Malin Hammarström, Janne Sääf och Ragna Jennerhav på Kungstorget i Uddevalla.
Lyssna

Nyhet / Publicerad 3 april 2025 / Ändrad 9 april 2025

Tillsammans är grejen i Uddevalla

Passionsspelet och Saronhuset i Uddevalla. Två företeelser som inte varit möjliga utan samarbete. I år firas Ekumeniska året och särskilt ljus sätts på samverkan mellan kyrkor och kraften i att arbeta tillsammans: ”Ingen kan hjälpa alla. Men tillsammans kan vi åstadkomma mirakel”.

Vi tar det från början: år 325 samlas representanter från världens kristna kyrkor till ett möte – kyrkomötet i Nicea. Syftet är att uppnå konsensus kring viktiga frågor. Mötet blir också starten på en rörelse som pågår än idag: den ekumeniska rörelsen, där ekumenik betyder strävan efter enhet och samarbete mellan olika kyrkor. 

Men hur omvandlar vi goda tankar om samarbete till att faktiskt göra något tillsammans? Att gå från snack till verkstad kan vara en utmaning i alla samarbeten, och ibland stannar allt vid en fin ambition. I Uddevalla har kyrkornas samlade krafter gett verkligt resultat, kanske tydligast genom Passionsspelet och Saronhuset. Två projekt som ingen av de inblandade hade mäktat med att genomföra på egen hand. Janne Sääf är pastor i Fristaden, en av Uddevallas frikyrkoförsamlingar. Han tar Passionsspelet som exempel på hur det finns en tydlig strategi för att inte samarbetet ska stanna vid bara samtal: 
– Det finns två ben i grundvisionen för Passionsspelet: Att visa på påskens budskap på offentlig plats och att visa på gemenskapen mellan kyrkorna och få något gemensamt att jobba med tillsammans och inte bara prata om ekumenik.

Janne menar att grunden för det lyckade samarbetet till stor del ligger i den gemenskap som finns bland präster och pastorer i Uddevalla. Malin Hammarström, kyrkoherde i Svenska kyrkan Uddevalla pastorat, är inne på samma spår:
– Det handlar mycket om personligt engagemang och relationer. Samarbete är inte något som bara uppstår, vi måste vilja samarbeta också. Och när vi gör det så kommer resultaten, säger Malin.

Förhoppningen är att det ska ge ringar på vattnet, så att fler vill engagera sig på olika sätt. Janne som är med i Passionsspelets projektgrupp märker när intresset ökar: 
– I år är det många som har velat vara med i spelet. Det blir den största ensemblen på länge, väldigt roligt! 

Saronhuset, som i år firar 20 år, är kyrkornas gemensamma diakonala centrum i Uddevalla. Verksamhetens mål är att möta och hjälpa människor i utsatta livssituationer, både genom akuta åtgärder och genom långsiktiga lösningar. Några exempel på det är lunchservering, akutboende och projektet Matkassen. Här syns tydligt vilket resultat kyrkornas samarbete har gett. 
– Det ekumeniska samarbetet är grunden för hela Saronhuset, säger Ragna Jennerhav, Saronhusets verksamhetschef. Hon fortsätter:
– På Saronhuset får vi praktisera Jesus ledarskap att se till den svage, den utstötte, den hemlöse och fattige. När vi står tillsammans som församlingar och hjälper de svaga i samhället så blir det också ett vittnesbörd om Jesu kärlek till denna världen. Saronhuset är ett mycket vackert exempel på det ekumeniska samarbetet i Uddevalla kommun.

Alla som någon gång varit delaktig i samarbeten vet att det inte alltid är enkelt. Då och då uppstår skav eller hinder som behöver övervinnas. Janne Sääf lyfter det faktum att församlingarna tänker olika i vissa frågor och har olika vanor och traditioner. Samtidigt är det berikande att ta del av andra perspektiv.
– Det är alltid spännande att förstå andra kristna och hur de tänker. Det upplever jag har fördjupat min tro, säger Janne. 
Ragna Jennerhav förklarar att det också handlar om att ha rätt förhållningssätt: 
– Vi som församlingar väljer att se mer på det som förenar, än det som skiljer oss åt, det är en av hemligheterna med att få upptäcka Guds kärlek. 
– Därför blir frågan kring att arbeta tillsammans en av de viktigaste för församlingarna i Uddevalla kommun. Ingen kan hjälpa alla. Men tillsammans kan vi åstadkomma mirakel, när vi krokar arm. När vi gör det så tror jag att vi får se mer av Guds verk i Uddevalla.

Passionsspelet arrangeras av Församlingen Fristaden, Församlingen Kingdom, Pingstkyrkan i Uddevalla, Svenska kyrkan Herrestads församling, Svenska kyrkan Uddevalla pastorat och Södertullskyrkan.

Samarbete är inte något som bara uppstår, vi måste vilja samarbeta också.

Malin Hammarström

Passionsspelet

En dramatisering av Jesus sista vecka fram till uppståndelsen. Följ med i påskens berättelse på nära håll: från djupaste mörker och död, till ljus och liv. Upplev musiken, dramat och folkfesten! 18 apr 2025 kl. 15.00 och 19 apr 2025 kl. 13.00, Kungstorget i Uddevalla