Lyssna

Askgravlund

En askgravlund är en plats där flera gravsätts inom samma område, och där namnskyltar sätts upp för de gravsatta. Anhöriga får närvara vid gravsättningen, men har inget skötselansvar.

En askgravlund är en gemensam plats för gravsättning. Anhöriga får vara med vid gravsättningen om de vill. Efter gravsättningen sätts en namnskylt upp i 25 år. Kostnaden för namnskylt betalas av dödsboet eller någon anhörig. I askgravlundarna gravsätts endast textilurnor.

Askgravlundens växter, träd, bänkar och ljushållare sköts om av kyrkogårdsförvaltningen. De som besöker askgravlundarna kan sätta snittblommor och gravljus i plast på gemensamma platser, men får inte sätta dit egna krukor eller planteringar. I askgravlundarna får man inte ställa glasljus eller batteriljus.

I Umeå finns askgravlundar på Backens kyrkogård, Norra kyrkogården, Röbäcks kyrkogård och Tavelsjö gamla kyrkogård. De är utformade på olika sätt och har olika stil och karaktär. Klicka på namnet på en kyrkogård för att se bilder från de olika lundarna. 

Askgravlundar

Backens kyrkogård

Foto: Lina Eriksson

På Backens kyrkogård ligger askgravlunden runt en asymmetrisk damm. Besökare kan sätta blommor runt de små upphöjda dammarna och gravljus i ljushållarna av glas. Namnskyltarna fästs på stora stentavlor. Hösten 2023 invigdes en andra del för att rymma fler gravsatta. 

Norra kyrkogården

Norra kyrkogårdens askgravlund. På pelarna av cortenstål monteras namnskyltar med namnen på de gravsatta.

Foto: Lina Eriksson

Askgravlunden ligger mellan kapellen och dammen. Det finns gemensamma smyckningsplatser där besökare kan sätta snittblommor och gravljus. 

Norra kyrkogårdens askgravlund

Norra kyrkogårdens askgravlund, den äldsta delen där namnskyltar monterades på rundlar av cortenstål.

Foto: Susanne Jonsson

Röbäcks kyrkogård

Foto: Lina Eriksson

Askgravlunden ligger en bit upp på kyrkogården, till höger om kapellet, inbäddad bland tallarna. Lunden består av stenpelare i grupper om tre där namnskyltar med de gravsattas namn monteras. Stenpelarna ramas in av ringar i cortenstål där besökare kan sätta snittblommor och gravljus.

Smyckningsplats i Röbäcks askgravlund.

Foto: Lina Eriksson

Tavelsjö gamla kyrkogård

Askgravlunden på Tavelsjö gamla kyrkogård är omgärdad av en häck.

Foto: Lina Eriksson

I sluttningen ner mot Tavelsjön ligger den gamla kyrkogården där många av gravarna är kulturhistoriskt värdefulla. I askgravlunden används därför återbrukade gravstenar i tidstypisk stil. På sidorna finns hållare för gravljus och snittblommor.  

Askgravlunden på Tavelsjö gamla kyrkogård. På de återbrukade gravstenarna fästs namnskyltarna för de gravsatta.

Foto: Lina Eriksson

Gravsättning, gravar och gravrätt

Här kan du läsa om vilka gravtyper - gravskick - som finns på Umeås kyrkogårdar och vad de olika gravskicken innebär.

Krematoriet i Umeå

Krematoriet i Umeå ligger på Norra kyrkogården på Sandbacka. Här kremeras ca 1150 kistor per år. Trenden är att kremationerna ökar.