Lyssna

Tala konst – tala liv

En samtalsserie där vi med olika konstverk som utgångspunkt letar skuggor, silhuetter och ljusets skiftningar, i bilder och i våra liv. Ingår i programmet ”Med ljuset i ryggen”. Måndagar kl. 18:30-20.00 31 mar, 7 och 14 apr 2025, Ceremonilokal Sigelhult.

Konst och kultur är ett sätt att tolka livet och kan hjälpa oss att förstå mer om oss själva och omvärlden. Med hjälp av en enkel samtalsmodell pratar vi i en mindre grupp om utvalda konstverk och undersöker vad de ger oss för tankar, just den dagen.

Inga förkunskaper krävs! Vi utgår från gruppens associationer och du väljer själv om och vad du vill dela. Det finns inga rätt eller fel, att tolka konst handlar om din egen upplevelse.

Anmälan: anna.ahnstedt@svenskakyrkan.se

Kostnadsfritt
Enkelt fika ingår

Måndagar kl. 18:30-20.00 31 mars, 7 april och 14 april 2025, Ceremonilokal Sigelhult.
Anmäl dig senast den 24 mars 2025 till kontaktperson nedan. 

Tala konst – tala liv är en del av programserien Med ljuset i ryggen

Program:

Måndag 31/3 kl 18.30-20.00 Ceremonilokal Sigelhult

Att sticka ett mörker
Konstnären Eleonore Stenqvist Wesén har i sin senaste separatutställning utforskat mörker och hur det kan gestaltas fysiskt. Resultatet blev bland annat ett textilt verk där stickningen använts som en metod att undersöka handens förmåga att möta livets motgångar.

Vi samtalar tillsammans med konstnären, ta gärna med ett eget handarbete!

Se mer av Stenqvist Wesén: Vernissage för utställningen ”Ur djupen ropar jag” påskdagen 20/4.

Måndag 7/4 kl 18.30-20.00 Ceremonilokal Sigelhult

Konstnären och konstpedagogen Birgitta Åhlund delar med sig av sina tankar och verk.

Bilden i rummet - från mörker till ljus
Vad innebär det att leva med förmågan att skapa bilder? För mig har en punkt i livet, på grund av yttre omständigheter, återigen blivit aktualiserad. När jag gick ut Gerlesborgsskolan 1997 gjorde jag en examensföreställning som jag kallade för ”Sprungen ur Paradis”. Jag skrev också en uppsats i Konstvetenskap som beskrev det arbetet. Nu vill jag återvända – för jag tror att det där mörkrumsarbetet fortfarande pågår och handlar om konsten att vara en levande människa och att vara sann mot sig själv. En utmaning som jag tror att jag också delar med andra – kanske också med dig?

Måndag 14/4 kl 18.30-20.00 Ceremonilokal Sigelhult

Självständig i flocken
Koreografen och dansaren Maria Ulrikssons metoder bygger på att skapa närvaro och samspel.  Att försöka känna på och få tag i det som förenar - och utmanar- oss i rummet är en motor i hennes konstnärliga arbete. Det mellanmänskliga. Hon vill att publiken ska få möta dansen, men också sig själva. 

Vi tittar på dansfilmen Flockflykt. Om att hålla någons rygg. Våga ta steget själv. Få lov att tillhöra något större. Människan är ett flockdjur med stort behov av att vara självständig. Hur samexisterar de motsättningarna i våra liv? 

Flockflykt tar avstamp i starflocken och naturfenomenet ”Sort sol”, där hundratusentals individer samlas före solnedgången och rör sig som en enda kropp över himlen. 

Dansarna är fotbollspelare i Östersunds FK som spelar i Superettan. Projektet genomfördes i samarbete med Estrad Norr.

Vill du veta mer? Kontakta mig gärna!

Anna Ahnstedt

Anna Ahnstedt

Kultur- och musikpedagog