Det bubblar kring möbelåterbruk i Uddevalla pastorat och i Svenska kyrkan
Hos Uddevalla pastorat har hållbarhet och återbruk stått i centrum vid de senaste lokalförändringarna. Församlingssalen i S:t Mikaelsgården var en av de lokaler som skulle förändras, och hade vi köpt nyproducerade stolar av motsvarande kvalitet som de gamla stolarna hade så skulle de ha kostat cirka 6 000 kronor styck. Kostnaden för rekonditionering per stol blev istället omkring 2 300 kronor per stol. Eftersom det totalt handlade om 80 stolar så blev det en skillnad på prislappen på nästan 300 000 kronor, en besparing som pastoratet kan använda till annan verksamhet istället. Att rekonditionera en trästol ger bara hälften av klimatpåverkan jämfört med att köpa en nytillverkad stol.
– Vinsten för både klimatet och ekonomin gjorde det till ett väldigt enkelt beslut att rekonditionera istället för att köpa nytt. Vi har redan gått vidare med fler rekondprojekt i pastoratet, berättar Helena Lind, fastighets- och kyrkogårdschef i Uddevalla pastorat.
– Genom att lägga in alla möbler i vårt digitala möbelbibliotek blev det enkelt att planera renoveringsprojektet från början, och ha överblick av vilka möbler vi har, och var de står, fortsätter hon.
Ett digitalt möbelbibliotek som förenklar återbruk
Den digitala plattformen fungerar som ett internt möbelbibliotek i Svenska kyrkan. Genom en enkel webbapp så inventerar medarbetarna in möbler som inte längre behövs, eller möbler som behöver rekonditioneras. Möblerna fotograferas och fakta om material och mått läggs in i det digitala möbelbiblioteket. Informationen kan sedan användas för att begära offerter på rekonditionering, eller för andra församlingar att hitta begagnade möbler som de vill ha till sin verksamhet.
Plattformen gör det enklare för församlingar att synliggöra gamla möbler, och att ta in offerter på storskalig möbelrekonditionering.
I dagsläget betalar inte församlingarna något för möbler som skänks, den enda kostnaden som uppstår är för eventuell transport av möbler från en plats till en annan. Den digitala plattformen ger också möjlighet för församlingar och pastorat att dela med sig av fler saker än möbler – exempelvis ljudutrustning, kläder, maskiner, konst och utrustning till begravningsverksamhet.
– Det är fantastiskt att se hur intresset ökar ute i församlingarna kring att återbruka de resurser vi redan har. Att ge en möbel 15-20 år längre liv genom rekonditionering är en verklig klimatåtgärd, och ett konkret sätt att värna skapelsen, säger Sara Bronner som är projektledare, och arbetar för ökat möbelåterbruk inom Svenska kyrkan.
Församlingar och kanslier i Svenska kyrkan köper nya möbler för omkring 70 miljoner kronor varje år. Inköp som har ett stort klimatavtryck och orsakar miljöproblem i andra delar av världen. Men sedan drygt ett år tillbaka finns en ny digital plattform inom kyrkan som ger församlingar och pastorat bättre möjligheter till återbruk av möbler istället för att köpa nytt. Det har redan resulterat i flera projekt där slitna möbler fått nytt liv genom rekonditionering, en vinst för både klimat och ekonomi.