Lyssna

Röbäcks kyrkogård

I Röbäck mellan höga tallar ligger Umeås nyaste kyrkogård. Här finns enskilda gravplatser, minneslund, askgravlund och ett kapell.

Röbäcks kyrkogård anlades på 1970-talet och har karaktär av skogskyrkogård med tall- och granskog. Kyrkogården är indelad i fem kvarter som alla består av gravområden med omväxlande skogsmark och gräsytor emellan. På området finns även Röbäcks kapell från 1977.

I framtiden kommer troligen Röbäcks kyrkogård att bli Umeås största. Nu finns här cirka 900 gravplatser, en minneslund och en askgravlund. Här finns ett muslimskt område, ett katolskt område samt ett område för bahai.

Det finns även planer på att Umeås nya krematorium ska placeras på Röbäcks kyrkogård. Läs mer om projektet här.

Kyrkogårdens olika gravtyper - gravskick

Enskilda gravar med gravrätt

Kistgravar. I en kistgrav kan både kistor och urnor gravsättas. Vanligtvis ryms 1–6 kistor samt upp till 25 urnor i en kistgrav. Anhöriga kan närvara vid gravsättningen.

Urngravar. I en urngrav kan endast urnor gravsättas. Det ryms 16–25 urnor i en urngrav. Anhöriga kan närvara vid gravsättningen.

Läs mer om gravar med gravrätt

Kollektiva gravskick utan gravrätt

I Umeå finns två typer av kollektiva gravplatser: askgravlund och minneslund. Där görs gravsättningarna på en gemensam yta och de anhöriga har inget skötselansvar. Snittblommor och gravljus av plast kan lämnas på en gemensam plats, men inga egna krukor eller planteringar får sättas dit. I lundarna gravsätts endast textilurnor.

Skillnaden mellan lundarna

Vid gravsättning i askgravlund betalar anhöriga/dödsbo för en namnskylt som sitter uppe i 25 år. Anhöriga kan närvara vid gravsättningen om de vill. 

Vid gravsättning i minneslund sätts ingen skylt upp och anhöriga kan inte närvara, eftersom det är ett helt anonymt gravskick.

Tillgänglighet på Röbäcks kyrkogård

  • Parkeringsplatser finns
  • Toalett för besökare till kyrkogården nås via glasgången på baksidan av kapellet.  Öppen vardagar 7-16.
  • Vissa gångar är grusade
  • Vintertid skottas de flesta vägar och gångvägar men inte alla

Se dig omkring på Röbäcks kyrkogård

Genom att klicka på bilden nedan kommer du till en sida där du kan navigera mellan olika panoramabilder från Röbäcks kyrkogård. Det går att snurra runt 360 grader och zooma in för att titta närmare. Bilderna är tagna i augusti 2020.

Se dig omkring på kyrkogården i 360 grader. Klicka på bilden för att komma till en karta över kyrkogården.

Se dig omkring på kyrkogården i 360 grader. Klicka på bilden för att komma till en karta över kyrkogården.

Foto: Queen media

Signaturväxt Röbäcks kyrkogård: rhododendron

Rhododendron är ett släkte i familjen ljungväxter. Det finns flera hundra olika sorter med olika färger på blommorna. Det de har gemensamt är att de behåller sina gröna blad året om. Rhododendron luktar gott och blommar oftast tidigt på säsongen. De gillar halvskugga eller skugga och vill ha sur jord med lågt PH-värde, vilket gör att de trivs bra bland tallarna på Röbäcks kyrkogård. Du hittar de små buskarna till exempel vid servicestationerna.

Gravsättning, gravar och gravrätt

Här kan du läsa om vilka gravtyper - gravskick - som finns på Umeås kyrkogårdar och vad de olika gravskicken innebär.

Gravskötsel

Vill du ha hjälp med att sköta om graven och plantera blommor? Här kan du läsa om vilka tjänster som erbjuds på Umeås och Tavelsjös kyrkogårdar. Beställ via webben, telefon eller e-post.

Kontakta kyrkogårdsförvaltningen

Kyrkogårdsexpeditionen har öppet helgfria vardagar för att svara på dina frågor. På denna sida finns kontaktuppgifter till alla olika enheter inom Umeås kyrkogårdsförvaltning.

Platser för begravningsceremonier

Alla som är folkbokförda i Sverige har rätt till en kostnadsfri lokal för begravningsceremoni när de avlidit. Här kan du läsa mer om de lokaler och platser som kyrkogårdsförvaltningen i Umeå erbjuder.