Alla har rätt till en gravplats
Eftersom vi alla betalar en begravningsavgift varje år så har vi också rätt till en gravplats i 25 år när vi dör. Den här rätten är allmän och är alltså inte beroende av att man tillhör något visst trossamfund eller religion.
Fyra olika gravskick
I Tyringe församling finns fyra olika alternativ för gravsättning, eller så kallade gravskick.
En del vill ha en jordbegravning där man sänker ner en kista med stoftet efter den avlidna i jorden. Det gör man i en kistgrav.
Andra föredrar kremation. Då tas stoftet efter den avlidna omhand genom förbränning. Askan kan man sedan begrava. Hos oss kan du välja mellan urngravplats, askgravlund, och minneslund.
Både kistgravar och urngravar innebär att man får en egen gravplats med möjlighet till en egen rabatt och egen gravsten. I askgravlundar och minneslundar har man istället gemensamma ytor för utsmyckning.
När vi gravsätter i en kistgrav eller en urngrav är du som anhörig närvarande. Det är du däremot inte vid gravsättning i en askgravlund eller minneslund. Där sänker vår personal ned askan i jorden.
Det som skiljer en askgravlund från en minneslund är att i den förstnämnda sätts små plaketter upp med namnen på de som gravsatts där. I en minneslund är man däremot helt anonym, utan namnskylt.
Du som anhörig
Med gravrätt
Väljer du att gravsätta i en kistgrav eller en urngrav får du det som kallas gravrätt – och du blir därmed gravrättsinnehavare. Då har du ett eget ansvar för gravplatsen. Det innebär både rättigheter och skyldigheter.
Du har till exempel rätt att montera en gravsten vid graven om du vill, efter godkännande från församlingen. Du äger och bekostar själv stenen eller annan gravanordning. Du får också lov att plantera blommor och sätta ljus vid graven.
Vidare är det ditt ansvar att graven hålls i ett värdigt skick. Det betyder att du exempelvis måste sköta eventuella blommor som du planterar.
Du är också ansvarig för säkerheten på gravplatsen. Om du monterat en gravsten måste du bekosta eventuella åtgärder som krävs för att den ska stå stadigt och vara säker.
Församlingens personal får lov att vidta akuta åtgärder vid en gravplats om vi upptäcker att det föreligger hot mot arbetarskydd, miljöskydd eller hälsoskydd. I så fall ska du som gravrättsinnehavare informeras om detta så fort som möjligt. Läs mer om gravstenssäkerhet.
Gravrätten kan förlängas eller återlämnas.
En ny gravplats upplåts i 25 år till att börja med. Du som gravrättsinnehavare kan återlämna graven till församlingen när – eller innan – dessa 25 år löpt ut. Du har dock också möjlighet att förlänga gravrätten kostnadsfritt, 15 år i taget. Vi skickar ut ett brev där vi frågar om du vill förlänga gravrätten när det är aktuellt.
Utan gravrätt
I en minneslund eller en askgravlund finns inga enskilda gravstenar eller egna rabatter. Därför erbjuds inga gravrätter här. Lundarna är gemensamma begravningsytor som församlingen ansvarar för och sköter.