Lyssna

Littsöndag på Gammlia 16 mars

Littsöndag arrangeras för sjunde året i rad och handlar om vuxenblivande, om att lämna barndomens by eller en tro som blivit begränsande och trång. Att våga leva med ovisshet och med frågan om var vi hör hemma.

11.00 Litterär gudstjänst med
Tomas Andersson Wij och David Eklind Kloo

Helena Elisabeth kyrka 
Direktsänds i Sveriges radio P1
Ring och boka din plats på 090 20 20 301, du som har bokat din plats men inte kommit innan kl. 10.30 förlorar din plats till förmån för övriga besökare. Kyrkan stänger för inträde 10.45 eftersom den Litterära gudstjänsten direktsänds i Sveriges Radio P1. 

I över 25 år har Tomas Andersson Wij skrivit musik och turnerat genom Sverige. Som en av landets mest uppmärksammade textförfattare och berättare, med melodier som fastnar och en karaktäristisk röst, har Tomas fått en stor lyssnarskara.

David Eklind Kloo* har en masterexamen i religionsvetenskap och teologi och har skrivit flera uppmärksammade krönikor om frikyrkan i Dagens Arena och i Arbetet. Hösten 2024 utkom Den väg är bred – att tro på Gud men tvivla på sig själv.

Piano: Andreaz Hedén och Johan Wållberg. 

Präst: Susanne Dahl   

* Söndagen 16 mars kl. 18.00 i Ålidhemskyrkan ger David ett författarsamtal tillsammans med Liza L Lundkvist, präst. Fri entré!  

13.00 Gud är inte plåstret författarsamtal

Helena Elisabeth kyrka
Tomas Andersson Wij i samtal med Gustav Ericsson.
Tomas Andersson Wij blandar i Ärkebiskopens fastebok 2025: Gud är inte plåstret personliga berättelser och poetiska fragment med teologi och essäer när han går i kärleksfull närkamp med den kristna tradition han har vuxit upp i. 

Gustav Ericsson är präst, garnisonspastor, häktespräst och församlingsherde i Maria församling

14.00 Din vilja sitter i skogen 

Helena Elisabeth kyrka 
Mattias Timander i samtal med Ulrika Ljungblahd. 

Mattias (född 1998) är uppväxt i Kiruna. Han är verksam som kulturskribent och medverkar i tidskriften Provins. Din vilja sitter i skogen är hans debutroman, det är en berättelse om ved, nedärvda bykonflikter och om var man hör hemma. 

Ulrika är journalist och redaktör för tidskriften Spira. 

 

15.30 Konsert med Nathalie Lidqvist

Hall 8 Västerbottens museum

I anslutning till utställningen Enargeia – ljus outhärdlig verklighet anordnas en konsert för att avrunda dagens litterära program. Åhörarna är fria att slå sig ner för att lyssna på mångfasetterad pop av Nathalie Lidqvist eller njuta av musiken samtidigt som man tar del av utställningens tematik om döden som fenomen. 

Konstnären Edith Marie Pasquiers arbetet är en visuell betraktelse av sorg, en meditation över sorgens vidare förvecklingar, men också en konstnärs sätt att hantera plötslig förlust. 

Med ett hjärta rustat för savannen lägger Nathalie Lidqvist, ordhantverkaren från Dikanäs, ett musikaliskt pussel med blandade motiv. I maj kom hennes EP “Allt du gjort för mig är större än alla städer” som handlar om ett turbulent decennium, då tre familjemedlemmar gick bort.

Välkommen till en konsert av mångfasetterad pop som omringar en målande tonsättning av livet och tillvaron. 

 

 

Till programpunkterna i Helena Elisabeth kyrka är det begränsat antal platser, boka din plats på www.vbm.se

I David Eklind Kloos personliga essä Den väg är bred om att tro på Gud men tvivla på sig själv har han med hjälp av religionspsykologisk forskning försöker förstå hur människans relation till Gud växer fram. En avklarnad, uppriktig och drabbande text om vad en människa egentligen kan tro om Gud, sig själv och världen utan att bli rädd för livet. Och om hur en andlig väg kan se ut för den som hellre söker än finner.

Han har varit kristen så länge han kan minnas. Tonåren präglas av gudstro och engagemanget i frikyrkan. Men trots att han kämpar med att göra allting rätt blir han aldrig kvitt rädslan att det inte är tillräckligt. När uppbrottet kommer går det snabbt, men sökandet är inte över.

Under den litteräta gudstjänsten samtalar studentpräst Susanne Dahl med David Eklind Kloo och Thomas Andersson Wij bjuder på delar ur sin musikskatt.

Foto: Josefin Janson

Tomas Andersson Wij kommer ägna hela 2025 åt kyrkorna. Han gör en lång turné av kyrkospelningar och tajmingen kunde inte vara bättre. Den 13 januari släpps Gud är inte plåstret, Tomas Andersson Wijs första bok, skriven på uppdrag av ärkebiskop Martin Modéus.

2025 års fastebok tar sin utgångspunkt i fastans dubbelhet. Fastan lär oss att avstå från frestelser – men också att utsätta oss för verklighetens kaos. Både behärskning och extas behövs för att nå en mogen andlighet och för att kunna uppleva livet i dess fulla kraft och komplexitet. 

Personliga berättelser och poetiska fragment blandas med teologi och essäer när artisten och låtskrivaren Tomas Andersson Wij går i kärleksfull närkamp med den kristna tradition han har vuxit upp i. Naket och uppfordrande skriver han om följderna av att som barn lära sig att misstro sin kropp, om varför människan har ett så starkt behov att snabbt och bestämt benämna Gud, om väckelsen kring Allhelgonakyrkan i Stockholm som han var en del av då allt startade på 90-talet, om hur festen och extasen skulle kunna gjuta nytt liv i kyrkan – och om en Gud som blöder och dör med oss.

Foto: Sofia Runarsdotter

Mattias Timander är uppväxt i Kiruna. Han är verksam som kulturskribent och medverkar i tidskriften Provins. Din vilja sitter i skogen är hans debutroman.

En ung man växer upp i en by där de långa linjerna är allt. Ingen talar om, och minns kanske inte heller, vad konflikten i vägsamfällighetsföreningen faktiskt handlade om. Eller vem som flyttade en gränsstolpe i skogen för sjuttio år sen. På egen hand, nästan i hemlighet, upptäcker han böckerna. Det skrivna ordets tjusning leder honom hela långa vägen ner till den litterära miljön i storstaden. Bara för att finna att också den är en by.

Din vilja sitter i skogen är en berättelse om ved, nedärvda bykonflikter och om var man hör hemma.

Foto: Yurika Palmqvist

Nathalie Lidqvist, ordhantverkaren från Dikanäs i Västerbottens inland, lägger ett musikaliskt pussel med blandade motiv i sin musik. I maj kom hennes EP “Allt du gjort för mig är större än alla städer”, som innehåller 6 st. spår och avhandlar ett turbulent decennium, då tre familjemedlemmar gick bort.

Sedan debutsingeln (den glittriga popexplosionen ”Hela tiden”) har hon supportat Den Svenska Björnstammen, Frida Hyvönen och Alba August. Hon har även uppträtt på Surret Livepodd (med Hanna “HanaPee” Persson och Linnéa Holm), och samverkat med William Spetz och Philomène Grandin, som båda läst in hennes låtar som dikter. 2021 tilldelades hon kulturstipendium för sin kärlek till ord, sitt melodispråk och för att genom sin musik öppenhjärtigt berätta om hur det är att bli äldre än ett storasyskon.

Nathalie ger oss mångfasetterad pop som omringar en målande tonsättning av livet och tillvaron.

Susanne Dahl

Susanne Dahl

Studentpräst, Kyrkan på Campus, Svenska kyrkan i Umeå