Hållbara människor är en föreläsningsserie som erbjuder tre föreläsningar i Församlingsgården, öst på stan i Umeå under våren. Hur formar vi miljöer och hur bygger vi relationer som gör att människan kan använda sin potential och förmåga i arbetsliv och samhälle, i relationen med sin partner, med sig själv och i familjen?
Höstens program
---INSTÄLLT---
Livets rytm och den mänskliga musiken – Ett vidgat perspektiv på musik och existentiell hälsa
Onsdag 25 september 18.30-20.00
Vad är det med musik som kan tända livsgnistan och ge livsmodet bärkraft?
I snabb takt utvecklas idag kunskap på vetenskaplig grund om möjliga samband mellan människors erfarenhet av musik och hur detta kan relateras till upplevelse av mening och livskraft. Musik påverkar vår kropp och våra sinnen. Vi berörs estetiskt, existentiellt, fysiologiskt, psykologiskt och socialt. Relationen mellan musik, människa och livsläge är musikterapins fokus. Musiken har då både ett egenvärde och kan underlätta tillfrisknande och läkning
Ingrid Hammarlund, senior musikterapeut, handledare, pedagog och skribent
tidigare lektor i musikterapi och prefekt vid Kungliga Musikhögskolan (KMH).
Kulturens läkande kraft
Onsdag 23 oktober 18.30-20.00
Musik och kultur i olika former kan bidra till ett ökat välmående. De visste redan de gamla grekerna. Idag bekräftas detta ständigt genom ny forskning. Förutom de psykosociala effekterna av kultur så bidrar det även till att stärka demokratin och till att kunna närma sig de stora existentiella frågorna. Där ord kan söndra
kan kultur, i form av till exempel musik och konst skapa gemenskap, öppna upp för nya perspektiv – och dialog.
Patrik Sandin är musiker och konstnärlig ledare för Ersta kulturscen vid Ersta diakoni. Här berättar han om musikens läkande kraft och hur Ersta diakoni som Sveriges största idéburna, icke-vinstsyftande vård- och omsorgsaktör har valt att satsa på en kulturscen som ska vara närvarande i all verksamhet inom organisationen.
Existentiell hälsa – hållbar hälsa för hela livet
Onsdag 20 november kl 18.30-20
När oron hotar att förlama och kriserna staplas på varandra behöver hoppet återerövras, för enskilda och i samhället. De stora frågorna: om livets mål och mening, hopp, inre frid och personlig tro, påverkar hur vi och vår omgivning mår. Internationellt har antalet vetenskapliga studier, som fastställer sambandet mellan hälsa, välbefinnande och existentiella aspekter ökat kraftigt under de senaste årtiondena.
Hur kan betydelsen av den existentiella hälsodimensionen uppmärksammas och stärkas i ett sekulärt land där dessa frågor hänskjuts till det privata. Utifrån sin forskning och erfarenhet introducerar Cecilia Melder begreppet existentiell folkhälsa och hur existentiell hälsa kan vara en resurs för välbefinnande på kort och lång sikt. Cecilia presenterar sitt arbete med att stärka existentiell hälsa, som inspirerats av åtta existentiella aspekter som ingår i WHO:s bedömning av hälsorelaterad livskvalité.
Cecilia Melder - Teol. Dr. i religionspsykologi med inriktning existentiell folkhälsa. Cecilia studerar den existentiella hälsodimensionens betydelse för självskattad hälsa och hur den existentiella dimensionen kan stärkas för att bli en resurs i hälsofrämjande arbete. Cecilia är präst i Svenska kyrkan sedan 1992.
Föreläsningsserien är ett samarbete mellan Svenska kyrkan i Umeå och S:t Lukas.