Lyssna

Kyrkogårdar

I Tyringe församling har vi totalt sju kyrkogårdar/begravningsplatser.

En begravningsplats som ligger i direkt anslutning till en kyrka kallas kyrkogård. Om det inte ligger en kyrka där kallas det begravningsplats. Traditioner kan dock göra att platser heter ”kyrkogård” trots att de inte ligger i anslutning till en kyrkobyggnad.

Alla som bor i Sverige har rätt till en gravplats oavsett om man tillhör Svenska kyrkan eller ej. Detta är ett myndighetsuppdrag som Svenska kyrkan fått av staten och styrs bland annat av begravningslagen, kulturmiljölagen, förvaltningslagen och arbetsmiljölagen.

Vad kan man välja på? 

Det finns olika slags gravplatser i Sverige. I Tyringe församling finns kistgravplatser, urngravplatser, asklundar och minneslundar. Det är gravplatser med gravrätt eller utan gravrätt.

Våra kyrkogårdar

Information om de olika gravskicken som finns på respektive kyrkogård samt hur många gravplatser som finns.

Gravplatser – så fungerar det

Inför en gravsättning är det mycket att ta ställning till som anhörig. Egen gravplats eller minneslund?

Gravstenar

En gravsten måste vara säkert monterad och får inte utgöra en säkerhetsrisk för besökare eller anställda. Minst vart femte år kontrollerar därför huvudmannen gravstenarna på en gravplats.

Gravskötsel 2025

Har du en kistgrav eller urngrav, men vill att någon annan ska ta hand om graven? Då kan du teckna ett avtal om gravskötsel med oss.

Frågor? Kontakta oss

Ulrica Svensson

Ulrica Svensson

Fastighet och kyrkogårdschef

Anders Forsare

Samordnare/Gravstensansvarig