Lyssna

/ Publicerad 5 mars 2025

”Av jord har du kommit jord ska du åter bli”

Prästens tre skovlar jord på kistan är en välkänd bild av en begravning. Samtidigt blir begravningsakt med urna allt vanligare. Vad händer då med jorden?

(Ur Spira nr 1 2025)

Prästen Staffan Nygårdh rör runt i jordlådan längst fram i Heliga korsets kapell på Norra kyrkogården och avslöjar att jorden ibland kan vara sand.

– Men här ser jag att det är sand blandat med jord, säger han.

Staffan är pensionär sedan 2021, men vikarierar fortfarande och tar i huvudsak på sig begravningar. Under sina 24 år som präst har han hållit uppemot 500 stycken.

– Det är så meningsfullt och fint, att få vara med och försöka förmedla omsorg och trygghet för en familj där någon har dött.

De tre skovlarna jord läggs på kistan i den delen av begravningsakten som kallas överlåtelsen. Staffan visar hur jorden läggs i form av ett kors och säger ”Av jord har du kommit, jord skall du åter bli. Jesus Kristus är uppståndelsen och livet”. När han pratar med sörjande familjer inför begravningen brukar han förklara överlåtelsens ord utifrån skapelseberättelsen, där Gud skapar människan av jord och blåser in sin livsande i henne.

– Överlåtelsen handlar om att människan fått livet från Gud, och nu lämnas det tillbaka. Människan är en del av skapelsens och naturens kretslopp och blir till jord igen.

Staffan säger att en del människor tycker att orden låter för ödesmättade och väljer bort dem.

– Det finns alternativ, både till jorden och orden. Man kan i stället göra ett korstecken och säga ”Gud, du gav NN livet. Ta emot henne/honom i din frid”. Någon gång har jag också använt tre röda rosor, som jag lagt i korsform, berättar Staffan.

 

Fram till slutet av 1800-talet skedde hela begravningsakten ute på kyrkogården och prästens skovlar med jord var de första som fyllde igen graven. När akten så småningom flyttades in i gravkapell och kyrkor hängde traditionen att ösa jord på kistan med. Efter begravningsakten följde besökarna kistan ut till graven, där den sänktes ner. På senare år har det blivit allt mindre vanligt.

– Att se kistan sjunka ner i jorden kan vara en hjälp att förstå att den man älskar är borta. Men det är väldigt definitivt och kan vara väldigt smärtsamt. Ofta lämnar vi kistan i kyrkan och det är också en stark symbolik – att lämna personen i Guds omsorg.

En annan anledning att många inte följer kistan ut till graven är att den döde ska kremeras före gravsättningen. I Umeå är detta just nu vanligast – begravningsakt med kista och kremering efteråt. Samtidigt ökar antalet kremeringar före begravningsakten, så att akten sker med urna. Men vad händer med ”av jord har du kommit” när det står en urna och inte en kista framför prästen?

– Om urnan står på ett tillräckligt stort bord brukar jag göra ett kors av jord bredvid. Men visst blir det oftare enbart korstecken när det är en urna, säger Staffan Nygårdh.

 

Kanske minskar därmed kretsloppstanken ”från jord till jord” i begravningsakten, men begravningsentreprenör Annika Hedman kan märka en ny variant hos de sörjande hon möter. I Umeå tillhandahåller Svenska kyrkan en textilurna, som är obligatorisk att använda i minneslund och askgravlund, och valbar i urngrav.

– Många tycker att det är ett fint alternativ. De tänker att den döde kommer snabbare tillbaka till naturen och det ursprungliga kretsloppet än om personen legat i kista eller hård urna.

Annika Hedman ser också en fördel med begravningsakt med urna.

– Det är fint att de sörjande kan följa den döde hela vägen till graven, direkt efter begravningsakten, på samma sätt som vid kistbegravning.*   

 

*Anhöriga får inte vara med när den döde gravsätts i minneslund, eftersom det är ett anonymt gravskick och den exakta platsen ska vara okänd för dem. Under vintern gravsätts inga urnor i askgravlund, så då kan anhöriga inte heller följa urnan till graven.

Text: Helena Andersson Holmqvist 

Fler artiklar ur Spira:

  1. Du & jag om att hålla kärlekslågan brinnande

    Publicerad 5 mars 2025

    Femte delen i serien med Umeås familjerådgivare handlar om när vardagsmotion som håller kärleken levande.

  2. Liv lyfter in Västerbottens flora i kyrkorummet

    Publicerad 5 mars 2025

    Liv Bladh skapar arrangemang och buketter av växter från Västerbotten. I år kommer snittblommor från hennes odling även att pryda altaret i några av Umeås kyrkor.  

  3. Lunch med näring för kropp och själ

    Publicerad 5 mars 2025

    Vad sägs om musik från Umeås största orgel följt av en god soppa i trevligt sällskap? Allt på en lunchrast. Boka in Orgelsoppa i Tegs kyrka en torsdag i månaden.

  4. Här blir ogräs och löv tonvis med matjord

    Publicerad 5 mars 2025

    Tonvis med växtrester komposteras på Backens kyrkogård för att bli mull. Matjorden används året om. – Det behövs en del omvårdnad, säger trädgårdsmästare Daniel Forsberg.

  5. Sätt händerna i jorden

    Publicerad 5 mars 2025

    Människorna i Bibeln levde nära jorden, och det har satt spår i texterna. Välj en eller flera andliga övningar, som tar avstamp i tre jordnära liknelser.

Mer om tidningen Spira

Tidningen Spira

Spira är en tidning om livsfrågor och tro, som delas ut gratis till alla hushåll i Umeå fyra gånger per år. Tidningen finns också i din närmaste kyrka.

Ulrika Ljungblahd

Ulrika Ljungblahd

Redaktör tidningen Spira, Pastoratskansliet, Svenska kyrkan i Umeå

Bli volontär

Lys upp någons dag genom att ge av din tid och engagemang. Som ideell engagerar du dig för en särskild uppgift under en bestämd tid. Det kan vara längre eller kortare uppdrag.

Håll koll på vad som händer

Predikoturen har bytt plats. Så här fortsätter du att hitta allt som händer i Umeås kyrkor.

Svenska kyrkans själavårdsmottagning

Samtal om livets alla frågor. Livet blir inte alltid som vi tänkt oss. Ibland behöver vi prata med någon utanför den egna kretsen och få hjälp att sätta ord på det som skaver. För prata hjälper!

Det händer i kyrkan

Vill du prata om Gud med andra, kanske på finska? Äta god mat och umgås? Sjunga i kör, även om du tycker att du inte kan? Eller vill ditt barn träffa kompisar och göra roliga saker? 

Dop, bröllop och begravning

Kyrkan finns där genom hela livet, från att välkomna ett barn in i Guds familj, välsigna äktenskapet till att stödja anhöriga i sorgen efter någon nära.

Tidningen Spira

Spira är en tidning om livsfrågor och tro, som delas ut gratis till alla hushåll i Umeå fyra gånger per år. Tidningen finns också i din närmaste kyrka.