I Umeå pastorat finns dubbla styrelsenivåer med ett kyrkoråd och sex församlingsråd vilket bygger på samhörighet och samspel i en gemensam organisation. Kyrkorådet är styrelse för hela pastoratet, vilket utgörs av sex församlingar i samverkan, och har gemensamt med kyrkoherden ansvar för att församlingens grundläggande uppgift blir utförd samt för gemensamma församlingsverksamheter, begravningsverksamheten, fastighetsförvaltning och stödfunktioner. Kyrkorådet har arbetsgivaransvar för alla anställda. Församlingsrådet är styrelse i en församling och tar
gemensamt med kyrkoherden – som till församlingarnas ledare delegerar - ansvar för den grundläggande uppgiftens genomförande genom gudstjänst, diakoni, undervisning och mission.
Församlingsrådet arbetar nära församlingsbor, gudstjänstdeltagare och verksamhetsaktiva och har till
uppgift att föra en kontinuerlig dialog med anställda medarbetare om församlingslivets utveckling. En uppgift är också att ge församlingsengagerade tillfällen och möjligheter att ge synpunkter på församlingens verksamheter och arbete. Likaså har församlingsrådet uppgiften att uppmuntra och skapa plats för ideellas engagemang och ansvarstagande.
Alla stödfunktioner för kommunikation, personal, administration, ekonomi och fastighet är samordnade i ett pastoratskansli gemensamt för alla församlingar och till stöd för den gemensamma organisationen.
Begravningsverksamheten är en uppgift som utgår från det av staten delegerade huvudmannaskapet till Svenska kyrkan och konstitueras genom lagreglering.
Domkapitlets reglering av befattningar och gudstjänster
Inrättade prästtjänster är i grunden anställningar inom hela pastoratet. Utöver kyrkoherde finns en grundbemanning för huvudsaklig tjänstgöring i varje församling:
• Tavelsjö 100 %
• Teg 400 %
• Umeå landsförsamling 400 %
• Umeå Maria 200 %
• Umeå stadsförsamling 800 %, varav 50 % teckenspråkig verksamhet
• Ålidhem 750 %, varav 200 % Kyrkan på campus och 50 % finskspråkig verksamhet
• Sjukhuskyrkan 200 %
I pastoratet är behörighetsnivån för minst en kyrkomusikertjänst motsvarande organistutbildning (kyrkomusikerexamen på B-nivå) i Tegs, Umeå lands, Umeå Maria, Umeå stads och Ålidhems församlingar. För övriga kyrkomusikertjänster är behörighetsnivå motsvarande kantorsutbildning (kyrkomusikerexamen på C-nivå).
I pastoratet firas huvudgudstjänst varje vecka i varje församling med undantag för särskilt sammanlysta gudstjänsttillfällen för alla församlingar, vilket sker vid högst fem söneller helgdagar under året. Därutöver kan två eller flera församlingar sammanlysa gudstjänst vid enstaka tillfällen. I varje församling ska högmässa/ mässa firas som huvudgudstjänst minst två gånger varje månad.
Sammanlysning av gudstjänster i Umeå pastorat sker ytterst sällan. En av sommarsöndagarna sammanlyses till ekumenisk gudstjänst som en del i det ekumeniska arbetet. I övrigt sammanlyses gudstjänsten vid enstaka tillfällen av praktiska skäl.
Konfirmandarbete
Umeå pastorat har en gemensam handlingsplan för konfirmandarbetet. I handlingsplanen framgår hur Svenska kyrkans riktlinjer för konfirmandarbete följs.
Handlingsplan för arbete med barn och unga
Umeå pastorat kommer under 2023 att utarbeta en handlingsplan för arbete med barn och unga samt unga vuxna. Den kommer att innefatta både en revidering av handlingsplanen för konfirmandarbetet
och en tydlig riktning för verksamheter som vänder sig till barn och unga och deras familjer.
Utvärdering
Med utgångspunkt i församlingsinstruktionen upprättar kyrkorådet, respektive församlingsråd och gemensamt bedrivna verksamheter en årlig plan för verksamhet och ekonomi. Församlingsinstruktionen utvärderas årligen indirekt genom verksamhetsuppföljning, där betoningen ligger på lärande i stället för mätning och kontroll. Uppföljning sker på alla nivåer i organisationen i samverkan mellan förtroendevalda och anställda. Kyrkorådet ska minst vart fjärde år pröva om det ska ske en ändring av församlingsinstruktionen