2024. Ett, på många sätt tungt år med krig i närområdet som fortsätter. Matpriser som stiger och en kriminalitet bland riktigt unga som etablerat sig även här i Umeå.
Mitt i allt detta står vi som kyrka och pekar på en väg där ljuset övervinner mörkret och att hoppets låga fortfarande brinner. Höga ansökningstal till konfirmation. Rekordhöga inträdessiffror och nästan hälften av alla inträden i Umeå utgjordes av 15 åringar. Det finns mycket att vara glad över och all anledning att fortsätta framåt.
Några av texterna på årsberättelsens webbsidor är hämtade ur tidningen Spira, 2024.

Årsberättelse 2024
Ett år utan större dramatik – men med viktiga framtidsfrågor!
Lena Fagéus, kyrkoherde
Under mina år som kyrkoherde i Umeå har varje år präglats av dramatik i någon form – besparingar, pandemi, krigsberedskap och cyberattack. Därför är det med lättnad jag konstaterar att 2024 var ett år utan större dramatik. Samtidigt ser jag tillbaka med förundran på allt vi har klarat av. I början av året påverkades vi fortfarande av cyberattacken, men det blev framför allt ett år med intensiv framtidsspaning och beredskap för förändringar.
Både förtroendevalda och medarbetare i Umeå drivs av en stark vilja att som kyrka möta samhällets behov. Vi ser att utsattheten ökar, fler barn och unga dras in i kriminalitet och att antalet fängelseplatser byggs ut kraftigt. Som svar på detta har pastoratet satsat på diakonin bland annat genom en särskild satsning på unga i risk, mer tid för diakoner och präster i häkte och på anstalten och ökat bidrag till Umeå stadsmission. Den nya själavårdsmottagningen har förenklat kontaktvägen för att få samtal.
Svenska kyrkans pris för lärande och undervisning gick 2024 till Teo talks, som nu har ett 70-tal föreläsningar tillgängliga online. Nästan 200 personer deltog på plats i Umeå i september, och forumet blir alltmer känt i hela landet.
I september samlades präster och diakoner i Luleå. Biskopen beskrev tre viktiga riktningar för stiftets arbete, som också varit vägledande för oss i Umeå:
Stärka församlingarna – skapa förutsättningar för ett levande församlingsliv.
Avlasta församlingarna – ta över uppgifter som kan skötas på stiftsnivå.
Öka samverkan – bygga starka relationer för framtiden.
I linje med detta har den administrativa enheten i Umeå, på stiftets uppdrag, börjat avlasta kyrkoherdar och medarbetare inom områden som kyrkobokföring, dataskydd (GDPR), arkivering och systemhantering (Public 360).
Kyrkoherdar och förtroendevalda har också diskuterat samverkan inom stiftet. Det blev uppenbart att resurserna skiljer sig åt mellan olika delar av stiftet. Det blev också tydligt att det finns en uppfattning om att församlingar riskerar att försvinna när de går samman i pastorat. Den grundläggande idén med pastorat, att de ska göra det möjligt för församlingar att finnas kvar, var inte tillräckligt klar för många.
I september samlades alla förtroendevalda, kyrkoherdar och församlingsledare för en framtidsdag med föreläsningar och samtal. Biskopen uppmuntrade oss att arrangera en liknande dag för hela kontraktet, för att fortsätta fördjupa diskussionerna om framtiden och vårt uppdrag som kyrka.
/Lena Fagéus, kyrkoherde
Under tiden fortsätter vi att samarbeta och stötta varandra på olika sätt.
Levi Bergström, kyrkorådets ordförande
Jag vill särskilt lyfta fram tre stora frågor som varit i fokus under året.
Framtida organisation
Hur ska församlingarna och pastoraten i Luleå stift organiseras framöver? För att diskutera detta samlades alla förtroendevalda, kyrkoherdar och församlingsherdar/-ledare till en framtidsdag i september. Under dagen hölls föreläsningar och samtal om framtiden och vårt uppdrag som kyrka. Sven Thidevall, biskop emeritus och docent i kyrkohistoria, föreläste om folkkyrka i förvandling. Anders Granberg, Luleå stifts ekonomichef, gav en överblick av den ekonomiska situationen. Mantrat ”Det ser så olika ut” från utredningen Närhet och samverkan gäller i högsta grad vårt stift.
I slutet av 2024 tog stiftsstyrelsen ett inriktningsbeslut att dagens kontrakt bör bli pastorat. När och hur det genomförs är ännu inte klart. Under tiden fortsätter vi att samarbeta och stötta varandra på olika sätt. För övrigt kan konstateras att bristen på präster i hela landet även märks i Svenska kyrkan i Umeå.
Uppdatering av samarbetskyrkoavtalet
En annan viktig fråga har varit att uppdatera samarbetskyrkoavtalet. De nuvarande avtalen mellan Svenska kyrkan i Umeå, EFS Västerbotten, respektive EFS-förening och församlingsråd skrevs 2014. En arbetsgrupp tar nu fram förslag på nya avtal där ansvar och befogenheter blir tydligare.
Tavelsjö lägergård och framtida utveckling
Utvecklingen av Tavelsjö lägergård fortsätter. Under året har utemiljön förbättrats, och det finns planer för vissa utbyggnader men också förändringar av huvudbyggnaden. Svenska kyrkan i Umeå använder också Stiftelsen Norrbyskärs Ungdomsgård för konfirmationsläger. Där för vi diskussioner om hur samarbetet kan utvecklas.
Under året har en ny församlingsherde börjat i Umeå landsförsamling och Tavelsjö församling. Dessa två församlingar var tidigare ett pastorat – historien upprepar sig. Vi har också påbörjat rekryteringen av en ny kyrkoherde.
/Levi Bergström, kyrkorådets ordförande
Utvalda nyckeltal i korthet
Parenteserna avser 2023 års siffror.
Församlingens grundläggande uppgift är att fira gudstjänst, bedriva undervisning samt utöva diakoni och mission. Syftet är att människor ska komma till tro på Kristus och leva i tro, en kristen gemenskap skapas och fördjupas, Guds rike utbredas och skapelsen återupprättas.
Kyrkoordningen 2 avd. inledningstext
De fyra områdena
Verksamheter i Svenska kyrkan i Umeå ska prioriteras och utvärderas utifrån hur väl de bidrar till att kyrkoordningens syftesparagraf uppfylls. De fyra delarna i den grundläggande uppgiften går in i varandra. Vi har valt att beskriva det pastorala programmets inriktning för prioriteringar och tyngdpunkter i församlingarnas verksamhet med utgångspunkt i orden kärlek, hopp och tro.
De gemensamma intentionerna i arbetet sammanfattas här i det pastorala programmets fyra delar, klicka på rubrikerna nedan för att läsa mer.
Gå ut
Kyrkan i Umeå vill vara en del av pingstdagens iver att berätta om att Gud är nära varje människa.
Svindel och motstånd
Uppdraget innebär såväl förundran över Guds helighet och människans storhet, som att vara en motståndsrörelse i en värld där människovärdet rubbas.
Hållbar sårbarhet
Vi ser på sårbarheten med omsorg och uthållighet både hos andra och hos oss själva.
Ursprung och framtid
Det ska märkas att vi är en kyrka i Sápmi. Vi vill också möjliggöra för våra finsk-, meänkieli-, romani- och teckenspråkiga grupper att vara kyrka på sitt eget språk.
Samverkan
Umeå pastorat och Luleå stift har under de senaste åren samarbetat i syfte att utveckla nya samverkansformer inom stiftet.
Kyrkogård
Ny skulptur, planer på nytt krematorium och investeringar för att spara energi. Det är några av händelserna 2024.
Fastighet
Invigning av Drängbostället vid Backens prästgård, ny altan på Tavelsjö lägergård och projekteringstart för ommålning av Umeå stads kyrka. Det är några av 2024 års fastighetsprojekt.