Lyssna

Frågor om gravskötsel och betalning

Här hittar du vanliga frågor och svar om gravskötsel på kyrkogårdarna i Umeå och Tavelsjö. Hittar du inte svaret på din fråga kan du kontakta kyrkogårdsexpeditionen, se kontaktuppgifter längst ned på sidan.

Måste jag beställa gravskötsel?

Nej, du kan sköta graven själv. Den innebär att rensa ogräs i planteringsytan, sköta om eventuella blommor, fylla på planteringsjord vid behov, trimma gräset runt gravsten och närmast planteringsyta.

Om graven inte har någon planteringsyta behöver ändå gräset runt gravstenen trimmas. Om graven har grus behöver ogräs rensas på grusytan och grus fyllas på vid behov. 

Vilka skötseltjänster kan jag köpa?

Läs mer på vår sida om gravskötsel, där finns alla skötslar uppräknade.

Vilka betalningssätt finns när jag beställer skötsel?

Du kan välja mellan två betalningssätt: faktura eller avräkningsavtal.

Faktura

Du får en faktura på dina beställda tjänster varje år tills du säger upp beställningen. Fakturan skickas i början av året. Vi har ingen faktureringsavgift. Det går inte säga upp skötseln genom att låta bli att betala fakturan, vi behöver få veta att du vill avsluta, annars kommer du att få betalningspåminnelser.

Avräkningsavtal

Ett avräkningsavtal innebär att man sätter in ett större belopp som ska täcka kostnaden för gravskötsel under flera år framåt. Vi kan inte garantera ett visst antal år, eftersom kostnaderna går upp årligen. Det vanligaste är att ett avräkningsavtal tecknas med ett dödsbo, men det går också teckna med en gravrättsinnehavare. 

Maxbeloppet som får finnas på ett avräkningskonto är 20 000 kr, men det beror också på hur lång gravrättstid som är kvar. Målet är att summan inte ska vara högre än att den motsvarar det antal år som är kvar på gravrätten. 

Ett avräkningsavtal fungerar så att varje år avräknas den aktuella kostnaden för beställningen från kontot. När beloppet på kontot inte längre täcker kommande års skötselbeställning får gravrättsinnehavaren ett meddelande om detta. Kontakta kyrkogårdsexpeditionen för mer information om hur du tecknar ett avräkningsavtal, se kontaktuppgifter nedan.

Hur ändrar jag min skötselbeställning?

Du ändrar din skötselbeställning genom att kontakta kyrkogårdsexpeditionen och berätta vad du vill ändra. Du kan inte ändra beställningen genom att betala in ett annat belopp än det som står på fakturan. Kontaktuppgifter finns längst ned på sidan.

När sätts vattnet igång på kyrkogårdarna?

Vattnet slås på när tjälen gått ur marken och bevattningssystemet inte riskerar att frysa sönder på grund av minusgrader nattetid. Datum kan därför variera från år till år. Plantera inga vårblommor innan vattnet slagits igång, för då får de inget vatten. 

Får jag plantera en buske eller ett träd på graven?

Nej, det får du inte göra. Den som är gravrättsinnehavare får plantera nästan vad som helst, med några undantag. Man får inte plantera träd och buskar då de kan bli väldigt stora och få grova rötter. Rötterna gör att det blir svårt att gräva nästa gång man ska gravsätta i graven, eller i gravarna bredvid. Rötter kan också få gravstenar att börja luta. Även små buskar, som små granar och tujor, hör till träd och buskar. De överlever vintern och kan fortsätta växa år efter år. 

Du får inte heller plantera växter som sprider sig utanför planteringsytan eller invasiva växter.

När gör ni vårstädning och höststädning på skötselgravar?

Vårstädningen börjar cirka 2 maj. Om du har beställt skötsel önskar vi att du tar bort gravlyktor och andra föremål från graven innan dess, så att vi kan bearbeta jorden och förbereda för plantering. Om det står kvar en gravlykta på graven plockar personalen inte bort lyktan utan den står kvar på gravplatsen. Målet är att vårstädningen på alla gravar är klar innan mors dag.

Höststädningen börjar cirka 1 september. Då tar vi bort sommarblommorna och förbereder för plantering av höstväxter, på de gravar som beställt skötsel. Om du beställt skötsel och vill plantera egna höstväxter vill vi gärna att du väntar till den 1 oktober med detta, för då räknar vi med att vara färdiga med höststädningen. 

Om du vill beställa en vinterkrans eller plantering av ljung går det bra till och med veckan före allhelgonaveckan. Läs mer här om vilka höstdekorationer du kan beställa.

 

Vad får jag för vår- och höststädning om jag köper perennpaket?

På hösten får de flesta perenner enbart vissna ned över planteringen för att skydda rötterna under vintern. Vissa perenner klipps ned, det beror på vilken perenn och hur den mår. Stora perenner delas vid behov.

På våren städar vi bort eventuella höstdekorationer och utbrunna gravljus. Fjolårets vissna växtmaterial klipps bort, om det inte gjordes på hösten.

Under säsongen kantskär vi, fyller på jord och gödslar behov.

Datum för vår- och höststädning

Vårstädningen börjar cirka 2 maj. Vi önskar att du tar bort gravlyktor innan dess. Om det står kvar en gravlykta på graven plockar personalen inte bort lyktan utan den står kvar på gravplatsen. Målet är att vårstädningen på alla gravar är klar innan mors dag. Om du beställt perennpaket kan du inte plantera vårblommor på graven, utan då ska perennerna sitta på planteringsytan året runt. 

Höststädningen börjar cirka 1 september. Om du beställt perennpaket kan du inte plantera några höstväxter på graven, däremot kan du lägga ut krans och ställa ut en gravlykta. Om du vill beställa en vinterkrans går det bra till och med veckan före allhelgonaveckan. 

När planteras sommarblommor på gravarna?

Omkring 10 juni börjar vi med utplantering av sommarblommor på de gravar där innehavaren har beställt detta. Målet är att alla kvarter på alla kyrkogårdar ska vara färdiga innan midsommar.

Hur många blommor ingår i ett sommarblomspaket?

Sommmarblomspaketet finns i två storlekar.

Sommarblomspaket innehåller 2-3 större och 3-5 mindre växter. Antalet växter som planteras på en specifik grav beror på vad växterna kostar i inköpspris och deras storlek, men det sammanlagda värdet är detsamma. Detta paket passar på de flesta gravplatser. 

Sommarblomspaket för stor planteringsyta innehåller 4-5 större och 5-7 mindre växter. Antalet växter som planteras på en specifik grav beror på vad växterna kostar i inköpspris och deras storlek, men det sammanlagda värdet är detsamma. Detta paket passar på gravplatser med en stor planteringsyta. 

Vem ansvarar för skötseln på kyrkogården?

Ansvaret för skötseln är delat. Kyrkogårdsförvaltningen ansvarar för de allmänna ytorna, och gravrättsinnehavarna ansvarar för de enskilda gravplatserna. Detta beror på att begravningsavgiften endast får bekosta skötsel av gemensamma ytor. Det innebär att gravrättsinnehavaren är ansvarig för eventuell gravsten, planteringsyta och gräset närmast dessa.

Ingår riktning av gravsten i skötseln?

Nej. Riktning av gravsten ingår inte. Om gravstenen lutar så pass mycket att den riskerar att falla läggs den ned av säkerhetsskäl, och vi kontaktar gravrättsinnehavaren.

Prislista för gravskötsel i Umeå pastorat

Prislista för gravskötsel på kyrkogårdarna i Umeå och Tavelsjö. Här står vad tjänsterna innehåller, vad de kostar och sista beställningsdag.

Gravskötsel

Vill du ha hjälp med att sköta om graven och plantera blommor? Här kan du läsa om vilka tjänster som erbjuds på Umeås och Tavelsjös kyrkogårdar. Beställ via webben, telefon eller e-post.