Lyssna

Säkra gravstenar

Kyrkogårdsförvaltningen kontrollerar regelbundet att alla gravstenar är säkert monterade, för att de inte ska utgöra en risk för besökare eller personal. Här kan du läsa mer om arbetet med gravstenssäkerhet.

Foto: Lina Eriksson

Aktuella säkerhetskontroller

Under 2024 kontrollerades samtliga gravstenar på Tavelsjö kyrkogårdar. Hösten 2023 kontrollerades gravstenarna på Västra kyrkogården. De stenar som inte uppfyller kraven kommer att läggas ned i väntan på åtgärd. De berörda gravrättsinnehavarna får hem ett brev med mer information. Om du inte fått något brev trots att din sten är nedlagd får du gärna kontakta kyrkogårdsexpeditionen, se nedan.

Under 2023 har vi även kontrollerat återstående gravstenar på Norra kyrkogårdens kvarter 1, 3, 5 och 6.

Under 2022 kontrollerades gravstenar på kvarter 1, 3, 5 och 6 på Norra kyrkogården, och på kvarter 1, 2, 3, 5 och 7 på Backens kyrkogård.

Under 2021 kontrollerades gravstenar på kvarter 2 och 4 på Norra kyrkogården, och på kvarter 4 och 6 på Backens kyrkogård.

2020 kontrollerades gravstenar på Röbäcks kyrkogård.

Vanliga frågor om gravstenssäkerhet

Varför kontrolleras stenarna?

Kyrkogårdsförvaltningen kontrollerar att alla gravstenar är säkert monterade för att de inte ska utgöra en säkerhetsrisk för besökare och personal. Detta görs minst vart femte år på alla kyrkogårdar i Umeå. Vi följer Centrala gravvårdskommitténs riktlinjer för säkerhet, vilket bland annat innebär att stenarna måste klara ett trycktest, vara dubbade korrekt och inte luta för mycket.

Vad kan man göra för att en nedlagd sten ska komma upp igen?

Det är du som gravrättsinnehavare som har ansvar för gravstenens säkerhet och som beslutar vad som ska göras. Antingen kan innehavaren åtgärda stenen själv eller anlita en entreprenör som gör det.

Kan man ändra till en liggande häll istället för en stående sten?

Det beror på vilken del av kyrkogården stenen finns på, eftersom olika delar har olika regler för gravstenar. Här finns en blankett som gravrättsinnehavaren kan använda för att ansöka om att ändra från stående sten till liggande häll: Blanketter

Bra att veta:

  • En sten som ska göras om till liggande får vara max 60 cm hög, men alla ansökningar behandlas individuellt utifrån de regler som finns för respektive område på kyrkogården. 
  • När en sten monteras liggande kan planteringsytan framför stenen eventuellt försvinna, beroende på stenens storlek.
  • En liggande häll har ett större behov av rengöring än vad en stående sten har.

Kan man ta bort stenen men ha kvar gravrätten?

Gravrättsinnehavaren kan ansöka om att ta bort gravstenen men ändå ha kvar gravrätten. Här finns blanketten för detta: Blanketter

Alla ansökningar om borttagande behandlas individuellt utifrån de regler som finns för det området på den kyrkogården.