Lyssna

Frågor om gravsättning och gravrätt

Här hittar du vanliga frågor och svar om gravsättning och gravrätt på kyrkogårdarna i Umeå och Tavelsjö. Hittar du inte svaret på din fråga kan du kontakta kyrkogårdsexpeditionen, se kontaktuppgifter längst ned på sidan.

Kostar det något att vara gravrättsinnehavare?

Det kostar ingenting att bli gravrättsinnehavare, men det kan tillkomma kostnader när du är gravrättsinnehavare.

  • När gravrätten går ut kan man förlänga den 15 år i taget mot en avgift. 
  • Om man inte vill eller kan sköta graven själv kan man köpa gravskötsel.
  • Om gravstenens förankring i marken behöver åtgärdas bekostas detta av gravrättsinnehavaren.

Jag är gravrättsinnehavare, måste jag meddela er när jag flyttar?

Om du flyttar inom Sverige får vi din adress automatiskt om du anmäler flytten till Skatteverket. Om du flyttar utomlands måste du meddela oss din aktuella adress eftersom det inte uppdateras i registren.

Hur länge gäller gravrätten?

Gravrätten gäller i 25 år från den senaste gravsättningen. När gravrätten går ut kan den förlängas med 15 år i taget mot en avgift. En förutsättning för att få förnya gravrätten är att gravplatsen är vårdad. Det kan finnas äldre gravar med annan upplåtelsetid. Kontakta kyrkogårdsexpeditionen om du har frågor om gravrättstid för en specifik gravplats.

Hur gör jag om jag vill återlämna en gravplats?

Gravrättsinnehavaren kan när som helst lämna tillbaka gravrätten. Kontakta kyrkogårdsexpeditionen så får du en blankett hemskickad.

När en gravrätt återlämnas tas befintlig gravsten bort av kyrkogårdsförvaltningen efter en tid, om inte gravrättsinnehavaren valt att ta hand om den själv eller stenen bedöms vara kulturhistoriskt värdefull.

När det har gått 25 år sedan den senaste gravsättningen kan graven upplåtas igen till en ny innehavare. Vid nya gravsättningar tar man hänsyn till var tidigare gravsättningar är gjorda så att nya gravsättningar inte görs på samma djup och plats. Den eller de som är gravsatta i graven kommer inte att flyttas.

Vilka olika gravskick finns i Umeå och Tavelsjö?

Här finns kistgravplatser, urngravplatser, minneslund och askgravlund

Läs mer om olika gravskick och vilka som finns på de olika kyrkogårdarna.

Det går också att ansöka hos Länsstyrelsen om att få sprida askan från en avliden i naturen. Läs mer på Länsstyrelsen i Västerbottens sida om att sprida aska.

Får jag välja var en anhörig ska gravsättas?

Ja, i mån av plats på den aktuella kyrkogården. Det är dock i första hand den avlidnes önskemål om begravningsplats som ska tillgodoses enligt begravningslagen, inte de anhörigas önskemål.

När det gäller allmänna kyrkogårdar kan gravsättning ske i hela Sverige under förutsättning att det finns plats. Du kan vända dig till kyrkogårdsförvaltningen vid den kyrkogård du önskar för att höra vilka möjligheter som finns.

 

Kan jag boka en gravplats i förväg?

Nej. Det är inte möjligt att förboka en gravplats. Upplåtelse av gravrätt sker först när gravsättningen görs. Du kan däremot meddela dina närstående att du vill gravsättas inom ett visst kvarter eller område på en kyrkogård, så kan de framföra det önskemålet när de ska välja gravplats.

Kan man flytta en gravsatt person till en annan plats?

Nej, normalt sett inte. En ansökan om flytt måste lämnas in till kyrkogårdsförvaltningen, och särskilda skäl krävs för att en flytt ska beviljas. Kyrkogårdschefen, med stöd av kyrkogårdsutskottet, tar beslut i varje enskilt fall.  

Får aska efter en avliden förvaras hemma?

Nej, det är förbjudet enligt lagen. I väntan på gravsättning ska askan förvaras hos det krematorium där den avlidne kremerats eller hos den kyrkogårdsförvaltning där gravsättningen ska ske. Enligt lag måste gravsättningen göras inom ett år från kremationen.

Hur hittar jag information om var personer är gravsatta?

På sidan svenskagravar.se kan du söka på namn på gravsattas. När du hittat rätt person får du fram information om graven. Om graven inte är återlämnad kan du även se en karta över kyrkogården och exakt var graven finns.

Om du söker på ett vanligt namn och får väldigt många träffar kan du välja ett visst pastorat eller en viss församling för att begränsa träffarna.

Hittar du inte den du söker kan du vända dig till kyrkogårdsexpeditionen, se kontaktuppgifter längst ned, så försöker vi hjälpa dig vidare.

Får jag veta var i askgravlunden askan från en anhörig är gravsatt?

Vid gravsättning i askgravlund får anhöriga närvara om de vill, och då ser de var gravsättningen görs. Snittblommor och ljus kan sättas upp på en gemensam plats, men inga egna krukor eller planteringar får sättas dit.

Får jag veta var i minneslunden askan från en anhörig är gravsatt?

Nej. Minneslunden är ett helt anonymt gravskick där anhöriga inte vet exakt var gravsättningen har skett. Den anhörige får ett minnesblad hemskickat när gravsättning har ägt rum. Snittblommor och ljus kan lämnas på en gemensam plats, men inga egna krukor eller planteringar får ställas dit.

Gravsättning, gravar och gravrätt

Här kan du läsa om vilka gravtyper - gravskick - som finns på Umeås kyrkogårdar och vad de olika gravskicken innebär.

Gravstenar

Vad är viktigt att tänka på när man ska välja gravsten? Vilka regler gäller för gravstenar på de olika kyrkogårdarna? Hur gör jag för att sätta upp en ny sten? Varför är vissa gravstenar nedlagda? Här finns svar på dessa frågor.

Våra kyrkogårdar

Här finns vägbeskrivning och fakta om kyrkogårdarna i Umeå och Tavelsjö: Norra kyrkogården på Sandbacka, Västra kyrkogården Väst på stan, Backens kyrkogård, Röbäcks kyrkogård, Tavelsjö gamla samt Tavelsjö nya kyrkogård.

Frågor om gravskötsel och betalning

Vilken skötsel kan jag beställa? Måste jag beställa skötsel? När planteras sommarblommor? Vilka betalningsalternativ finns? Här hittar du vanliga frågor och svar om gravskötsel på kyrkogårdarna i Umeå och Tavelsjö.