Backens kyrkogård är indelad i sju gravkvarter med olika karaktär. På området ligger även Backens kapell samt Backens kyrka med klockstapel. Kyrkan stod klar 1508 och är Umeås äldsta bevarade byggnad. Kyrkan och dess omgivningar har varit en samlingsplats för människor i Ume- och Vindelälvens dalgångar sedan åtminstone 1200-talet. De äldsta bevarade gravhällarna är dock från 1500-talets mitt. I dag finns här 4 700 gravplatser, en minneslund och en askgravlund.
Backens kyrkogård
Backens kyrkogård är Umeås äldsta kyrkogård. Här finns både äldre kvarter och nya områden, som tillsammans speglar Umeås historia och nutid.
Kyrkogårdens olika gravtyper - gravskick
Enskilda gravar med gravrätt
Kistgravar. I en kistgrav kan både kistor och urnor gravsättas. Vanligtvis ryms 1–6 kistor samt upp till 25 urnor i en kistgrav. Anhöriga kan närvara vid gravsättningen.
Urngravar. I en urngrav kan endast urnor gravsättas. Det ryms 16–25 urnor i en urngrav. Anhöriga kan närvara vid gravsättningen.
Läs mer om gravar med gravrätt
Kollektiva gravskick utan gravrätt
I Umeå finns två typer av kollektiva gravplatser: askgravlund och minneslund. Där görs gravsättningarna på en gemensam yta och de anhöriga har inget skötselansvar. Snittblommor och gravljus av plast kan lämnas på en gemensam plats, men inga egna krukor eller planteringar får sättas dit. I lundarna gravsätts endast textilurnor.
Skillnaden mellan lundarna
Vid gravsättning i askgravlund betalar anhöriga/dödsbo för en namnskylt som sitter uppe i 25 år. Anhöriga kan närvara vid gravsättningen om de vill.
Vid gravsättning i minneslund sätts ingen skylt upp och anhöriga kan inte närvara, eftersom det är ett helt anonymt gravskick.
Hitta till Backens kyrkogård
Adress
Backens kyrkogård
Klockarvägen 3 (personalbyggnad)
903 62 Umeå
Busshållplats Klockarvägen
E-post umea.backenskyrkogard@svenskakyrkan.se
Telefon Boka tid för gravsättning eller för att se ut en grav:
090-200 25 75 (telefontid vardagar 9-11)
Övriga frågor
Kontakta kyrkogårdsexpeditionen (se nedan)
Tillgänglighet Backens kyrkogård
- Parkeringsplatser finns
- Toalett (RWC) för kyrkogårdsbesökare finns på personalbyggnadens högra kortsida. Öppen klockan 06-22.
- Vissa gångar är grusade
- Vintertid skottas de flesta vägar och gångvägar, men inte alla
60 träd byts ut 2024
En kyrkogård anlagd före 1940 måste ha en vård- och underhållsplan, som beskriver hur det kulturhistoriska värdet ska bevaras. En del av planen utgörs av en trädvårdsplan, som vi har tagit fram i samarbete med en arborist. I den står vilka träd som ska fällas, vårdas och planteras.
Utifrån planen har vi tagit fram riktlinjer för hur vi ska jobba med träden i den dagliga driften. Till exempel ska vi arbeta varsamt nära trädens stammar och rötter, och alltid ha ett syfte med en beskärningsåtgärd.
Enligt planen ska vi under 2024 byta ut 60 av de cirka 800 träden på Backens kyrkogård. De kan ha skador, dålig tillväxt eller växa på ett sätt som kommer att göra dem till en risk.
De nya träden kommer få rätt förutsättningar för att växa till sin rätta karaktär och storlek, tack vare de nya riktlinjerna. Då ökar chansen att de kan bli riktigt gamla, vilket är värdefullt för den biologiska mångfalden.
Oftast planteras ett nytt träd av samma sort, men i vissa fall byter man ut trädslaget till ett lämpligare trädslag på platsen. Kanske för att få ett mer ursprungligt träd för just den kyrkogården, eller ett som trivs bättre.
Se dig omkring på Backens kyrkogård
Genom att klicka på bilden nedan kommer du till en sida där du kan navigera mellan olika panoramabilder från Backens kyrkogård. Det går att snurra runt 360 grader och zooma in för att titta närmare. Bilderna är tagna i augusti 2020.
Se dig omkring på kyrkogården i 360 grader. Klicka på bilden för att komma till en karta över kyrkogården.
Foto: Queen media
Signaturväxt Backens kyrkogård: kryptuja
Kryptuja (Microbiota decussata) är en cypressväxt med mjuka barr som härstammar från östra Ryssland. Den har en vacker grön färg på sommaren och blir bronsfärgad över hösten och vintern. Kryptuja är en bra marktäckare som kan bre ut sig flera meter på bredden även om den bara blir omkring en halvmeter hög. Växten tål både skugga, torka och köld och trivs i de flesta jordar. På Backens kyrkogård hittar du kryptuja på flera platser. På kvarter sju planterades den på 90-talet. Den har etablerat sig fint och ger karaktär åt området. År 2019 gjordes en ny stödmur mellan kvarter två och fem, där vi planterade kryptuja tillsammans med växterna stefanandra och aronia. Tanken är att kryptujan på sikt ska välla ner över muren och skapa en böljande grön känsla.
Kyrkogårdsexpeditionen
Öppettider 10-12 och 13-14.30 (helgfria vardagar)
Telefon 090-200 25 20
E-post umea.kyrkogardsexp@svenskakyrkan.se
Postadress Kyrkogårdsexpeditionen, Box 3184, 903 04 Umeå
Besöksadress Sandbackavägen 55
Avvikande öppettider december-januari
måndag 23/12 - öppet 10-12
julafton, juldagen och annandagen - stängt
nyårsafton och nyårsdagen - stängt
måndag 6/1 - stängt
Gravsättning, gravar och gravrätt
Här kan du läsa om vilka gravtyper - gravskick - som finns på Umeås kyrkogårdar och vad de olika gravskicken innebär.
Gravskötsel
Vill du ha hjälp med att sköta om graven och plantera blommor? Här kan du läsa om vilka tjänster som erbjuds på Umeås och Tavelsjös kyrkogårdar. Beställ via webben, telefon eller e-post.
Kontakta kyrkogårdsförvaltningen
Kyrkogårdsexpeditionen har öppet helgfria vardagar för att svara på dina frågor. På denna sida finns kontaktuppgifter till alla olika enheter inom Umeås kyrkogårdsförvaltning.
Platser för begravningsceremonier
Alla som är folkbokförda i Sverige har rätt till en kostnadsfri lokal för begravningsceremoni när de avlidit. Här kan du läsa mer om de lokaler och platser som kyrkogårdsförvaltningen i Umeå erbjuder.