Lyssna

/ Publicerad 2 december 2024

Alltid redo att göra upp en eld

Att elda är något av det första en scout får lära sig. Men det är viktig kunskap för alla, menar tre scouter från Ersmarkskyrkan. – I en krissituation är det elden vi går tillbaka till, säger Elina Lingbro Dömstedt.

Scouterna i Ersmarkskyrkan är ofta vid Bäcksjön.

Foto: Matilda Audas Björkholm

(Ur Spira nr 4 2024)

Vid en eldplats vid Bäcksjön späntar Albin Svanberg tändved med en kniv, medan Elina Lingbro Dömstedt och Alfons Isaksson river näver från tre vedträn och bygger en stabil bas. Med hjälp av en enda tändsticka får Elina sedan elden att ta fart och börja spraka.

– Det är lätt när veden är så här torr, säger hon med ett skratt som svar på mitt beröm.

Vid Bäcksjön känner de sig hemma. Det är här Ersmarkskyrkans scouter brukar träffas för att ta scoutmärken, för lekar och hajk. Albin, Alfons och Elina har varit aktiva scouter sedan tioårsåldern. De är nu kring 18 år och uppskattar fortfarande att ha en tid varje vecka när de kommer ut i naturen med vänner och får prova på nya grejer.

Sittande kring grillplatsen vid vattnet berättar de att eld är något av det första en scout får lära sig hantera. Det finns tre märken scouter kan ta som är kopplade till eld – Tända, Brinna och Elda. Då lär de sig att tända och släcka en eld, hur eld fungerar och om säkerhet. Elden behöver de för att laga mat, värma diskvatten och inte minst för att värma sig själva.

– Vi tog ett märke som handlade om att sova ute minst en natt varje månad i ett år. Under vintermånaderna var det väldigt skönt att kunna göra upp eld, berättar Albin.

De tre scouterna är överens om att det är viktigt för alla människor att kunna göra upp eld, om man hamnar i en krissituation, antingen ensam i naturen eller på grund av en samhällskris.

– Elden är grunden för både mat och värme, konstaterar Elina och lägger ytterligare ett vedträ på elden.

– Den ger trygghet, säger Albin.

Inom scoutingen är också gemenskapen kring elden viktig. Fikastunder och måltider sker runt en eld, och vid lägerbål sitter scouterna och pratar, sjunger och spelar upp sketcher.

– Allt blir mycket mysigare när man är nära naturen och nära elden. Man kopplar av från det vanliga livet med telefoner och elektronik, säger Alfons.

– Det blir också en lugnare stämning så fort vi har en eld. Det kan vara livat innan, men när vi tänder elden blir det naturligt lugnt. Vi sänker tonen, säger Albin Svanberg.

Elina tror att hela stämningen kring elden gör att samtalen blir lite djupare än annars.

Scouterna i Ersmarkskyrkan tillhör Salt Scout, som är scoutverksamheten inom EFS. Där avslutas varje träff med en andakt kring elden.

– Det ger mycket att ha dem kring en eld. Jag saknar den när vi är utan, säger Elina.

Text: Helena Andersson Holmqvist

Elina Lingbro Dömstedt tänder en eld.

Foto: Matilda Audas Björkholm

Så gör du upp eld

Du behöver:

  • Tändstickor
  • Kniv
  • Ved

Gör så här:

1. Hitta en eldplats – välj gärna en färdig grillplats, annars grus eller sandmark där du lägger en ring med stenar, håll till nära vatten eller ha själv med dig vatten, plocka bort allt brännbart nära elden.

2. Förbered veden – hugg ett vedträ i mindre delar med hjälp av kniven och ett annat vedträ, tälj gärna upp flisor i kanterna på några vedträn, riv av nävern.

3. Bygg brasan – lägg några vedträn som en bas, i triangel eller som en timmerstuga, lägg nävern i mitten och de mindre träbitarna ovanpå.

4. Tänd elden – använd tändsticka för att tända nävern. Om det regnar kan du använda näver som ett tak för tändstickan, blås försiktigt för att ge elden extra syre, lägg på fler vedträn när elden tagit sig.

5. Släck elden – vänta tills elden brunnit ut eller släck den med hjälp av vatten. Lämna inte elden förrän den är helt släckt.

Tänk på att:

  • Kontrollera att det inte är  eldningsförbud.
  • Inte elda på klipphällar, som kan spricka av värmen.
  • Ta bort överblivet kol när du eldar på snö, så inte platsen ser ut som en eldplats när snön smälter.
  • Du får använda trä från naturen som är löst och dött.
  • I naturreservat råder särskilda regler.

Fler artiklar ur Spira:

  1. Arkitekt jobbar ideellt som målare och springpojke i Ersmark

    Publicerad 2 december 2024

    Per Anders Lennartsson är en av många ideella som målat, fixat och engagerat sig i Ersmarkskyrkans renovering. 

  2. Barnen fixar tacos i Hissjö missionshus

    Publicerad 2 december 2024

    Torsdagar är Hissjö missionshus fullt med sjungande barn. Ledaren och bybon Maria Karlsson leder både kör och vissa veckor matlagning. 

  3. ”Fokusera på det som är kreativt och hoppfullt”

    Publicerad 2 december 2024

    David Wiljebrand är ny hållbarhetsstrateg Svenska kyrkan i Umeå. Han pratar helst inte om ”klimatkris”. Men varför?

  4. Problem med ekonomin? Här är goda råd gratis!

    Publicerad 2 december 2024

    Tomt på bankkontot redan i mitten av månaden? Ta kontakt med Svenska kyrkans ekonomiska rådgivning för långsiktiga lösningar.

  5. Umeå stads kyrka ska målas om och renoveras

    Publicerad 2 december 2024

    Om drygt ett år påbörjas en stor renovering av Umeå stads kyrka. Planeringen pågår för fullt. Första informationsmötet hålls 15 december. 

Mer om tidningen Spira

Tidningen Spira

Spira är en tidning om livsfrågor och tro, som delas ut gratis till alla hushåll i Umeå fyra gånger per år. Tidningen finns också i din närmaste kyrka.

Ulrika Ljungblahd

Ulrika Ljungblahd

Redaktör tidningen Spira, Pastoratskansliet, Svenska kyrkan i Umeå

Bli volontär

Lys upp någons dag genom att ge av din tid och engagemang. Som ideell engagerar du dig för en särskild uppgift under en bestämd tid. Det kan vara längre eller kortare uppdrag.

Håll koll på vad som händer

Predikoturen har bytt plats. Så här fortsätter du att hitta allt som händer i Umeås kyrkor.

Samtal om livets alla frågor

Livet blir inte alltid som vi tänkt oss. Ibland behöver vi prata med någon utanför den egna kretsen och få hjälp att sätta ord på det som skaver. För prata hjälper!

Det händer i kyrkan

Vill du prata om Gud med andra, kanske på finska? Äta god mat och umgås? Sjunga i kör, även om du tycker att du inte kan? Eller vill ditt barn träffa kompisar och göra roliga saker? 

Dop, bröllop och begravning

Kyrkan finns där genom hela livet, från att välkomna ett barn in i Guds familj, välsigna äktenskapet till att stödja anhöriga i sorgen efter någon nära.

Tidningen Spira

Spira är en tidning om livsfrågor och tro, som delas ut gratis till alla hushåll i Umeå fyra gånger per år. Tidningen finns också i din närmaste kyrka.