp för dig utgiven, Kristi blod för dig utgjutet. Det betyder att Gud lovar att ge oss förlåtelse och evigt liv. 

I de flesta kyrkor firas Skärtorsdagsmässa. Gudstjänsten avslutas med att man dukar av ljus, blommor och textilier från altare och kyrkorum. Symboliskt visar det att Jesus nu är ensam med sin rädsla och ångest, i väntan på långfredagen.

18.00 Skärtorsdagsmässa

Trollbäckens kyrka
Präst: Linnea Lind
Musiker: Alma Faxén

19.00 Skärtorsdagsmässa

Bollmoradalens kyrka
Präst: Lotta Fång
Musiker: Carin Horovitz

Långfredagen 18 april

Tema: Korset

Långfredagen är den dag då vi följer Jesus genom hans lidande och fram till hans död. 
När Jesus gripits tas han till förhör hos Pontius Pilatus, ståthållare i Jerusalem. Jesus döms till döden eftersom han hädat mot den judiska lagen och kallat sig judarnas kung. Efter att vakterna hånat, misshandlat och satt en törnekrans på Jesus huvud får han släpa sitt kors till berget Golgata, längs den väg som än idag kallas Via Dolorosa/Lidandets väg, och korsfästs bredvid två rövare. Senare samma dag dör Jesus. Han tas ner från korset och läggs i en grav. Historiskt har Långfredagen varit en formell, stilla och sorgsen dag i svensk tradition. Under gudstjänsterna på Långfredagen är det stilla och allvarligt i kyrkan. Kyrkklockorna ringer inte och oftast används inga instrument. På det tomma altaret placeras fem röda rosor, en symbol för Jesus fem sår. 

11.00 Långfredagsgudstjänst

Bollmoradalens kyrka
Präst: Annafia Trollbäck
Musiker: Magnus Sköld

Musikgudstjänst med Joseph Haydns passionsmusik för stråkkvartett - Jesu sju ord på korset.

15.00 Långfredagsgudstjänst

Tyresö kyrka
Präst: Rebecka Tudor Sandahl
Musiker: Ann Adolfsson Eiderfors

Påskafton 19 april

Tema: Genom död till liv

Påsknatten är den natt då det stora miraklet sker: Gud uppväcker Jesus från döden. 
Efter skärtorsdagens och långfredagens mörker så vänder ljuset åter i Påsknattens gudstjänst. Altaret kläs igen med ljus och blommor. Vi firar uppståndelsen och livet i världen. Att livet trotsar döden. Att ljuset betvingar mörkret. Att kärleken vinner över ondskan.

23.00 Påsknattsmässa

Trollbäckens kyrka
Präst: Anders Ekenhill
Musiker: Henry Turu

Påskdagen 20 april

Tema: Kristus är uppstånden

Påsknattens glädje fortsätter in i Påskdagen. Nu är Kristus uppstånden!
I alla evangelier berättas, på lite olika sätt, om hur några av kvinnorna som följde Jesus gick till hans grav tidigt på morgonen. När de kommer dit är stenen, som låg för ingången, bortrullad och graven är tom. Kvinnorna möter en gestalt i vita kläder som de först inte känner igen, men när han talar till dem ser de att det är Jesus. 
Påskdagens gudstjänst är en glad gudstjänst. Ofta delas påskliljor ut – en symbol för återfödelse och hopp. I kyrkan tänder vi ett stort påskljus som symbol för att ljuset har besegrat mörkret. Påskljuset är sedan tänt i varje gudstjänst fram till Kristi himmelsfärds dag.

11.00 Påskdagsmässa

Tyresö kyrka
Präst: Veronica Hammar
Musiker: Ann Adolfsson Eiderfors

Tyresö Kammarkör medverkar.

11.00 Påskdagsmässa

Bollmoradalens kyrka
Präst: Lotta Fång
Musiker: Magnus Sköld

11.00 Påskdagsgudstjänst med liten och stor

Trollbäckens kyrka
Präst: Linnea Lind
Musiker: Alma Faxén

Gudstjänst som passar hela familjen, med barnen i centrum.

Annandag påsk 21 april

Tema: Möte med den uppståndne

På annandag påsk finns flera berättelser om hur den uppståndne Jesus visar sig för lärjungarna. En av berättelserna heter Emmausvandringen. Två lärjungar går och samtalar på en väg utanför Jerusalem. De möter en man som slår följe med dem. Mannen frågar lärjungarna vad de talar med varandra om och de berättar om de senaste dagarnas händelser. När de stannar för att äta och mannen bryter brödet känner de igen honom, det är Jesus.

Annandagens budskap är att den uppståndne Kristus går vid vår sida och delar vår vardag. Den uppståndne Kristus visar att Gud är en levande Gud, inte alltid igenkännbar. 
En främling men på samma gång en välbekant vän. 

 

11.00 Emmausvandring med mässa

Start utanför Tyresö församlingshem/Pilgrimscentrum
Präst: Veronica Hammar

Ekumenisk vandringsmässa. Vi delar sång, ord, bröd och vin i nattvardsgemenskap.

13.00 Gudstjänst på finska.

Bollmoradalens kyrka
Präst: Sara Ahlbom

Konserter i påsk

Lunchkonsert: Musik i passionstid

Musik och texter i eftertänksam anda framförs av musiker från församlingen. En stund av musik och reflektion inför påskens dramatik. Tisdag 15 april 12.00, Bollmoradalens kyrka.

Konsert: Stabat Mater av G. B. Pergolesi

Upplev det klassiska verket Stabat Mater, som skildrar Marias lidande under Jesu korsfästelse. Lördag 12 april 16.00, Bollmoradalens kyrka.

Konsertprogram

Tyresö församling har ett rikt musikliv, med konserter. Körmusik, orkester, visor, gospel, pop och mycket mer. Alltid med fri entré.

Varför firar vi påsk?

Påsken är kristendomens viktigaste helg. Vi firar den för att påminna oss om att Jesus uppstod några dagar efter att han hade dött på korset.