Ett av de första uppdragen som garnisonspräst för Gustav Ericsson var att hålla en gudstjänst ute i fält, i militären kallad korum. De värnpliktiga hade just gjort en flerdagarsövning med tuffa strapatser och när de tillsammans tagit sig i mål möttes de av Gustav.
– Jag blev berörd av hur de kämpat och hjälpt varandra. Vi tog av mössorna och hade en andakt där i skogen, men kort, för de var väldigt hungriga, säger han med ett skratt.
Gustav hade ingen erfarenhet av Försvarsmakten när han blev garnisonspräst 2021. Som ung gjorde han inte värnplikten, utan drog i väg till ett kloster i Asien. Vägen gick i stället via hans intresse för så kallad institutionssjälavård, som han hade erfarenhet av som sjukhuspräst och fängelsepräst.
– Jag tycker att jag där möter ett verkligt behov, som så väl klickar ihop med vad vi i kyrkan kan och är. Att ställas inför de svåra frågorna i livet har också hjälpt mig själv mycket i mitt teologiska tänkande.
I tjänsten som garnisonspräst ingår bland annat att erbjuda enskilda samtal till värnpliktiga och övrig anställd personal. För Gustav är det viktigt att han är där som en samarbetspartner, inte en del av Försvarsmakten. Hans roll är inte att bidra till mer effektiva soldater, utan att vara präst och hålla i själavårdande samtal.
– Ett samtal med en osäker värnpliktig kan bidra till att personen väljer att bli kvar, men också att den lämnar Försvarsmakten. Själavården får aldrig bli instrumentell, ett medel för att nå ett särskilt mål, säger Gustav.